Οδηγίες για αποφυγή εξάπλωσης του εντόμου στο νομό
Ενημερωτική συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα «Παναγιώτης Φωτέας» του Διοικητηρίου, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, με αφορμή τη διαπίστωση παρουσίας του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας «Ρυγχοφόρος των Φοινικοειδών» (Rhynchophorus ferrugineus -(Coleoptera) για πρώτη φορά στη Μεσσηνία, στις περιοχές Αβίας και Μικρής Μαντίνειας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας, Ι. Κυριακόπουλος και Α. Παρασκευόπουλος αντίστοιχα, γεωπόνοι – φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές των δύο Διευθύνσεων, εκπρόσωποι του ΚΕΠΠΥΕΛ, των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων του νομού, μέλη του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, φυτωριούχοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων και φυτωριακού υλικού.
Όπως επισημάνθηκε, το έντομο «Ρυγχοφόρος των Φοινικοειδών» αποτελεί το σημαντικότερο εχθρό των φοινικοειδών παγκοσμίως και, επομένως, πολύ σημαντική απειλή για όλα τα φοινικοειδή της Μεσσηνίας. Όπως έχει δείξει η ανεξέλεγκτη εξάπλωσή του σε άλλες χώρες αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ο εχθρός αυτός είναι ικανός να προσβάλει φοινικοειδή κάθε είδους, ηλικίας και μεγέθους και να προκαλέσει σε σύντομο χρόνο την πλήρη καταστροφή τους.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ενημερώθηκαν εκτενώς και αντάλλαξαν απόψεις επί του θέματος, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι πρόκειται για ένα γνωστό στο γεωτεχνικό κόσμο εχθρό των φοινικοειδών, από το 2005, οπότε και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι δε αρμόδιες Υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας παρακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια ανελλιπώς τα φοινικοειδή σε διάφορες περιοχές του νομού για τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων και «μέχρι τώρα ήμαστε από τους λίγους νομούς της χώρας που δεν είχε εντοπισθεί».
Μάλιστα, ο κ. Αλευράς τόνισε ότι μετά τον πρόσφατο εντοπισμό του εντόμου απαιτείται εγρήγορση, επαγρύπνηση και συντονισμένες προσπάθειες για τη διαχείριση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Απευθυνόμενος, δε, στους συμμετέχοντες, ζήτησε την αρωγή των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, των φυτωριούχων και των διακινητών φυτωριακού υλικού, ώστε να προστατευθούν ιδιαίτερης αισθητικής αξίας φοινικοειδή της περιοχής μας και να παρεμποδισθεί η εγκατάσταση του εντόμου στη Μεσσηνία.