Μία γυναίκα, ο σύζυγός της, ο αδελφός της, ένας δικηγόρος, ένας συμβολαιογράφος και ένας τοπογράφος απολογήθηκαν χθες ενώπιον ανακρίτριας και εισαγγελέα Καλαμάτας, με τις βαρύτατες κατηγορίες της απόπειρας απάτης και της άμεσης συνέργειας σε απάτη με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου για ποσό που υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ! Μια κατηγορία που προβλέπει ποινή ακόμα και ισοβίων.
Αιτία είναι μία έκταση περίπου 8 στρεμμάτων στην περιοχή της Κάτω Μέλπειας, στο αλσύλλιο «Κουμπέ».
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η συγκεκριμένη περιοχή εκτιμήθηκε στο κατηγορητήριο ότι υπερβαίνει σε αξία το αστρονομικό ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Το 2010 ο καποδιστριακός Δήμος Ανδανίας κατέφυγε με αναφορά στον εισαγγελέα Καλαμάτας πως η συγκεκριμένη γυναίκα παρουσιάζει ως δικό της μέρος του αλσυλλίου, ενώ με τη βοήθεια των υπολοίπων κατηγορουμένων προχώρησε σε συμβόλαια και άλλες ενέργειες για την καταπάτησή του.
Από την πλευρά της, η γυναίκα αρνείται κάθε κατηγορία, δηλώνει πως ποτέ δε διεκδίκησε το δημοτικό χώρο όπου έχουν γίνει κατασκευές αναψυχής, ενώ η δική της έκταση είναι διπλανή, προσκομίζοντας έγγραφα πως πρόκειται για περιουσία την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα της.
Μετά τις απολογίες τους οι έξι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά με τους περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και παρουσίας μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.
Η υπόθεση, καθώς έχει πολλές πτυχές, θα κριθεί στα ποινικά δικαστήρια, ενώ εκκρεμεί και το αστικό μέρος της.
Ο Δήμος
Ο Δήμος στην αναφορά του στον εισαγγελέα υποστηρίζει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι συμπεριφέρονται «ως συμμορία και εκτελούν οργανωμένο έγκλημα σε βαθμό κακουργήματος». Κατηγορεί τη γυναίκα ότι μετά το θάνατο του πατέρα της, το 1996, ο οποίος άφησε διαθήκη το επίμαχο τμήμα, το οποίο αναφέρει ως «ανώγειο σπίτι με αυλή και περιοχή τους όσης εκτάσεως και αν είναι», συνεργώντας με τους υπολοίπους, οργανωμένα και με δόλιο τρόπο προσπάθησαν να αυξήσουν παράνομα την περιουσία αυτή, σε βάρος της κοινότητας Κάτω Μέλπειας.
Κατηγορεί δε το συμβολαιογράφο, πως ενώ γνώριζε το περιεχόμενο της διαθήκης, αφού σε αυτόν είχε γίνει, προχώρησε σε αποδοχή κληρονομιάς και στη συνέχεια σε συμβόλαια, συμπεριλαμβάνοντας κι άλλα ακίνητα που δεν υπήρχαν σε αυτή, ανάμεσά τους και δασική έκταση που ανήκει στην Κάτω Μέλπεια.
Στην αναφορά αναφέρεται ότι η περιουσία που διεκδίκησαν με αυτό τον τρόπο ήταν περίπου 3 στρέμματα. Στη συνέχεια, όμως, πάντα σύμφωνα με το Δήμο, με υπόδειξη της κατηγορουμένης συντάχθηκε τοπογραφικό από τοπογράφο – μηχανικό και η έκταση αυξήθηκε στα 10 στρέμματα και κάτι. Στην αναφορά δε, αφήνονται αιχμές και για τον προηγούμενο του 2008 δήμαρχο της περιοχής, Θύμιο Ξηρόκωστα.
Κατηγορούμενη
Η κατηγορούμενη χθες, μαζί με τον αδελφό και το σύζυγό της, απολογήθηκαν στην ανακρίτρια, συνοδευόμενοι από το δικηγόρο τους Χρήτσο Χρυσό, κι αρνούμενοι κάθε κατηγορία.
Όπως διευκρίνισε η κατηγορούμενη, η διαφορά ανάμεσα σε αυτή και το Δήμο Ανδανίας είναι εδαφική έκταση 7.820,50 τ.μ., όπου δεν περιλαμβάνονται οι πηγές, οι βρύσες, το γεφύρι και όλες οι κατασκευές αναψυχής της περιοχής, και όχι 10 στρέμματα όπως υποστηρίζει στην αναφορά του ο Δήμος.
Όπως εξήγησε, αποδέχθηκε κληρονομιά του πατέρα της και υπάρχει παραπλάνηση ότι έχει προσπαθήσει να εξαπατήσει το Δήμο.
Μάλιστα, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για αστική υπόθεση, ζήτησε η ποινική δικαιοσύνη να αναμένει την έκβαση του αστικού δικαστηρίου, εξηγώντας πως, αν δικαιώσει τους ισχυρισμούς της ή τουλάχιστον αποδεχθεί ότι ο πατέρας της στο παρελθόν πράγματι είχε ακίνητη ιδιοκτησία που έφθανε εδαφικά μέχρι το ποτάμι, που διέρχεται ανατολικά της επίδικης έκτασης, δε θα στοιχειοθετείται το βαρύ αδίκημα που της αποδίδεται.
Επίσης, ο δικηγόρος της ζήτησε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από ειδικό, ο οποίος να εφαρμόσει στο έδαφος τους τίτλους, ώστε να φανεί, αν η ιδιοκτησία του πατέρα της, τουλάχιστον από το 1918, έφθανε μέχρι το ποτάμι, να αποτυπώσει και να εφαρμόσει στο έδαφος το σκαρίφημα, που συνοδεύει την σύνταξη κτηματολογίου το 1964, να αποτυπώσει και να εφαρμόσει στο έδαφος το σκαρίφημα με το ακίνητο του πατέρα της πριν από την απαλλοτρίωση του 1963, ποιο τμήμα απαλλοτριώθηκε και ποιο αυτό που απέμεινε, να αποφανθεί περί των ακριβών ορίων και του εμβαδού της επίδικης έκτασης ανάμεσα σε αυτή και το Δήμο Οιχαλίας και να γνωμοδοτήσει πώς (ιστορικά) προέκυψε το επίδικο αυτό τμήμα.
Τέλος, ζητά να γίνει εκτίμηση από την αρμόδια ΔΟΥ για την οικονομική αξία των 7.820,50 τ.μ.
Της Βίκυς Βετουλάκη