Δύο ειδικευμένοι και ένας αγροτικός για όλη τη Δυτική Μάνη!

Δύο ειδικευμένοι και ένας αγροτικός  για όλη τη Δυτική Μάνη!

Σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου και οι γιατροί που έχουν απομείνει σε αυτό, καθώς τελευταία παραιτήθηκαν σχεδόν μαζικά τρεις αγροτικοί του, στους οποίους ήρθε χαρτί για να κάνουν ειδικότητα.
Οι τρεις αυτοί αγροτικοί δεν έχουν αντικατασταθεί, ενώ από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Έτσι, στο Κέντρο Υγείας, που καλύπτει ολόκληρο το Δήμο Δυτικής Μάνης, αυτή τη στιγμή υπηρετούν τρεις γιατροί, δύο ειδικευμένοι και ένας αγροτικός στο Ιατρείο του Κάμπου.
Οι εφημερίες είναι αδύνατον να καλυφθούν, οπότε οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν από οκτώ έως δέκα το μήνα. Για άδειες και ρεπό το καλοκαίρι, που η τουριστική κίνηση στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, ούτε λόγος βέβαια.
Εν τω μεταξύ, γίνεται μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί κάπως η κατάσταση από το Κέντρο Υγείας της Μεσσήνης, όμως με ένα «δανεικό» γιατρό που μπορεί να πηγαίνει μια μέρα την εβδομάδα στη Μάνη να βοηθήσει κάνοντας κάποια εφημερία, σίγουρα δε λύνεται το πρόβλημα. Για παράδειγμα, περιοχές όπως η Καρδαμύλη ή η Πλάτσα δεν έχουν καθόλου γιατρό.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι οι νέοι γιατροί δύσκολα πηγαίνουν για αγροτικό στη Μάνη και συνήθως όταν γίνονται προκηρύξεις, δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον, ενώ όσον αφορά στους ειδικευμένους γιατρούς, η μοναδική και τελευταία θέση που προκηρύχθηκε ήταν το 2003!

Της Μαρίας Νίκα