Διαθήκες και όχι γονικές παροχές επιλέγουν πλέον οι γονείς


«Μακροβούτι» διαρκείας έχει κάνει η κτηματαγορά και ιδιαίτερα η σύνταξη συμβολαίων για ακίνητα στη Μεσσηνία, με τους δείκτες να δείχνουν καταβαράθρωση του συγκεκριμένου οικονομικού κλάδου.
Σύμφωνα με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί είναι αμείλικτα. Το 2011 συντάχθηκαν 821 συμβόλαια και το 2012 μειώθηκαν στα 432. Μέχρι τότε ήταν υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου για τη σύνταξη ενός συμβολαίου. Αυτό άλλαξε το 2013 και παράσταση δικηγόρου απαιτείται πλέον μόνο όταν το ποσό ξεπερνά τα 80.000 ευρώ. Το 2013, λοιπόν, απαιτήθηκε παράσταση δικηγόρου μόνο σε 21 συμβόλαια!
 
Μεγάλη πτώση
Κατά τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη, ο κλάδος μεταβίβασης ακινήτων στη Μεσσηνία έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό: «Από την κίνηση συμβολαίων του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας προκύπτει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση. Βέβαια, από το 2013 η παράσταση δικηγόρου είναι υποχρέωση μόνο του αγοραστή και για ακίνητα που υπερβαίνουν τα 80.000 ευρώ. Σε επαφές που έχω με συμβολαιογράφους και μεσίτες, παρατηρώ ότι το συμβολαιογραφικό επάγγελμα είχε πληγεί πολύ. Οι μεταβιβάσεις πλέον που γίνονται είναι ελάχιστες εξαιτίας των μεγάλων δαπανών.
 
Δεν κάνουν γονικές παροχές
Πλέον δε γίνονται γονικές παροχές ακινήτων όπως παλιά. Η διαδικασία θεωρείται ασύμφορη και όλοι επιλέγουν τη σύνταξη διαθήκης: «Βλέπουμε το φαινόμενο οι γονείς πλέον να μην τακτοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία με γονικές παροχές, που ήταν συνήθης πρακτική στο παρελθόν, και οδηγούνται όλοι στη λύση της διαθήκης. Καταφεύγουν όλοι σε μια διαθήκη, αποφεύγοντας τώρα ένα άμεσο έξοδο και έτσι μετακυλούν την όλη διαδικασία στο μέλλον».
Δυστυχώς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου δεν «βλέπει» ανάκαμψη μέσα στην επόμενη τριετία, αλλά το αντίθετο: «Παρατηρούμε ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι υψηλότερες  από τις εμπορικές – αγοραίες αξίες. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα. Εκτιμώ ότι την επόμενη τριετία δεν πρόκειται να γίνει αναστροφή του κλίματος, αντίθετα πιστεύω ότι η κτηματαγορά θα συμπιεστεί κι άλλο. Είναι γεγονός ότι πλέον η κατοχή και ιδιοκτησία ενός ακινήτου είναι ασύμφορη με τα γνωστά χαράτσια και φόρους που επιβάλλονται. Τα ενοίκια, από την άλλη, είναι πολύ χαμηλά. Και πλέον δε θεωρείται επένδυση για κάποιον να τοποθετήσει τα χρήματά του σε ένα ακίνητο, όσο χαμηλή τιμή πώλησης κι αν έχει». 

Της Βίκυς Βετουλάκη