Εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.
Το πρωί θα γίνει έπαρση της σημαίας στο χώρο της πλατείας 23ης Μαρτίου, ενώ στις 10.00 θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος, κατά την οποία θα προστεί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον ιστορικό, δρα Μάριο Αθανασόπουλο, ενώ στις 10.30 θα μεταβούν όλοι στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο εκεί Μνημείο των Ηρώων.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Το βράδυ, στις 8.00, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, θα γίνει εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή, στη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί η ταινία «Μου λένε να μην σ’ αγαπώ. Το πολίτικο – σμυρνέικο τραγούδι» του σκηνοθέτη Γιώργου Ζέρβα.
Η ταινία – ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μαρτυρίες μουσικών και Ελλήνων προσφύγων πρώτης γενιάς από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Εμφανίζονται σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Δημήτρης Σέμσης, ο Ευάγγελος Σοφρωνίου, ο Σταύρος Παντελίδης, η Ρόζα Εσκενάζυ κ.ά.
Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο σμυρνέικο τραγούδι, με τη συμμετοχή ορχήστρας, υπό την επιμέλεια του Νίκου Παλαιολόγου.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κατερίνα Παλαιολόγου (τραγούδι), Νίκος Παλαιολόγου (ούτι), Χρήστος Λαδάς (σαντούρι), Γιώργος Κλάδης (κρουστά).