Σαμαράς για τους ΟΤΑ: Πρόταση αξιοκρατίας ο νέος εκλογικός νόμος

Σαμαράς για τους ΟΤΑ: Πρόταση αξιοκρατίας ο νέος εκλογικός νόμος

Περιφερειάρχες: Να ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές  
Με βασικό όπλο την αλλαγή του εκλογικού νόμου οργανώνει το Μέγαρο Μαξίμου τη στρατηγική του για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ ως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τις γαλάζιες υποψηφιότητες. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται στο σύστημα εκλογής περιφερειαρχών και δημάρχων δε θα βάλουν σε δοκιμασία τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.
Αυτό φάνηκε και χθες, σε νέες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Πρόταση αξιοκρατίας, που σίγουρα θα ικανοποιούσε τον πολίτη» χαρακτηρίζει τα όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας ως «σκέψεις του πρωθυπουργού» αναφορικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». Παράλληλα ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι «θα συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και, πρωτίστως, με τους κυβερνητικούς εταίρους μας».
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο εκλογικό σύστημα προτείνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, αλλά και μείωση του πλαφόν εκλογής από τον α’  γύρο από 50% σε 42%.
Από την άλλη πλευρά, να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση ο εκλογικός νόμος που προωθεί για τις αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνηση ζητούν στο ψήφισμά τους οι περιφερειάρχες.
Συγκεκριμένα, με παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου Κεντρική Μακεδονίας και πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων Σημίτη, Γιώργου Πασχαλίδη, συμπεριελήφθη στο κείμενο ψηφίσματος πρόταση του συνταγματολόγου Γιώργου Σωτηρέλη, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να ισχύσει για τον εκλογικό νόμο στις εκλογές ΟΤΑ αυτό που ισχύει και για τις εθνικές: Δηλαδή, να ισχύει από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές εκλογικός νόμος ο οποίος θα ψηφισθεί στη Βουλή με πλειοψηφία μικρότερη των δύο τρίτων (200 βουλευτών).
 
Προς πλαφόν 7% στις αυτοδιοικητικές εκλογές
Σε κάθε περίπτωση, στη θέσπιση ορίου 7% για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων με βάση το νέο σύστημα του ενιαίου ψηφοδελτίου προσανατολίζεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια, αφενός, να μείνουν εκτός οι μικρές παρατάξεις και, αφετέρου, να είναι εφικτό να διοικηθεί ο Δήμος ή η Περιφέρεια.
Συγκεκριμένα, μετά και από τις επαφές που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγιναν τις προηγούμενες ημέρες τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τη ΔΗΜΑΡ αλλά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες (σ.σ. δεν είναι τυχαίο ότι ο Π. Καμμένος κατά τη συνέντευξή Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ εκφράστηκε θετικά για το νέο εκλογικό νόμο), κατέστη περισσότερο από σαφές ότι οι βασικές ενστάσεις αφορούν στο ενιαίο ψηφοδέλτιο και τη δυνατότητα διοίκησης του Δήμου ή της Περιφέρειας.
Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση προσανατολίζεται: Να θεσπιστεί πλαφόν 7% (αντί για 5% που ήταν η αρχική σκέψη) ώστε, αφενός, να αποκλείονται οι μικροί σχηματισμοί από το δημοτικό συμβούλιο και, αφετέρου, ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων που θα εξέλεγαν με βάση την απλή αναλογική να δίνεται ως μπόνους στην πλειοψηφούσα παράταξη που θα διοικήσει το Δήμο ή την Περιφέρεια. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανόν ακόμη και με 42% που είναι το όριο εκλογής, ο δήμαρχος να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία, ώστε να διοικεί το Δήμο. Βεβαίως, με αυτό τον τρόπο η, αρχικά εξαγγελθείσα, απλή αναλογική δίνει τη θέση της στην ενισχυμένη.
Να αναγράφεται στο ενιαίο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του υποψήφιου δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου και η παράταξη στην οποία ανήκει, ώστε στην επιλογή τους οι πολίτες να λαμβάνουν υπόψη τους και αυτό το στοιχείο.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης