Οι δικηγόροι λένε όχι στην κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής και ξεκινούν απεργία


Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν οι δικηγόροι, με αφορμή το νέο Κώδικα Δικηγόρων. Σε αυτές θα συμμετέχουν και οι δικηγόροι της Καλαμάτας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συλλόγου, Κώστα Μαργέλη.
Η αποχή από τα καθήκοντά τους αποφασίσθηκε για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, από τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε προχθές στην Αθήνα.
 
Για την ελάχιστη αμοιβή
Αντιδρώντας, κυρίως, στην κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής, ο κ. Μαργέλης τόνισε πως πρέπει να διαφυλαχθεί ο τρόπος ποσοστιαίου υπολογισμού των κρατήσεων μέσω των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής: «Σε καμία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία δε νοείται παροχή υπηρεσιών που προσιδιάζουν σε σχέση εξαρτημένης εργασίας χωρίς να κατοχυρώνεται δικαίωμα του εργαζομένου σε αμοιβή. Τέτοιου είδους “μέτρα”, που λαμβάνονται από την πολιτική εξουσία με επίκληση επιταγών της “τρόικας”, αλλά στην πραγματικότητα προς όφελος των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων που ασκούν μαζικά ένδικα βοηθήματα στα δικαστήρια της χώρας (π.χ. για εγγραφή προσημείωσης υποθήκης ή για έκδοση διαταγών πληρωμής), προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε δικηγορικές υπηρεσίες με εξευτελιστικές αμοιβές, προσβάλλουν τον πυρήνα του δικαιώματος σε μία αξιοπρεπή διαβίωση, υπονομεύουν την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος και, κατ’ επέκταση, την απονομή της Δικαιοσύνης. Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων νομικών υπηρεσιών και, τέλος, παραβιάζουν την ισότητα των όπλων ενώπιον των δικαστικών αρχών, με θύμα τον ίδιο τον πολίτη.
Στο σχέδιο του Κώδικα Δικηγόρων είχαν ενταχθεί, μετά από πρόταση του δικηγορικού κόσμου της χώρας, τρεις εναλλακτικές διατυπώσεις για το δικαίωμα των εμμίσθων δικηγόρων σε ελάχιστη αμοιβή, οι οποίες, όμως, απαλείφθηκαν – προφανώς κατόπιν παρεμβάσεων οικονομικών συμφερόντων που καθοδηγούν τις επιλογές της κυβέρνησης».
 
Απονομή Δικαιοσύνης

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου τόνισε ότι η καθυστέρηση στην απονομή της σε πολλές περιπτώσεις ισοδυναμεί με αρνησιδικία, κλονίζοντας τα θεμέλια του κράτους δικαίου και προκαλώντας διαρκείς καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Και συμπλήρωσε: «Η συμφόρηση της γραμματειακής ύλης στις υπηρεσίες κατάθεσης – προσδιορισμού δικογράφων, έκδοσης πιστοποιητικών κ.λπ., καθώς και η αλόγιστη χωροταξική διασπορά των δικαστικών υπηρεσιών καθιστούν την επαφή με το δικαστικό σύστημα μία καθημερινή “οδύσσεια”, τόσο για το σύνολο των συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης όσο και για τους απλούς πολίτες. Η πολυνομία, η κακονομία, η στρεψονομία, η έλλειψη και αδυναμία συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων  για την επιβολή του δικαίου φορέων είναι μία διαχρονική κατάσταση, η οποία συνεπάγεται την ανομία. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και πριν από το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης καταρρεύσει ολοκληρωτικά, πρέπει να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός και ισχυρή πολιτική βούληση».

Της Βίκυς Βετουλάκη