Αντιστέκεται ο Δήμος Καλαμάτας σε σκουπ-ιδιώτες που «γλυκοκοιτάζουν» την καθαριότητα

Αντιστέκεται  ο Δήμος Καλαμάτας σε σκουπ-ιδιώτες που «γλυκοκοιτάζουν» την καθαριότητα

Η αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα ανοίγει το δρόμο σε ιδιωτικά συμφέροντα να αναλάβουν κρίσιμους τομείς, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Το γεγονός ότι στην πρώτη λίστα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνονται οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συζητηθεί σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο η κατάργηση των υπηρεσιών Καθαριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ανάθεση του έργου σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες καθαριότητας που έχει στο σύνολό του το Δημόσιο. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει γίνει εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους/οφέλους από μια τέτοια «διευθέτηση» και κρίθηκε ότι είναι συμφέρουσα.
Με βάση την υπουργική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των Δήμων, σε περίπτωση που καταργηθεί ο συγκεκριμένος κλάδος κατ’ αντιστοιχία με αυτούς των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα, καθώς είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία χαμηλών προσόντων, θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για τις 11.000 απολύσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση εντός του 2014.
Οι Δημοτικές Αρχές, στο νέο πλαίσιο κατάρτισης προϋπολογισμών, καλούνται να εμφανίσουν ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα σε κάθε υπηρεσία. Βάσει εκτιμήσεων στελεχών της Αυτοδιοίκησης, η εν λόγω διαδικασία θα βγάλει ελλειμματικές τις υπηρεσίες Καθαριότητας σε Δήμους της περιφέρειας.
Αντί να προχωρήσουν σε αύξηση δημοτικών τελών και να επιβαρύνουν οικονομικά τους δημότες, δήμαρχοι προσανατολίζονται να στραφούν σε ιδιωτικές εταιρείες, ευελπιστώντας πως θα είναι μια «φτηνότερη» επιλογή.
 
Αρνείται ο Δήμος Καλαμάτας
Πάντως, σε επικοινωνία του «Θάρρους» με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας στο Δήμο Καλαμάτας, Αθ. Βασιλόπουλο, μας διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στη λογική της Δημοτικής Αρχής:
«Δεν είναι στις προθέσεις μας. Βέβαια, τόσο την περίοδο του καλοκαιριού όσο και πριν από ένα 15ήμερο, οπότε και προέκυψαν διάφορα προβλήματα, συζητήθηκε στο Δήμο ένα τέτοιο σενάριο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι στο συγκεκριμένο τομέα του Δήμου το προσωπικό έχει μειωθεί κατακόρυφα. Αυτή τη στιγμή η υπηρεσία Καθαριότητας λειτουργεί με 40 εργαζόμενους συνολικά. Σκεφθείτε ότι για όλο το Δήμο υπάρχουν μόνο τρεις οδοκαθαριστές. Βέβαια, περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα να ενισχυθεί η υπηρεσία με 15 περίπου άτομα, από το πεντάμηνο πρόγραμμα εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν είχε μειωθεί 30%- 40% η ποσότητα των σύμμεικτων απορριμμάτων, δεν είχε βελτιωθεί η ανακύκλωση και δεν υπήρχαν οι 171 υπόγειοι κάδοι, θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με την καθαριότητα στην Καλαμάτα και στο Δήμο γενικότερα.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη “νέα Μαραθόλακκα” δίνει πολύ καλά αποτελέσματα και από τις ερχόμενες ημέρες σταματάμε τη σύμβαση και με το σκουπιδοεργολάβο Θ. Καράμπελα».