«Τη διευθύντρια και την αρμόδια προϊσταμένη των υπηρεσιών του Ληξιαρχείου Αθηνών, καθώς, επίσης, τους υπαλλήλους που χειρίστηκαν ορισμένες ετεροχρονισμένες ληξιαρχικές πράξεις γέννησης απομάκρυνε ο δήμαρχος Αθηναίων»…
Διαβάζοντας την παραπάνω είδηση, μετά τα όσα συνέβησαν στην υπόθεση της μικρής Μαρίας, βρεθήκαμε στο Ληξιαρχείο του Δήμου Καλαμάτας και ρωτήσαμε για την όλη διαδικασία, αλλά και κατά πόσο είναι εύκολο να δηλώσει κάποιος ένα παιδί πολλές φορές ή ένα παιδί που δεν έχει γεννηθεί.
Όπως μας ενημέρωσαν, εντός δέκα ημερών από τη γέννησή του ένα βρέφος πρέπει να δηλωθεί. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται πιστοποιητικό από γιατρό ή τη μαία που το ξεγέννησε. Απουσία αυτών, όταν ένα μωρό χρειαστεί την πρώτη ή το πολύ τη δεύτερη μέρα να το δει ένας γιατρός, τότε είναι εκείνος που θα δώσει το πιστοποιητικό, το οποίο και θα προσκομιστεί στο Ληξιαρχείο.
Ο άλλος τρόπος για να δηλωθεί ένα παιδί είναι με υπεύθυνη δήλωση και δύο μάρτυρες, όμως ενδέχεται να μην είναι βρέφος, αλλά 3- 4 χρόνων, όπως και έχει συμβεί. Πλέον, βέβαια, κάτι τέτοιο δε γίνεται, αφού στα βρέφη συμπληρώνεται μέχρι και η ώρα γέννησης.
Το μεγάλο πρόβλημα για την υπηρεσία, πάντως, είναι τα παιδιά ηλικίας 3-4 χρόνων τα οποία θέλουν οι γονείς να δηλώσουν. Τότε, με δύο μάρτυρες μπορούν να το κάνουν. Αυτό γίνεται, κυρίως, σε μεγάλους Δήμους, ενώ στην Καλαμάτα δεν έχει συμβεί, παρά μόνο με δικαστική απόφαση, οπότε ο υπάλληλος είναι αναγκασμένος να το κάνει χωρίς να φέρει ευθύνη.
Στο μεταξύ, από τις 8 του περασμένου Μαΐου υπάρχει on line σύνδεση όλων των ληξιαρχείων της χώρας, συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να γίνει διπλή εγγραφή.
Όσο για το «ξήλωμα» στην Αθήνα, άτομο από το Ληξιαρχείο της Καλαμάτας μάς δήλωσε ότι νομικά είναι καλυμμένοι οι υπάλληλοι, αν υπήρχαν υπεύθυνη δήλωση και μάρτυρες. «Είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κάθε περίπτωση, όταν περνούν από την υπηρεσία της Αθήνας τόσες γεννήσεις κάθε μέρα» σχολίασε.
Δήμαρχος Καλαμάτας
Μόνο με δικαστική απόφαση μπορούν να δηλωθούν στο Ληξιαρχείο Καλαμάτας παιδιά που γεννήθηκαν σε σπίτια, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, μολονότι ο νόμος προβλέπει τη δήλωσή τους με υπεύθυνες δηλώσεις.
Ο κ. Νίκας τόνισε ότι ποτέ στο Ληξιαρχείο δε δηλώθηκαν παιδιά με υπεύθυνη δήλωση, αλλά μόνο με δικαστική απόφαση, παρά ότι γίνονταν παρεμβάσεις από δικηγόρους.
Για το σκοπό αυτό έγινε και σύσκεψη χθες το πρωί με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών.
Σύμφωνα με όσα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας, από τις 8 Μαΐου στο Δήμο Καλαμάτας έχει τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα «Αριάδνη», στο οποίο καταχωρίζονται γεννήσεις, γάμοι, θάνατοι και σύμφωνα συμβίωσης. Πρόκειται για πανελλαδικό σύστημα on line και η εφαρμογή αυτή συνδέεται με τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών. Επιβάλλονται δε υψηλά πρόστιμα, βάσει νόμου, για εκπρόθεσμη δήλωση γέννησης, καθώς αν η γέννηση ενός παιδιού δηλωθεί μετά τις 10 ημέρες που είναι το χρονικό περιθώριο, το πρόστιμο είναι 100 ευρώ έναντι 4,5 που ήταν πριν. Αν η δήλωση γίνει μετά τις 90 ημέρες, το πρόστιμο ανέρχεται σε 300 ευρώ έναντι 13,5 στο παρελθόν.
Ο κ. Νίκας μίλησε, επίσης, για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων, αναφέροντας πως μειώθηκαν από 3.000 σε 2.400. Τα επιδόματα αφορούν πολίτες όλης της Μεσσηνίας, γιατί η Διεύθυνση Πρόνοιας λειτουργεί ως νομαρχιακή υπηρεσία.
Ο δήμαρχος επισήμανε, τέλος, πως η παραβατικότητα είναι πολύ υψηλή και πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή για συνεχείς ελέγχους και καταλογισμό ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράνομη είσπραξη επιδομάτων.