Παρά τα απαισιόδοξα μηνύματα που έρχονται απ’ όλη την Ελλάδα για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, λόγω αρκετών προβλημάτων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αισιοδοξεί ότι το 2013-2014 θα είναι μια καλή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς.
Έτσι, στη λήψη μέτρων στήριξης των ελαιοπαραγωγών αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, από το βήμα της Βουλής. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Δριβελέγκα, τόνισε ότι οι τιμές φέτος στο ελαιόλαδο είναι καλύτερες από τις περσινές.
Ειδικότερα, ανέφερε: «Οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, τους κανόνες του ανταγωνισμού και την ποιότητα των προϊόντων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι την εβδομάδα που μας πέρασε, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Ελαίας του υπουργείου, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου κυμαινόταν κατά μέσο όρο από 2,46 ευρώ έως 2,70 ευρώ το κιλό, ενώ του παρθένου ελαιόλαδου από 2,14 ευρώ έως 2,32 ευρώ το κιλό. Οι περσινές τιμές κυμάνθηκαν από 1,86 ευρώ μέχρι 2,47 ευρώ στο έξτρα παρθένο και από 1,53 ευρώ έως 1,72 ευρώ στο παρθένο. Επομένως, οι τιμές φέτος είναι καλύτερες από τις περσινές».
Όσον αφορά στις αποζημιώσεις των παραγωγών για τη φετινή μειωμένη παραγωγή, ο κ. Χαρακόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημία από μειωμένη παραγωγή και ότι μόνη λύση είναι τα ΠΣΕΑ. «Ο υφιστάμενος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλύψει τη ζημία που έχουμε από τη μειωμένη φετινή παραγωγή. Καλύπτει συγκεκριμένα φυσικά αίτια, παγετό, χαλάζι, πλημμύρες, καύσωνα, ανεμοθύελλα κ.λπ. Η μειωμένη, όμως, παραγωγή, μπορεί να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ)», σχολίασε.
Τέλος, πρόσθεσε: «Για να υπάρχει Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Να τεκμηριώνεται, δηλαδή, επιστημονικά από Επιτροπή η απώλεια της παραγωγής ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών, το ύψος της ζημίας να είναι πάνω από 30% σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας. Επίσης, τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι πράγματι είχαμε δυσμενή καιρικά φαινόμενα και, βεβαίως, να εγκριθεί η σχετική δαπάνη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».