Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, 39 χρόνια μετά την ίδρυσή του


ΕΙΠΑΝ ΧΘΕΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 

 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
 
 
Ως μια από τις καλύτερες περιόδους της Ελλάδας από την ίδρυση του ελληνικού κράτους χαρακτήρισε ο γραμματέας της Ν.Ε. Μεσσηνίας, Ι. Χριστόπουλος, την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες στο κατάστημα «Άραγμα» στη μαρίνα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 39 ετών ζωής του ΠΑΣΟΚ.
Όπως είπε, σε αυτό το διάστημα υπήρξε πολιτική σταθερότητα, σταμάτησαν οι εσωτερικές έριδες, δε διακινδύνευσαν τα σύνορα της χώρας, άλλαξαν οι υποδομές, δημιουργήθηκε το κοινωνικό κράτος, έγιναν και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και άλλα.
Σε στιγμές έντονης αυτοκριτικής, σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες για τις λάθος επιλογές του. Δεν παρέλειψε, όμως, απαντώντας σε ερωτήσεις, να σχολιάσει και το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως πρόκειται για ένα συνονθύλευμα απόψεων, που μεταβάλλονται ανάλογα με το ακροατήριο.  
Γνωστοποίησε δε τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ενώ στάθηκε στο νέο ρόλο των Δημοτικών Οργανώσεων.     
 
Νέα πρόσωπα
Ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή αποτελείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από πρόσωπα που δεν είχαν εμπλοκή κατά το παρελθόν και γνωστοποίησε την κατανομή των αρμοδιοτήτων που έγινε προχθές, με ομόφωνη απόφαση της Ν.Ε., ως εξής:
 
Υπευθυνότητες μελών Ν.Ε.
Γραμματέας: Ι. Χριστόπουλος
Αναπληρωτής γραμματέας (1ος χρόνος): Νικήτας Βελίας
Αναπληρωτής γραμματέας (2ος χρόνος): Ι. Πάζιος
Αναπληρώτρια γραμματέας (3ος χρόνος): Μαρία Μαζαράκη
Οργανωτικού – Κινητοποιήσεων και Δικτύων: Κων. Θεοδωρακόπουλος
Οικονομικού: Στάθης Μακρής, Ιωάννα Κοσμοπούλου
Επικοινωνίας και ΜΜΕ: Ι. Πάζιος
Επαγγελματιών-Δικτύου Καταναλωτών: Θαν. Κορομηλάς, Αθανασία Παναγιωτοπούλου
Μαζικών Κινημάτων – Κοινωνία – Εθελοντισμός: Νικ. Bελίας
Νέων Επιστημόνων και Καινοτόμων Δράσεων: Μαρία Μαζαράκη
Γυναικών: Αθανασία Παναγιωτοπούλου  – Πόπη Γκότση
Αυτοδιοίκησης: Γιάννης Χριστόπουλος – Στ. Μακρής
Αγροτικού: Δημ. Μάραντος- Βάσω Γρηγοροπούλου –Τσαμούλη
Αθλητισμού: Στ. Μακρής
Παιδείας-Πολιτισμού: Θανάσης Κορομηλάς – Μαρία Μαζαράκη
Λειτουργία Γραφείων –Μηχανοργάνωση: Ι. Πάζιος.
 
Συγκρότηση τομέων
Τομέας Επικοινωνίας και ΜΜΕ: Ι. Πάζιος, Θαν. Τσαλδάρης
Τομέας  Νέων Επιστημόνων-Καινοτόμων Δράσεων: Μαρία Μαζαράκη,  Ι. Νικολακόπουλος
Τομέας Μαζικών Κινημάτων Κοινωνία- Εθελοντισμός:  Νικ. Bελίας, Χρ. Σταθόπουλος.
 
Υπεύθυνοι για τις Δημοτικές Οργανώσεις
Δ.Ο. Καλαμάτας: Ι. Πάζιος, Αθανασία Παναγιωτοπούλου
Δ.Ο. Μεσσήνης: Θαν. Κορομηλάς, Κων. Θεοδωρακόπουλος, Ιωάννα Κοσμοπούλου
Δ.Ο. Πύλου-Νέστορος: Νικ. Bελίας, Πόπη Γκότση, Δημ. Μάραντος
Δ.Ο. Τριφυλίας:  Στ. Μακρής, Βάσω Γρηγοροπούλου – Τσαμούλη
Δ.Ο. Οιχαλίας: Ιωάννα Κοσμοπούλου,  Κώστας Θεοδωρακόπουλος
Δ.Ο. Δυτικής Μάνης: Μαρία Μαζαράκη, Ι. Πάζιος, Παν. Κελεπούρης.
 
Τότε περιζήτητες οι θέσεις, σήμερα…
Ο κ. Χριστόπουλος πρόσθεσε πως τα περισσότερα από τα μέλη της νέας Ν.Ε. δεν ξεπερνούν σε ηλικία τα 30 έτη. Σημείωσε πως ανέλαβαν τις θέσεις αυτές σε μια δύσκολη συγκυρία, αφού, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία, οι θέσεις της Ν.Ε. ήταν περιζήτητες. Με την απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία ο καθένας έτρεξε να βρει τις δικές του καλύτερες ημέρες, αλλάζοντας και πολιτικό χώρο.
 
Όχι οργανώσεις «φαντάσματα»
Αναφερόμενος στα των Δημοτικών Οργανώσεων, είπε πως τώρα είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να εκφράσουν το λόγο τους και να έχουν και ρόλο στις τοπικές κοινωνίες. «Οι οργανώσεις – φαντάσματα θα πάψουν να υπάρχουν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις σε καθημερινά ζητήματα, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τόπου.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε τη λήψη πρωτοβουλιών για δράσεις που αφορούν στην κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, ενώ γνωστοποίησε πως θα επικαιροποιηθεί το πρόγραμμα ανάπτυξης της Μεσσηνίας, που είχε εγκριθεί το 2000, προκειμένου να αποτελέσει πεδίο δράσης της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής.
 
Διοργάνωση εκδηλώσεων
Ανακοίνωσε, επίσης, πως άλλαξε η διαμόρφωση των γραφείων της Ν.Ε., που πλέον θα μπορούν να φιλοξενούν ανθρώπους να συζητούν, όχι μόνο οργανωμένους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και του χώρου της κεντροαριστεράς.
Η Ν.Ε. θα συνεδριάζει την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, ενώ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της θα ξεκινήσει διάλογο με τους φορείς και τις υπόλοιπες κοινωνικές δυνάμεις, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για το παρόν και το μέλλον του νομού.
Έτσι, ανακοίνωσε τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Η πρώτη αφορά το νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η επόμενη αφορά στα αγροτικά θέματα και θα πραγματοποιηθεί στην Κυπαρισσία, παρουσία του υπουργού αγροτικής Ανάπτυξης Αθαν. Τσαυτάρη, αφού η Τριφυλία έχει δυναμική εμφάνιση στις νέες καλλιέργειες.
Θα υπάρξει ακόμη επικοινωνία με τη γ.γ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την ανάπτυξη της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ εκδήλωση για την ήπια τουριστική ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί στην Πύλο.
Τέλος, έμφαση θα δοθεί και στο ζήτημα της ανεργίας, αφού, όπως είπε, τα 9 από τα 11 μέλη της Ν.Ε. βιώνουν την ανεργία ή την υποαπασχόληση.
 
Συνονθύλευμα απόψεων στο ΣΥΡΙΖΑ
Ακολούθησε καταιγισμός ερωτημάτων και στις απαντήσεις του ο νεοεκλεγείς γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «ξέρουμε ποιοι πρωτοπήδησαν από το καράβι. Ο καθένας κάνει την πολιτική του επιλογή. Είμαστε στο ΠΑΣΟΚ για λόγους αξιοπρέπειας και πολιτικής, επειδή η πατρίδα μας έχει ανάγκη την κεντροαριστερά». Δήλωσε δε συγκινημένος που τη νέα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ συνδράμουν νέα άτομα.
Στο ερώτημα αν θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρο, απάντησε: «Αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες. Στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα συνονθύλευμα απόψεων κι ανάλογα με το ακροατήριο, οι τοποθετήσεις γίνονται κατά το δοκούν. Το έκανε και το ΠΑΣΟΚ το ’74 και το ’81, αλλά οι εποχές άλλαξαν από τότε».
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως η επιλογή της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. ήταν προς όφελος του λαού. «Για εμάς ήταν επιλογή ευθύνης. Κανένας δεν κρίνει την πολιτική που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση, της περιόδου 2004-2009. Ουδείς επέρριψε ευθύνες σε εκείνη την κυβέρνηση ή μίλησε για την αλλαγή των απόψεων του κ. Σαμαρά πριν και μετά τις εκλογές, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ από το Καστελόριζο έως σήμερα δεν έχει αλλάξει θέσεις και πορεία».
Τέλος, εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία της νέας Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ για την καταβολή αντιτίμου 25 ευρώ για εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενώ κατήγγειλε την προσπάθεια κάλυψης θέσεων διοίκησης που γίνονται με ρουσφετολογικούς λόγους. Αυτό, όπως είπε, πρέπει να αλλάξει, καθώς επηρεάζει και τη νεολαία.