Ποδηλατο-περιήγηση στη Μεσσηνία


Την ευκαιρία να δουν τη Μεσσηνία με «άλλα» μάτια έχουν οι επισκέπτες οι οποίοι επιλέγουν να την περιηγηθούν, όχι με κάποιο από τα συνηθισμένα μέσα μετακίνησης, αλλά με ένα κλασικό, το ποδήλατο, στο πλαίσιο εκδρομών που διοργανώνουν οι Cycling Green Tours από τη Γερμανία, Bike and run expert και το Messina Mare Seaside Hotel, στην περιοχή του Καλού Νερού.
«Κίνητρό μας ήταν η αγάπη για το ποδήλατο και οι ευκαιρίες προσέγγισης της Μεσσηνίας που δίνονται με διαφορετικά μέσα», σχολίασε μιλώντας στο «Θ» εκ μέρους της Bike and run expert o κ. Κοσμάς Νταβουτιάν.
Με βάση τα λεγόμενά του, το πρόγραμμα επισκέψεων σε διάφορα σημεία της Μεσσηνίας με ποδήλατο ετοιμαζόταν εδώ και δύο χρόνια, ξεκίνησε πειραματικά πέρσι και φέτος «επισημοποιήθηκε».
 
Συνήθεια χρόνων στο εξωτερικό
Πρόκειται για μια συνήθεια χρόνων στο εξωτερικό, που δίνει την ευκαιρία στον ποδηλάτη – επισκέπτη για μια οικολογική περιήγηση σε διάφορα αξιοθέατα. Οι εκδρομές ή γενικότερα οι συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι ημερήσιες ή πολυήμερες, ανάλογα με το πού θέλει να πάει και ποια σημεία να επισκεφθεί ο κάθε επισκέπτης (υπάρχουν εβδομαδιαία ή και δεκαήμερα περιηγήσεων), με κόστος που ξεκινά από 25 ευρώ και μπορεί να φθάσει και τα 1.500.
Με τα χρήματα αυτά παρέχονται ποδήλατο, ξεναγός, όχημα υποστήριξης, η διοργάνωση κάποιων πικ νικ στη διαδρομή, αν είναι μικρή ή γευμάτων, αν είναι μεγάλη, καθώς και η διαμονή.
Όμως, ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει μαζί του το δικό του ποδηλατικό εξοπλισμό, που δεν ενοικιάζεται, αλλά πωλείται.
 
Ενοικιάσεις
Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο κ. Νταβουτιάν, μέχρι στιγμής μόνο αλλοδαποί δηλώνουν συμμετοχή στις συγκεκριμένες περιηγήσεις, τουλάχιστον τις πολυήμερες. Οι Έλληνες που επισκέπτονται την Καλαμάτα προτιμούν να ενοικιάζουν ποδήλατα από τα καταστήματά του (στις οδούς Κλαδά και Ναυαρίνου), προκειμένου να έχουν μια πρώτη ποδηλατική επαφή με την πόλη.
Η δε ενοικίαση, όπως ανέφερε, έχει τεθεί σε εφαρμογή την τελευταία τριετία. Υπάρχουν διαθέσιμα συνολικά 50 ποδήλατα, που κάλυψαν ακόμη και την τεράστια ζήτηση που υπήρξε το Δεκαπενταύγουστο.
Οι ενοικιάσεις αφορούν, κυρίως, ημερήσιες βόλτες και ενοικιαστές είναι κάποιοι Καλαματιανοί που δε διαθέτουν ποδήλατο, αλλά θέλουν να κάνουν βόλτα με αυτό, αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές. Η χρέωση γίνεται με την ώρα ή με την ημέρα κι αυτό εξαρτάται από τον πελάτη, αφού για μια ώρα θα πρέπει να δώσει 1 ευρώ, ενώ για μία ημέρα 5 ευρώ. Μαζί δε με το ποδήλατο ο ενοικιαστής παραλαμβάνει και μία κλειδαριά, όχι ως δώρο, αλλά για να μπορεί να ασφαλίζει το ποδήλατο, αφού η Καλαμάτα πάσχει στο συγκεκριμένο τομέα.       
Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί για περισσότερες πληροφορίες να απευθυνθεί στην ιστοσελίδα www.cycle green tours.com, στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook ή και να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα 27210 90966 και 95977.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου