Απλήρωτοι επί μήνες οι 18 υπάλληλοι του Spider, αλλά και η ιδιοκτήτρια του κτηρίου


«Όλα θα πάνε καλά. Θα έρθουν επενδυτές». Στη φράση αυτή συνοψιζόταν μέχρι πρότινος η απάντηση των εκπροσώπων του Ομίλου Sprider στα ανήσυχα ερωτήματα των εργαζομένων για τη βιωσιμότητα της εταιρείας και τη διατήρηση των θέσεών τους.
Περίπου 890 εργαζόμενοι, δεκαοκτώ εξ αυτών στην Καλαμάτα, καλούνται να αντιμετωπίσουν πλέον τη σκληρή καθημερινότητα της ανεργίας, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης να αναστείλει τη λειτουργία της εταιρείας ενδυμάτων, επικαλούμενη οικονομική ασφυξία.
Μέχρι τον Αύγουστο είχαν κλείσει 34 σημεία πώλησης στη χώρα και όλα τα καταστήματα της Sprider σε βαλκανικές χώρες και την Κύπρο. Λουκέτο μπήκε πλέον και στα εναπομείναντα 45 καταστήματα. Και να σκεφτεί κανείς ότι το 2009 ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνούσε τους 2.000.
«Ήταν κάτι που περιμέναμε, από τον Αύγουστο είχαμε υποψίες. Η εταιρεία παραμύθιαζε τον κόσμο για να μην αντιδράσει. Τώρα προσπαθούμε να οργανωθούμε και να κινηθούμε νομικά», σημειώνουν εργαζόμενοι στο «Θάρρος».
Οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις και μισθούς περίπου 2 μηνών, οι οποίοι δεν τους έχουν καταβληθεί. Ανάμεσα στους υπαλλήλους, εκτός από απογοήτευση, επικρατούν και συναισθήματα οργής. Της «απόλυσής» τους είχαν προηγηθεί δύο μειώσεις μισθών. Η πρώτη ήταν ύψους 20% και η δεύτερη 18% και, ως εκ τούτου, οι μισθοί κυμαίνονταν ελάχιστα πάνω από το βασικό.
Ερώτηση σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας των Sprider Stores κατέθεσαν στον υπουργό Εργασίας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο Θ. Πετράκος. Ο υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για τις ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να μην κλείσει η επιχείρηση και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί τμήμα της ερώτησης, στην οποία αναφέρεται: «Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, το βράδυ της Δευτέρας (30/9) επιχειρήθηκε, με εντολή της διοίκησης της εταιρείας, η φυγάδευση των εμπορευμάτων από τα καταστήματα. Ως γνωστόν, τα εμπορεύματα των εταιρειών που κηρύσσουν πτώχευση αποτελούν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τη διεκδίκηση από πλευράς των εργαζομένων των οφειλομένων προς αυτούς (μισθών, ασφαλιστικής κάλυψης, αποζημιώσεων κ.ά.)».
Από την πλευρά τους, αγώνα δρόμου κάνουν οι 18 μετέωροι εργαζόμενοι του Sprider Καλαμάτας, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Ήδη κινούνται νομικά για να δεσμεύσουν το εμπόρευμα του καταστήματος στην Καλαμάτα μέχρι να τους καταβληθούν οι δύο μισθοί που τους οφείλονται, καθώς και οι αποζημιώσεις τους. Έχουν, μάλιστα, απευθυνθεί στον εργατολόγο της Καλαμάτας, Τάσο Ορφανό, για να κατατεθεί άμεσα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινής διαταγής για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
Παράλληλα, παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος από τις προηγούμενες ημέρες, ενώ άμεσα, όπως μας είπαν, εκδηλώθηκε η συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Στο χώρο του καταστήματος βρέθηκαν εκπρόσωποι του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καθώς και ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας», Σταμάτης Μπεχράκης, αλλά και ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», Νίκος Πατσαρίνος.
Σημειώνεται ότι απλήρωτη από την εταιρεία επί μήνες είναι και η ιδιοκτήτρια του ακινήτου. Όπως μας είπαν οι εργαζόμενοι, περίμεναν ότι θα εξελίσσονταν κάπως έτσι τα πράγματα, δεδομένου ότι εδώ και πολύ καιρό υπήρχαν πολλά προβλήματα. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι οι εισπράξεις κατατίθεντο σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και όχι σε λογαριασμούς της εταιρείας, πιθανότατα λόγω του φόβου κατασχέσεων.
Επίσης, τόνισαν ότι η εταιρεία έκανε πολύ μεγάλους τζίρους το διάστημα που λειτούργησε bazaar, ωστόσο οι εργαζόμενοι «δεν είδαμε ούτε ένα ευρώ να μπαίνει στην τσέπη μας».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

http://youtu.be/xpP9CpPQFnM