Σταυρόπουλος εναντίον Μπάμη για την αδελφή, το χαστούκι και την παραίτηση


Με τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμησης δια του Τύπου και της άσκησης βίας κατά πρώην ειδικής συνεργάτιδος του Δήμου, αδελφής του τότε αντιδημάρχου Οικονομικών, κάθεται από χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων ο δήμαρχος Οιχαλίας, Φίλιππος Μπάμης.
Μηνύσεις κατά του δημάρχου, οι οποίες και εκδικάζονται από χθες, έχουν καταθέσει ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ηλίας Σταυρόπουλος και η αδελφή του, Μαρία Σταυροπούλου, η οποία είχε προσληφθεί στο Δήμο ως ειδική συνεργάτις.
Ένα επεισόδιο μεταξύ των τριών, στο γραφείο του δημάρχου το Φεβρουάριο του 2012, κατέληξε σε έντονο διαπληκτισμό, με τον αντιδήμαρχο να χαστουκίζει το δήμαρχο. Ακολούθησαν ανακοινώσεις δια του Τύπου και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγηθεί στην αίθουσα του Εφετείου. Χθες το πρωί ξεκίνησε να εκδικάζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, με τις αγορεύσεις της δικηγόρου Ιφιγένειας Γάκη, ως πολιτικής αγωγής, των δικηγόρων υπεράσπισης, Κώστα Μαργέλη και Χρήστου Παναγιωτόπουλου και, φυσικά, την έκδοση της απόφασης.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας πρόταση της Έδρας για συμβιβασμό των δύο πλευρών, έπεσε στο κενό.
 
Δύο μηνύσεις
Στο Εφετείο χθες συζητήθηκαν τόσο η μήνυση που έχει καταθέσει η κα Σταυροπούλου κατά του δημάρχου για συκοφαντική δυσφήμιση και άσκηση βίας, όσο και αυτή του τότε αντιδημάρχου Οικονομικών, επίσης κατά του κ. Μπάμη, για συκοφαντική δυσφήμηση.
Η διαδικασία το πρωί άρχισε με την κατάθεση της κας Σταυροπούλου. Όπως εξήγησε, το Μάιο του 2011 προσελήφθη στο Δήμο Οιχαλίας ως ειδική συνεργάτις και το επεισόδιο συνέβη το Φεβρουάριο του 2012, με αντικείμενο την απογραφή του Δήμου.
Αναφέρθηκε σε περιστατικό στο γραφείο του δημάρχου, ο οποίος της ζήτησε τα χαρτιά της απογραφής, αυτή τα πήγε και ακολούθως της ζήτησε να αποχωρήσει. Αυτή αρνήθηκε να φύγει, ισχυριζόμενη ότι ήθελε να του εξηγήσει κάποια ζητήματα και πως ο δήμαρχος, εκνευρισμένος, την τράβηξε με τη βία για να τη βγάλει από το γραφείο, τη χτύπησε στην πόρτα και με το σώμα του άσεμνα, όπως η ίδια χαρακτηριστικά περιέγραψε, έπεσε πάνω της. Τότε αυτή φώναξε τον αδελφό της και αντιδήμαρχο Οικονομικών, που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο γραφείο, ο οποίος χαστούκισε το δήμαρχο.
Δικαιολόγησε στο Δικαστήριο πως αισθάνθηκε τεράστια αμφισβήτηση για τη δουλειά της, γι’ αυτό και αρνήθηκε να αποχωρήσει από το γραφείο, ενώ τις επόμενες ημέρες δημοσίευμα του δημάρχου, σε απάντηση προηγούμενου του αδελφού της, την προσέβαλλε.
Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις της Έδρας και των δικηγόρων, είπε ότι είναι πτυχιούχος ΤΕΙ Λογιστικής και στην προκήρυξη πρόσληψης που έγινε ήταν η μόνη που κατέθεσε αίτηση.
 
Διαφορετικές καταθέσεις
Κατά το επεισόδιο, στο γραφείο του δημάρχου βρισκόταν και ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς, ο οποίος στην κατάθεσή του είπε ότι ο δήμαρχος ζήτησε από την κα Σταυροπούλου να του φέρει την απογραφή, αλλά αυτή με έντονο ύφος αντιδρούσε. Κάποια στιγμή, όπως κατέθεσε, έφυγε και επέστρεψε πετώντας όλα τα χαρτιά πάνω στο γραφείο του δημάρχου. Τότε, ο δήμαρχος της ζήτησε να αποχωρήσει για να ηρεμήσει και να συζητήσουν άλλη στιγμή. Αυτή αρνήθηκε, παρά το γεγονός ότι της το ζήτησε πολλές φορές ο κ. Μπάμης, και άρχισε να φωνάζει ότι ο δήμαρχος δεν την εμπιστεύεται και εμπιστεύεται τον ορκωτό λογιστή.
Τότε ο δήμαρχος, σύμφωνα με την αφήγηση του κ. Ντονά, απλώς την έπιασε από τον καρπό και άνοιξε την πόρτα για να τη βγάλει έξω. Η κα Σταυροπούλου φώναξε το όνομα του αδελφού της, ο οποίος βρισκόταν στο γραφείο και μπροστά στο επεισόδιο, κι αυτός σηκώθηκε και χαστούκισε το δήμαρχο.
Στη συνέχεια, στην κατάθεσή του ο ορκωτός λογιστής είπε πως είχαν γίνει κάποια λάθη στην απογραφή, που καλό ήταν να διορθωθούν και να μην υπογραφεί με παρατηρήσεις του. Έτσι, αφού έγιναν οι τροποποιήσεις, ζήτησε να του σταλεί εκ νέου για να την ελέγξει. Όμως, η κα Σταυροπούλου δεν την έστελνε και έτσι επικοινώνησε με το δήμαρχο.
Ακολούθως, ο τότε αντιδήμαρχος κ. Σταυρόπουλος κατέθεσε ότι ο ορκωτός είχε καθυστερήσει να στείλει τις παρατηρήσεις του και η αδελφή του τού είχε επισημάνει ότι αυτό καθυστερούσε όλο το Δήμο. Κατέθεσε ότι την ημέρα εκείνη στο γραφείο ο δήμαρχος μίλησε με τον ορκωτό και μετά το τηλεφώνημα άλλαξε τελείως η συμπεριφορά του. Όπως είπε, άρχισε να φωνάζει και να ζητάει την απογραφή. Η αδελφή του την έφερε και ακουμπώντας την στο γραφείο, έπεσαν κάποια χαρτιά. Ο κ. Σταυρόπουλος είπε ότι ο δήμαρχος άρχισε να της φωνάζει να φύγει, ενώ αυτή του απάντησε ότι δε φεύγει αν δεν την ακούσει, γιατί της ακυρώνει όλη τη δουλειά.
Τότε, πετάχτηκε, όπως περιέγραψε, την άρπαξε από τα χέρια και την πέταξε πάνω στην πόρτα. Ο ίδιος, όπως σημείωσε, τα έχασε, καθώς μέχρι τότε δεν είχαν προβλήματα, είχαν καλή συνεργασία, τον εμπιστευόταν και ήταν το δεξί χέρι του δημάρχου. Όταν άκουσε την αδελφή του να τον φωνάζει, σηκώθηκε και τον χαστούκισε. Την άλλη μέρα κατέθεσε την παραίτησή του και έδωσε ανακοίνωση στις εφημερίδες για τους λόγους. Η δήλωση του δημάρχου που ακολούθησε στις εφημερίδες, όπως τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος, τον δυσφημούσε.
Μάλιστα, σε ερώτηση συνηγόρων για την πρόσληψη της αδελφής του, απάντησε πως από τη στιγμή που πληρούσε τα προσόντα της προκήρυξης, δεν καταλαβαίνει γιατί να μην πάρει τη δουλειά. Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης, Κώστας Μαργέλης, κατέθεσε στο δικαστήριο έγγραφο του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης πως η κα Σταυροπούλου δεν μπορούσε να υπογράφει ισολογισμούς και απογραφές, κατηγορώντας τον τότε αντιδήμαρχο ότι ψεύδεται και κάλυπτε την αδελφή του, παραπλανώντας το δήμαρχο.
 
Απολογία
Απολογούμενος ο δήμαρχος Οιχαλίας, Φίλιππος  Μπάμης, ιδιαίτερα φορτισμένος αναφέρθηκε στην επιλογή του να θέσει υποψηφιότητα, λέγοντας πως είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας και δεν το έκανε για να «ζήσει από το δημαρχιλίκι».
Πριν αρχίσει την εξιστόρηση των γεγονότων, είπε πως ντρέπεται για το «κατάντημα αυτό» και πως είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται κατηγορούμενος.
Είπε πως ο τότε έμπιστος αντιδήμαρχός του ψεύδεται πως μετά το περιστατικό έκανε δηλώσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Γιατί να το κάνω; Να κομπάσω τι; Ότι έφαγα σφαλιάρα;».
Εξήγησε πως επέμενε να υπάρχει στην απογραφή ο έλεγχος και η υπογραφή του ορκωτού για τη διασφάλιση της ορθότητάς του, ενώ το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο ορκωτός τον ενημέρωσε ότι θέλει ηλεκτρονικά την απογραφή για να την ελέγξει. Τη ζήτησε από την κα Σταυροπούλου, η οποία άρχισε, όπως είπε, να φωνάζει ότι δε δέχεται παρατηρήσεις από τον ορκωτό. Ο δήμαρχος συνέχισε στην απολογία του, ότι έφυγε κάποια στιγμή από το γραφείο και επέστρεψε με μια αγκαλιά χαρτιά, τα οποία πέταξε στο γραφείο, ενώ ο ίδιος της είπε να τα φέρει σε ηλεκτρονική μορφή, για να τα στείλουν στον ορκωτό. Αυτή άρχισε να φωνάζει, ο κ. Μπάμης τής ζήτησε να  φύγει και απέδωσε στον εαυτό του φταίξιμο ότι δε σηκώθηκε αυτός να αποχωρήσει. Τότε, όπως περιέγραψε, σηκώθηκε, την έπιασε από τον καρπό και με το άλλο χέρι πήγε να ανοίξει την πόρτα, για να την οδηγήσει έξω, αλλά ξαφνικά την άκουσε να φωνάζει και ένιωσε το χαστούκι από τον αδελφό της.
Καταλήγοντας είπε ότι κατηγορήθηκε για οικογενειοκρατία με την πρόσληψη της συγκεκριμένης, μετά συνέβησαν και όλα αυτά, γι’ αυτό και στη δήλωσή του μίλησε για αχάριστους.
Ολοκληρώνοντας, είπε ότι θα ήταν τουλάχιστον χαζός, μπροστά σε δύο αντιδημάρχους του και, μάλιστα, με τον έναν να είναι αδελφός της, να βιαιοπραγήσει, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε πως, αν δεν είχε κάνει το σχετικό δημοσίευμα ο κ. Σταυρόπουλος, αυτός δε θα απαντούσε.

Της Βίκυς Βετουλάκη