Της Βίκυς Βετουλάκη
Με διαθεσιμότητα κινδυνεύουν τέσσερις διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλαμάτας και διαμαρτυρόμενοι χθες οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος στην οδό Φιλελλήνων, το έκλεισαν, αναρτώντας πανό.
Από την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ είχαν αποφασίσει πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση για το θέμα της διαθεσιμότητας 180 υπαλλήλων σε όλη την Ελλάδα, κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Δευτέρα και Τρίτη πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία, ενώ χθες αργά το βράδυ αναμενόταν η απόφαση της Ομοσπονδίας τους για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.
Διαμαρτυρία
Μιλώντας στο «Θ» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΙΚΑ Καλαμάτας, Βαγιούλα Αγαδάκου, σημείωσε ότι το ΙΚΑ το τελευταίο διάστημα έχει υποστεί μεγάλη μείωση προσωπικού με τις απολύσεις που έγιναν: «Είχαν πει ότι το ΙΚΑ θα εξαιρεθεί από τη διαθεσιμότητα. Στην πορεία, όμως, ενέταξαν κι εμάς και βγήκε η απόφαση ότι 180 άτομα πανελλαδικά της ΥΕ κατηγορίας, καθώς και κάποιες άλλες κατηγορίες κοινωνικών λειτουργών, θα βγουν σε διαθεσιμότητα. Και έπεται συνέχεια. Στην Καλαμάτα έχουν περιληφθεί 4 άτομα. Ήμασταν ήδη σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις από την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν περιμέναμε, όμως, ότι θα έρθουν τόσο γρήγορα τα άσχημα νέα».
Το μεσημέρι της Δευτέρας κοινοποιήθηκε έγγραφο στο ΙΚΑ, με το οποίο ζητείται οι 4 συγκεκριμένοι υπάλληλοι μέχρι την Πέμπτη να προσκομίσουν δικαιολογητικά για να αξιολογηθούν αν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή όχι. Άμεσα έγινε γενική συνέλευση των εργαζομένων και αποφασίσθηκε το κλείσιμο του ΙΚΑ Καλαμάτας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Τώρα περισσεύουμε;»
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Γιαννόπουλος, τόνισε ότι μέχρι πρότινος το ΙΚΑ είχε εξαιρεθεί από το καθεστώς της διαθεσιμότητας, καθώς είχε τεράστια έλλειψη προσωπικού: «Γι’ αυτό και στο ΙΚΑ ήρθαν πολλά άτομα από υπηρεσίες και οργανισμούς που έκλεισαν, όπως ΟΕΚ, ΟΣΕ κ.λπ., προκειμένου να καλύψουν ανάγκες που υπήρχαν. Τώρα θυμήθηκαν ότι περισσεύουμε;». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 2002 οι υπάλληλοι του ΙΚΑ πανελλαδικά ήταν 9.600 και το 2013, με διπλάσια αντικείμενα εργασίας, όπως το ΚΕΠΑ και το ΕΟΠΥΥ, είναι 5.400.
«Δεν περισσεύει κανείς. Αυτό είναι εις βάρος των ασφαλισμένων. Κάποιοι από τους υπαλλήλους είναι εισηγητές συντάξεων. Με αυτό που κάνουν τώρα δυσχεραίνει πολύ η κατάσταση», σχολίασε.
Τέλος, ο γραμματέας του Σωματείου, Παναγιώτης Πούργαλης, εξήγησε ότι από τη διαθεσιμότητα εξαιρούνται μόνο οι πολύτεκνοι και τα ΑμεΑ, όπως και οι γονείς ΑμεΑ. Από τους τέσσερις υπαλλήλους ζητήθηκε να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, ενώ υπάρχει ελπίδα για δύο από αυτούς καθώς είναι πολύτεκνοι.
«Πιστεύω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν άλλες κατηγορίες. Με αυτές τις ενέργειες αποδιοργανώνεται το ΙΚΑ. Πέρα από τα προσωπικά προβλήματα που δημιουργεί στους εργαζόμενους, το ΙΚΑ μένει με λιγοστό προσωπικό και δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των συνταξιούχων, αλλά ούτε και για να εισπράξει οφειλές από εργοδοτικές εισφορές, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να βαθαίνει και οι υπάλληλοι να βρίσκονται σε ομηρία, με εξαθλιωμένους μισθούς και με το φόβο των απολύσεων» πρόσθεσε.