Επιστολή Κ. Μαργέλη στον υπ. Οικονομικών για το 50% στις φορολογικές διαφορές


Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη για αδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία τα οποία έχουν τελεστεί έως 31 Αυγούστου 2013, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε  στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και εντάσσεται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όπως τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται η αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων από τον ιδιαίτερα μεγάλο όγκο δικογραφιών που εκκρεμούν και ουσιαστικά αφορούν αδικήματα με περιορισμένη κοινωνική απαξία.
 
Αποχή
Ο κ. Μαργέλης αναφέρθηκε, κυρίως, στην αποχή των δικηγόρων στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου για το νέο Κώδικα Δικηγόρων, όπως και σε επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών, τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής και τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.
Η επιστολή αφορά στην πλήρη αποστέρηση του δικαιώματος προσβολής των αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων με την άσκηση έφεσης επί φορολογικών και εν γένει τελωνειακών διαφορών με χρηματικό αντικείμενο.
Σύμφωνα με το νόμο, ο φορολογούμενος υποχρεούται στις φορολογικές και εν γένει τελωνειακές διαφορές να καταβάλει το 50% του οφειλόμενου κατά την πρωτόδικη απόφαση φόρου, δασμού ή τέλους για την παραδεκτή άσκηση της έφεσης.
Κατά τον κ. Μαργέλη, η εφαρμογή της διάταξης αυτής είναι δυσλειτουργική και κατάφωρα άδικη, καθώς με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και την παντελή έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι πραγματικά αδύνατη η πρόσβαση των φορολογουμένων στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.
Ζητά, λοιπόν, να εξετασθεί το ενδεχόμενο τροποποίησης ή συμπλήρωσης της διάταξης, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση στο δευτεροβάθμια δικαστήριο.