Ξεκίνησε η έκδοση αποφάσεων και για εφέσεις υπερχρεωμένων

Ξεκίνησε η έκδοση αποφάσεων  και για εφέσεις υπερχρεωμένων

Γεμάτο υποθέσεις αιτήσεων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι πλέον το έκθεμα στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, ενώ ξεκίνησε στο Μονομελές Πρωτοδικείο η συζήτηση εφέσεων για αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και οι οποίες ρυθμίζουν οφειλές νοικοκυριών. Ήδη έχουν εκδοθεί αποφάσεις για πέντε εφέσεις. Τέσσερις από αυτές δικαιώνουν τους δανειολήπτες, κρίνοντάς τες απαράδεκτες, ενώ η πέμπτη έγινε δεκτή εν μέρει. 
 
Τετραετής ρύθμιση
Σε μια νέα θετική απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας ρυθμίζονται τα χρέη 43χρονου ανέργου οικοδόμου με δύο ανήλικα παιδιά. Ο ίδιος εργάσθηκε με πεντάμηνη σύμβαση το 2012 σε Δήμο της Μεσσηνίας, ενώ η σύζυγός του είναι άνεργη. Η οικογένεια μένει σε σπίτι της γυναίκας, ενώ τα μηνιαία έξοδα διαβίωσής της ανέρχονται σε 900 ευρώ και δέχονται βοήθεια από τους γονείς τους. Μέχρι τον Ιούλιο φέτος ο άντρας έπαιρνε επίδομα ανεργίας 460 ευρώ μηνιαίως. Από πιστωτική κάρτα, ο 43χρονος οφείλει σε τράπεζα 9.762,08 ευρώ.
Η οικονομική τους κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί, σύμφωνα με το Δικαστήριο, αντίθετα επίκειται συρρίκνωση των οικονομικών τους, λόγω της κρίσης αλλά και του αυξημένου κόστους διαβίωσης.
Ο 43χρονος έχει ένα πολύ μικρό μερίδιο διαμερίσματος, αξίας μόλις 2.000 ευρώ, το οποίο το δικαστήριο αποφάσισε πως πρέπει να εξαιρεθεί της εκποίησης, καθώς δεν παρουσιάζει κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον. Το ίδιο αποφάσισε και για ένα αυτοκίνητο που έχει η οικογένεια για τις μετακινήσεις της.
Το Δικαστήριο αποφάσισε τη ρύθμιση των χρεών του επί μια 4ετία, καθώς θα καταβάλει 15 ευρώ μηνιαίως.
Με την παρέλευση της 4ετίας θα έχει καταβάλει 720 ευρώ.
 
Ζευγάρι
Μία δεύτερη απόφαση του Ειρηνοδικείου αφορά νεαρό ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά. Ο 33χρονος εργάζεται στα Σώματα Ασφαλείας με μισθό 920 ευρώ, ενώ η 32χρονη σύζυγός του είναι ελεύθερη επαγγελματίας και άνεργη από το Μάιο του 2009. Ο 33χρονος παίρνει και 272 ευρώ ως αγροτικό εισόδημα, ενώ κάθε μήνα του παρακρατούν από το μισθό του 240,96 ευρώ για δάνειο. Το ζευγάρι έχει εξ αδιαιρέτου μια κατοικία, η εμπορική αξία της οποίας είναι 170.966 ευρώ, και είναι η κύρια της οικογένειας.
Οι δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας ανέρχονται στα 1.400 ευρώ μηνιαίως. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειας παρουσιάζει στενότητα, λόγω της κρίσης, του αυξημένου κόστους ζωής, αλλά και της μείωσης των εσόδων από το μισθό του 33χρονου. Συμπεραίνει πως δεν αναμένεται βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας, ενώ και η 32χρονη είναι δύσκολο να βρει δουλειά λόγω της αύξησης της ανεργίας. Το 2006 έλαβαν από κοινού ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 180.654,05 ευρώ και ο 33χρονος μόνος του ένα καταναλωτικό ύψους 10.154,73 ευρώ.
Το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι από το Σεπτέμβριο του 2011 το ζευγάρι έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώνει, κι αυτό δεν οφείλεται σε δόλο, καθώς προέκυψε ότι ανέλαβαν τις υποχρεώσεις με την πεποίθηση ότι θα είναι σε θέση να τις εκπληρώσουν, καθώς το 2007 το μηνιαίο εισόδημά τους ήταν 2.500 ευρώ.
Για τη διάσωση της κατοικίας τους πρέπει να καταβάλουν 85.483 ευρώ.
Το Δικαστήριο αποφάσισε να συνεχίσουν να παρακρατούνται από τον 33χρονο 240,96 ευρώ έως και τον Αύγουστο του 2015. Εξαιρεί της εκποίησης την πρώτη τους κατοικία και 4 χρόνια μετά από αυτή την απόφαση θα αρχίσουν  να πληρώνουν από 151,50 ευρώ έκαστος για 20 χρόνια. Το Δικαστήριο τους απάλλαξε από το υπόλοιπο ποσό των οφειλών.

Της Βίκυς Βετουλάκη