«Τρύπα» 7 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του Δήμου Καλαμάτας

«Τρύπα» 7 εκατομμυρίων  ευρώ στον προϋπολογισμό του Δήμου Καλαμάτας

Η σημαντική καθυστέρηση από τις κρατικές επιχορηγήσεις το σημαντικότερο πρόβλημα
Ένα από τα θέματα της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας ήταν και ο έλεγχος οικονομικών στοιχείων 2ου τριμήνου οικονομικού έτους 2013.
Σύμφωνα με την αρμόδια δημοτική υπηρεσία, κατά τη λήξη του δεύτερου τριμήνου, και σε επίπεδο α΄ εξαμήνου 2013, εκτέλεσης του προϋπολογισμού παρατηρούνται αποκλίσεις στα έσοδα, σε σχέση με την πρόβλεψη είσπραξης αυτών, όπως έχει αποτυπωθεί στον Πίνακα Ολοκληρωμένης Δράσης του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος και ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Συνολικά για τους πρώτους έξι μήνες προβλέπονταν έσοδα ύψους 35.529.631 ευρώ και εισπράχθηκαν 28.942.216,56 ευρώ, ήτοι αρνητική απόκλιση 18,54%.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια Οικονομικών, Γεωργία Ηλιοπούλου, ο μεγαλύτερος βαθμός απόκλισης παρατηρείται στον τομέα των εσόδων από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες και αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση που υπάρχει στην απόδοσή τους από τα αρμόδια υπουργεία. Το συνολικό ποσό του συγκεκριμένου κωδικού ανέρχεται σε 4.932.309,50 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, σχολίασε ότι οι μειώσεις των επιχορηγήσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι συνεχείς, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται όλο και περισσότερο η λειτουργία τους. «Αφού δεν πληρώνουν κανέναν, με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση Σαμαρά θριαμβολογεί για δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό», σχολίασε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι η μείωση για το α΄ εξάμηνο αγγίζει τα επτά (7) εκατομμύρια ευρώ!
Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε τελικά, κατά πλειοψηφία, να προχωρήσει σε αναμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού, κατά την εισήγηση της υπηρεσίας, για να… κλείσει η τρύπα.

 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη