Η Καλαμάτα, λόγω γεωφυσικής θέσης, είναι η καλύτερη πύλη για το Διάστημα παγκοσμίως, για εκτοξεύσεις πυραύλων περιήγησης στο Διάστημα για τουριστικούς λόγους!
Η Ελλάδα αν εκμεταλλευόταν το γεγονός αυτό, θα γινόταν το παγκόσμιο κέντρο για διαστημικό τουρισμό, κερδίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.
Η συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη έγινε από τον Έλληνα Διευθυντή και Καθηγητή του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας και ερευνητή στο Κέντρο Ames της NASA, κ. Περικλή Παπαδόπουλο, στο συνέδριο «Μία περιφέρεια, ένας πλανήτης», που έγινε προχθές στην Καλαμάτα, οργανωμένο από το δίκτυο ellines.com του εξαιρετικού συναδέλφου Χρήστου Μπάρλα.
Έντονη συγκίνηση προκάλεσε στο ακροατήριο ο καθηγητής κ. Π. Παπαδόπουλος, όταν παρουσίασε την ομάδα του από νέους Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονται στην Ελλάδα αφιλοκερδώς και έχουν δημιουργήσει τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο Λ-sat. Στην ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος, που είχε τίτλο «Ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα της Αεροδιαστημικής στην Ελλάδα», είπε τα εξής:
«Η Καλαμάτα λόγω της θέσης της στον παγκόσμιο χάρτη έχει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για να δημιουργήσουμε εδώ, στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη βάση εκτόξευσης επανδρωμένων πυραύλων στο Διάστημα για τουριστικούς λόγους. Ο διαστημικός τουρισμός αυξάνεται αλματωδώς και ήδη λόγω της αδιαφορίας της Ελλάδας, άλλα κράτη με μικρότερα πλεονεκτήματα από την Καλαμάτα, όπως το Άμπου Ντάμπι, η Ισπανία και η Νορβηγία, δημιουργούν ήδη τέτοιες βάσεις εκτόξευσης για τον διαστημικό τουρισμό, αναμένοντας τεράστια έσοδα».
Να σημειωθεί ότι κ. καθηγητής Περικλής Παπαδόπουλος, που γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1963, συμμετείχε για περισσότερο από 10 χρόνια στο πρόγραμμα προσεδάφισης του διαστημικού οχήματος Curiosity στον πλανήτη Άρη και έχει τιμηθεί με ειδικό βραβείο από τη NASA για τις διαστημικές του έρευνες.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα, newsbomb.gr