Μεγαλώνει η «λίστα θανάτου» στο εργοστάσιο της Μεγαλόπολης


Το εργατικό «ατύχημα» στα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου στη Μεγαλόπολη το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν ο οκταμηνίτης συμβασιούχους από την Καλαμάτα Χάρης Βίγκος έχασε τη ζωή του, προκάλεσε οργή, πόνο και απόγνωση.
Οι εργαζόμενοι, οργισμένοι για τον άδικο χαμό του συναδέλφου τους, καταγγέλλουν ότι αυτός είναι αποτέλεσμα της μη τήρησης των κανονισμών και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, καθώς έχουν περιέλθει σε κακή ψυχολογική κατάσταση με την εντατικοποίηση της εργασίας τους σε πολύ σκληρές συνθήκες για το μεροκάματο «του τρόμου» των 586 ευρώ (μεικτά).
Οι σοβαρές ελλείψεις μόνιμου εργατοτεχνικού προσωπικού, η κάλυψη οργανικών θέσεων τακτικού προσωπικού από έκτακτους οκταμηνίτες και η εκτέλεση εργασιών με τον «αυτόματο πιλότο» αυξάνουν τα νούμερα στα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα».
«Ο άτυχος συνάδελφός μας έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος σε μια ΔΕΗ όπου τα ατυχήματα δεν έχουν σταματημό. Στη μεγάλη πλειονότητα των ατυχημάτων ποτέ δε φταίει ένας. Πάντα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συγκλίνουν και όταν τα ρίσκα μεγαλώνουν, έρχεται το μοιραίο. Διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι δεν έχει λάβει κανείς αρμόδιος το μήνυμα των προηγούμενων συμβάντων και πάντα μετά από λίγο χρόνο όλα ξεχνιούνται με μεγάλη ευκολία και συνεχίζουμε με τα ίδια λάθη και, πολλές φορές, χειρότερα» καταγγέλλουν συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων.
Με ανακοίνωσή τους οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαρίας και Θ. Πετράκος, σημειώνουν: «Ο θάνατος του οκταμηνίτη εργαζόμενου προστίθεται σε μια σειρά από σοβαρά εργατικά ατυχήματα που είχαν αρχίσει να αυξάνονται σε αριθμό πολύ πριν και, δυστυχώς, συνεχίζονται έως σήμερα. Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του άδικα χαμένου εργαζόμενου.
Για να μη θρηνήσουμε άλλη απώλεια ζωής από εργατικό ατύχημα, πρέπει:
Να διερευνηθούν άμεσα και πλήρως οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες αν και όπου προκύπτουν.
Να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία όλων των εργαζόμενων και ιδιαίτερα στους χώρους των μονάδων και των ορυχείων, όπου οι συνθήκες είναι πλέον αντίξοες και επικίνδυνες.
Να αρθεί η απαγόρευση πρόσληψης και να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό με όλα τα εργασιακά δικαιώματα».
Α.Π.