Με αφορμή τι Λευκή Νύχτα, τι δήμαρχο θέλουμε;


Κατ’ αρχάς, η μεταφορά της γιορτής της «Λευκής Νύχτας» και στην πόλη μας ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Ξένοι ήρθαν στην Καλαμάτα, αρκετοί από αυτούς, όπως και κάμποσοι Καλαματιανοί, ψώνισαν, υπήρξε σχετική ανάσα στα μαγαζιά, ιδιαίτερα αυτά του κέντρου.
Το σπουδαιότερο όλων, κατά τη γνώμη μου, είναι πως οι άνθρωποι σηκώθηκαν από τον καναπέ, άφησαν την τηλεόραση, μίλησαν και διασκέδασαν.
Απο εκεί και πέρα, όμως, ας μην παρασυρόμαστε. Ας σταματήσουν οι διοργανωτές να συγχαίρουν εαυτούς (κυρίως) και αλλήλους. Η συμβολή τους δεν ήταν η καθοριστική. Φαίνεται, άλλωστε, αυτό κι από την έκπληξή τους από την επιτυχία, δεν την περίμεναν. Ούτε, όπως έγραψε κάποιος (τα ξέρω όλα) δημοσιογράφος, μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη – εμπόριο και διασκέδαση ήταν –, ανάπτυξη σημαίνει παραγωγή.
Τι επιπτώσεις θα έχει στην πόλη η εκδήλωση; Μια γνωστή μου κυρία, που φιλοδοξεί να «κατέβει» υποψήφια σύμβουλος, μου έλεγε πως με τα δύο «εβέντς» (!) – το καρναβάλι και τη «Λευκή Νύχτα» – ο Νίκας την έχει σίγουρη την επανεκλογή του. Ίσως και να έχει δίκιο, το αναφέρατε κι εσείς το σχετικό άσμα, «ο λαός τραγούδι θέλει κ.λπ.».
Όμως, την προβλημάτισα, νομίζω, όταν τη ρώτησα ποιος πρέπει, κατά τη γνώμη της, να είναι ο ρόλος του δημάρχου. Είναι να του ζητάνε για επίδειξη χορού ταγκό το θέατρο κι αυτός να δίνει την πλατεία; Είναι να κάνει γιορτές και πανηγύρια; Να ξοδεύει περισσότερα για πυροτεχνήματα την Πρωτοχρονιά αντί για το Κοινωνικό Παντοπωλείο; Είναι για να φτιάχνει έργα (απρογραμμάτιστα) μόνο στο κέντρο της πόλης και να ξεχνά τις συνοικίες και τα χωριά;

Αν είναι έτσι, μια χαρά είναι ο δήμαρχός της.
Μπάμπης Κάρβελης

 
Υ.Γ. Συζητώντας με φίλο παλιό Καλαματιανό, μου επισήμανε κάτι που δεν είχα σκεφτεί. Άραγε, μου είπε, ο κ. Νίκας θα συναισθανθεί το λάθος του να καταργήσει ουσιαστικά το πανηγύρι της Υπαπαντής; Κι αν δεν κάνει αυτοκριτική, τουλάχιστον θα βάλει μπρος για τις 2 του Φλεβάρη που πλησιάζει;