Δεν επιλέγουν την πτώχευση ως λύση οι Μεσσήνιοι

Δεν επιλέγουν την πτώχευση  ως λύση οι Μεσσήνιοι

Δύσκολα, παρά την επικρατούσα κατάσταση, επιλέγει ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας τη λύση της πτώχευσης, ακόμα και αν έχει φθάσει επαγγελματικά στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.
Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, με σχεδόν ανύπαρκτες τις αιτήσεις επιχειρήσεων για πτώχευση.
Τούτο δε σημαίνει ότι οι Μεσσήνιοι επιχειρηματίες δεν έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Αντίθετα, καθημερινά γίνεται όλο και πιο δύσκολη η επαγγελματική και επιχειρηματική τους επιβίωση.
Ενθαρρυντικά θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και τα στοιχεία από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας: ναι μεν σημαντικός είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν, αλλά περίπου στα ίδια επίπεδα είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων που ανοίγουν.
 
Καμία πτώχευση
Κόντρα στο γενικό κλίμα, στον τομέα της πτώχευσης επιχειρήσεων, πάει η Μεσσηνία. Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών ερευνών ICAP, το 2013 σχεδόν 9 στις 10 κυρίως βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις της χώρας κινδυνεύουν πλέον, αν δε βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες, να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και πτώχευση.
Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα που με αίτηση προστασίας από τους πιστωτές τους ψάχνουν σανίδα σωτηρίας στο περίφημο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Στη νέα αξιολόγηση της ICAP για το 2013 ελήφθησαν υπόψη επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και εταιρικής μορφής.
Μεταξύ 2012-2013 αυξήθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο από περίπου 65% σε 87%.
Στη Μεσσηνία, όμως, αυτή η αξιολόγηση δεν έχει αντίκρισμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, τα δύο προηγούμενα χρόνια, 2011 και 2012, δεν κατατέθηκε καμία αίτηση εταιρείας ή επιχείρησης για πτώχευση. Φέτος, εκδόθηκε μία και μόνο απόφαση για πτώχευση εταιρείας, ενώ εκκρεμεί άλλη μια αίτηση για πτώχευση, που δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει μέχρι το τελικό στάδιο έκδοσης απόφασης από τα αρμόδια δικαστήρια.
 
Η πτώχευση στιγματίζει

Σε ό,τι αφορά την πτώχευση, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, η διαδικασία μπορεί να δρομολογηθεί από τον ίδιο τον οφειλέτη ή έναν ή και περισσότερους πιστωτές, με αίτησή τους στο δικαστήριο:
«Αν και η πτώχευση στιγματίζει, δεν πρέπει αυτός και μόνο ο λόγος να ενεργεί αρνητικά στη σκέψη κάποιου πτωχεύσαντος όσον αφορά στις επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν. Στην περίπτωση ατόμων τα οποία δεν έχουν καθόλου περιουσιακά στοιχεία ή αυτά είναι ανεπαρκή, πιθανόν να αποτελεί την καλύτερη επιλογή.
Ωστόσο, η προσφυγή στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση, όταν το άτομο έχει στη διάθεσή του επαρκή περιουσιακά στοιχεία για να καλύψει τις υποχρεώσεις του ή για να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση.
Όταν ένα άτομο κηρύσσεται πτωχεύσαν, όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης και της οικίας του, τίθενται υπό τον έλεγχο του διαχειριστή».
 
Επιμελητήριο
Ανακουφιστικά είναι και τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο νομό μας.
Το 2012 διαγράφηκαν – κατά συνέπεια, έκλεισαν – 748 επιχειρήσεις. Εγγράφηκαν όμως, δηλαδή έγιναν νέα επιχειρηματικά βήματα, 757 νέες επιχειρήσεις.
Σε καλούς ρυθμούς φαίνεται να κινείται και το 2013, με τις διαγραφές να είναι λίγο μεγαλύτερες από τις εγγραφές, αλλά έχοντας ως μέτρο σύγκρισης μόνο τους 8 πρώτους μήνες του έτους. Έτσι, από τον Ιανουάριο έως και τέλος Αυγούστου είχαμε 476 διαγραφές και 438 εγγραφές.

Της Βίκυς Βετουλάκη