Τρία εκατομμύρια ευρώ… στη χαβούζα της Μπιρμπίτας

Τρία εκατομμύρια ευρώ… στη χαβούζα της Μπιρμπίτας

Επαναλειτουργία του χώρου πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Ο δήμαρχος Παν. Νίκας εξέφρασε χθες το μεσημέρι την ικανοποίησή του διότι την προηγούμενη ημέρα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, επιτεύχθηκε ευρεία πλειοψηφία και προτάθηκε ως κατάλληλος χώρος για την προσωρινή στέγαση των αθιγγάνων η Μπιρμπίτα, για την οποία δαπανήθηκαν κοινοτικά και ελληνικά κονδύλια.
Όπως ανέφερε, η αγορά οικοπέδου κόστισε 660.000 ευρώ και οι εγκαταστάσεις 2.216.881,17 ευρώ, ενώ μαζί με λοιπές εργασίες το κόστος ανήλθε σε 3.000.000 ευρώ περίπου.
Ο Π. Νίκας τόνισε πως «η Μπιρμπίτα δεν είναι δυνατόν να εγκαταλειφθεί» και ότι «αυτό το θέμα θα είναι συνέχεια στην επικαιρότητα». Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχουν όλες οι μελέτες, άδεια λειτουργίας, μελέτη ΙΓΜΕ, για μια κατασκήνωση μη τουριστικού χαρακτήρα για τη στέγαση των αθιγγάνων» και πως πρόκειται για «ένα περιουσιακό στοιχείο για τους αθιγγάνους».
Ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι άμεσα θα αποσταλεί ο φάκελος με τις αυθαίρετες κατασκευές στην Αγία Τριάδα και πίσω από το Πολυκλαδικό, από την Πολεοδομία προς το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ζητείται δε η κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων στις περιοχές Αγίας Τριάδας και Πολυκλαδικού.
Από την άλλη πλευρά, από τα παραπάνω λεχθέντα αποσιωπώνται αρκετά πράγματα. Πώς είναι δυνατό να δίνεται ένα τόσο μεγάλο ποσό και σήμερα ο χώρος να έχει καταστεί ακατοίκητος; Δεν υπάρχουν ευθύνες από τους διαχειριστές του έργου; Την εποχή που ο σημερινός δήμαρχος ήταν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πώς διαχειρίστηκε το έργο;
Όπως αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θόδωρος Μπρεδήμας, τόσα χρόνια γιατί Δημοτικές Αρχές και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση άφησαν να διογκωθεί το πρόβλημα των τσιγγάνων; Η απάντηση είναι ότι, αφού τους χρησιμοποίησαν για να ψηφοθηρήσουν, σήμερα κάνουν τους «προστάτες» των ιδιοκτητών οικοπέδων που έχουν χάσει την περιουσία τους.
Ο Νίκος Διασάκος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημείωσε πως ο χώρος που προτείνεται είναι ακατάλληλος για να μείνουν άνθρωποι και η Δημοτική Αρχή χρησιμοποιεί ρατσιστική πολιτική για να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα.
Το ίδιο επικριτικός ήταν και ο Σταμάτης Μπεχράκης από το «Δίκτυο», ο οποίος ανάφερε ότι η ευρύτερη περιοχή της Αγίας Τριάδας μετατράπηκε σε ταξική χαβούζα, γιατί έτσι βόλευε ορισμένους. Συμπλήρωσε, δε, ότι ούτε κάποια στοιχειώδη αντισταθμιστικά έργα έγιναν για να «ωραιοποιηθεί» η κατάσταση.
Τέλος και ο εκπρόσωπος της «Πρωτοπορίας», Στρ. Κελλαράκος, υποστήριξε ότι είναι αντίθετος στην Μπιρμπίτα, διότι πρόκειται επί της ουσίας για δημιουργία γκέτο.