Ενδείξεις εμπρησμού συνιστούν τα δύο πύρινα μέτωπα της Παρασκευής (Βίντεο)


Υπόνοιες για εμπρησμό άφησε χθες από την Καλαμάτα ο επιτελάρχης του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Χαρ. Αφάλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τις δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή της Υάμειας κι έκαψαν 1.000 στρέμματα περίπου αγροτοδασικής έκτασης.
Όπως ανέφερε, οι υπόνοιες προκύπτουν από τις δύο εστίες που απείχαν μεταξύ τους αρκετά χιλιόμετρα, για να προσθέσει πως το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας έχει αναλάβει τα δέοντα, έχοντας τη συνδρομή κλιμακίου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για πιο εμπεριστατωμένη εξέταση των αιτιών των δύο πυρκαγιών.
Είπε δε χαρακτηριστικά: «Οι φωτιές προήλθαν από ανθρώπινο και κακόβουλο χέρι. Αυτό το μαρτυρούν τα πειστήρια, η έκρηξη δηλαδή των δύο πυρκαγιών με εστίες που απείχαν μεταξύ τους πολλά χιλιόμετρα. Αυτά δεν είναι τυχαία γεγονότα, αλλά δείχνουν ότι κάποιος θέλησε τη συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα να κάνει κακό».
Όμως, μετέφερε και το μήνυμα πως «δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, αυτές οι ενέργειες θα τιμωρηθούν. Είναι κακόβουλες, μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και στη σημερινή οικονομική συγκυρία είναι ό,τι το χειρότερο».
 
Ισχυρές δυνάμεις   
Με βάση τα λεγόμενα του κ. Αφάλη, στις 14.45 της Παρασκευής σήμανε συναγερμός στο κέντρο της ΠΥ Καλαμάτας για δύο ανεξάρτητες εστίες στη θέση «Πόρος» από Υάμεια προς Χρυσοκελλαριά του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
Η Π.Υ. Καλαμάτας ενημέρωσε το αρχηγείο για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς εκείνη την ώρα έπνεαν στην περιοχή άνεμοι 5-6 μποφόρ και οι δύο φωτιές εξελίσσονταν επικίνδυνα.
Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Σωτ. Γεωργακόπουλου, επενέβησαν ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 6 Καναντέρ, 5 PZL, 1 ελικόπτερο Ericsson και το ελικόπτερο Super Puma, καθώς και 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα με τον ίδιο ως επικεφαλής.
«Σκοπός μας ήταν να επέμβουμε, να περιορίσουμε τις πυρκαγιές και να μην κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές, ανθρώπινες ζωές και περιουσίες», είπε χαρακτηριστικά.
 
Κοινή προσπάθεια
Ακολούθως, εξήρε τις προσπάθειες των πυροσβεστών της Μεσσηνίας, των εθελοντών του πυροσβεστικού κλιμακίου Πεταλιδίου και της ομάδας «Γαία», αλλά και των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογραμμίζοντας πως χάρη στη συνεργασία όλων των παραπάνω «καταφέραμε λίγες ώρες μετά το πρώτο στάδιο να τεθούν σε ύφεση οι φωτιές και να ελεγχθούν.
Αυτό είναι το δόγμα αυτή τη περίοδο. Οι φωτιές να “χτυπιούνται” στο πρώτο στάδιο με όλες τις δυνάμεις και να μην έχουμε καταστροφές, κάτι που έχουμε καταφέρει έως τώρα».
 
Από λάθος ή δόλο
Οι περισσότερες φωτιές είναι είτε από ανθρώπινο λάθος είτε από δόλο, είπε σε άλλο σημείο και συμπλήρωσε πως η Μεσσηνία έχει πάει πολύ καλά από άποψη πυρκαγιών, καθώς τις αντιμετωπίζει άμεσα με όλο το προσωπικό, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, τους πολίτες και τους φορείς.
Τέλος, ως επιτελάρχης του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και ως Μεσσήνιος, δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος που όλοι στη Μεσσηνία βρίσκονται δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα.

http://youtu.be/6xFPNJp9WfQ