Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο «Μια περιφέρεια, ένας πλανήτης» (φωτογραφίες)


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Costa Navarino το δεύτερο συνέδριο του ellines.com, που συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και είχε τίτλο «Μια Περιφέρεια, ένας Πλανήτης», με σημαντικές κυβερνητικές παρουσίες και ομιλητές διακεκριμένους Έλληνες του εξωτερικού.
Το συνέδριο συντόνισε ο εκδότης – διευθυντής της Real News, Νίκος Χατζηνικολάου, ενώ παρευρέθησαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, οι υφυπουργοί Οικονομικών κ. Μαυραγάννης και Αθλητισμού κ. Ανδριανός, η πρέσβειρα της Αυστραλίας και ο πρέσβης της Κίνας, καθώς και αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων από όλη την περιφέρεια.
 
Ελλάδα και Ελληνισμός

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο κ. Χατζηνικολάου μίλησε για τον ελληνισμό, τονίζοντας πως αν η Ελλάδα επιχειρούσε όπως ο ελληνισμός, θα ήταν από τις πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες, αν η Ελλάδα ήταν σαν τον ελληνισμό θα ήταν αξιοκρατία και αν η Ελλάδα ζούσε σαν τον ελληνισμό, θα ήταν το κύτταρο της δημιουργικότητας και της αλληλεγγύης.
Ανέφερε, επίσης, ότι η διάκριση μεταξύ Ελλάδας και ελληνισμού είναι η αληθινή κρίση και πρέπει να μπει τέλος στο διαζύγιο που έχουν πάρει οι Έλληνες με το κράτος τους. «Η λεγόμενη νέα Ελλάδα, που όλοι προσμένουμε να δούμε, δεν είναι τίποτε άλλο από την Ελλάδα που επιστρέφει στους ανθρώπους της», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις Περιφέρειες, είπε ότι σήμερα η ανάπτυξη ξεκινά από αυτές, αλλά, δυστυχώς, ζουν στις σκιές ενός κράτους συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού και βαθύτατα αναποτελεσματικού. «Η Πελοπόννησος είναι όντως ένας πλανήτης μόνος της», σχολίασε αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε νομού.
 
Πλουσιότερο ΕΣΠΑ
Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, ο οποίος διάβασε χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν μπόρεσε, παρά την επιθυμία του, να παραστεί στο συνέδριο.
Στο μήνυμά του ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι βασικό όνειρο είναι η απελευθέρωση της δημιουργικότητας του Έλληνα:
«Η Ελλάδα δεν έχει όρια. Ελλάδα είναι να βάζεις τον πήχη ψηλότερα και να το ξεπερνάς».
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από το συνέδριο, χαρακτηρίζοντάς το πράξη προσφοράς σε μια Ελλάδα που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά. «Αρκετά έχουμε κλάψει πάνω στο χυμένο γάλα. Οι λαοί δικαιούνται να χάνουν, εκείνο που δε δικαιούνται είναι να μένουν στην αποτυχία» παρατήρησε.
Ο ίδιος μίλησε ακόμη για τον αναπτυσσόμενο τουρισμό, ανακοινώνοντας πως, σύμφωνα με τα προχθεσινά τελευταία στοιχεία, οι αεροπορικές αφίξεις στη Μεσσηνία σημείωσαν αύξηση ρεκόρ κατά 44% και οι τουρίστες κατέκλυσαν το νομό, με αποτέλεσμα πλέον η Καλαμάτα να αναγνωρίζεται ως διεθνής προορισμός.
Για την οικονομία της Ελλάδας, σημείωσε ότι το 2014 μπορεί να είναι η πρώτη χρονιά ανόδου.
Ο κ. Χατζηδάκης έκανε ειδική αναφορά στο νέο ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένο οι πόροι που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες να είναι σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με το τρέχον. Ανακοίνωσε δε ότι θα αλλάξει ο ρόλος των ΠΕΠ σε επίπεδο Περιφέρειας, καθώς πλέον δεν έχουν μόνο τεχνικά έργα, αλλά και προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα και κοινωνικής ανάπτυξης. Μάλιστα, είπε ότι οι νέοι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές του 2014 θα έχουν αυξημένο ρόλο και ευθύνες. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση, σχολίασε, ο υπουργός, είναι οι νέοι αιρετοί να έχουν διαχειριστική επάρκεια.
Ειδικά για την Πελοπόννησο, τόνισε πως ήταν η πρώτη στην οποία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Απομένει να γίνει η χωροθέτηση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με τη βοήθεια όλων θα προχωρήσουν τα έργα, καθώς «είναι θέμα πολιτισμού και στήριξης της ανάπτυξης».
Τέλος, ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η διυπουργική του ΣΔΙΤ θα συνεδριάσει για την προώθηση του έργου της μαρίνας Ναυπλίου.
 
Διακεκριμένοι Έλληνες
Τον κατάλογο των βασικών ομιλητών του συνεδρίου άνοιξε ο κ. Γρηγόρης Στεφανόπουλος, Καθηγητής Βιοτεχνολογίας και Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ο οποίος έχει γεννηθεί στην Καλαμάτα.
Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι τα πανεπιστήμια είναι μηχανές οικονομικής ανάπτυξης και ανέπτυξε ζητήματα βιοτεχνολογίας.
Ακολούθως, μίλησε η κα Άρτεμις Π. Σιμοπούλου M.D., πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής Διατροφής και Υγείας (ΗΠΑ), με καταγωγή από την Αμπελίστρα Κάμπου της Δυτικής Μάνης. Η κα Σιμοπούλου μίλησε για τη διατροφή, τονίζοντας ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες της ζωής μας και πως ακόμα και οι αλλαγές στη διατροφή των ζώων επηρεάζουν τη δική μας.
Μιλώντας για τη Μεσογειακή διατροφή, είπε ότι σε μελέτη που έχει κάνει για τα έλαια αποδείχτηκε ότι τα άριστα είναι το αγουρέλαιο της Κρήτης και το ελαιόλαδο από την Ανδρούσα.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο φυτό αντράκλα και στα διατροφικά της πλεονεκτήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, σε σύγκριση με το σπανάκι, το σινάπι και το μαρούλι, έχει 5-6 φορές περισσότερα ω3 από τα υπόλοιπα, καθώς και σημαντικές αντικαρκινικές ουσίες. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα ότι από κότες που τρέφονταν με αντράκλα, πήρε αυγά, τα οποία αποδείχτηκε ότι είχαν σημαντική ποσότητα ω3, ενώ τα άλλα αυγά είχαν πολύ λιγότερη και ανέβαζαν τη χοληστερίνη.
 
Διαστημική Καλαμάτα

Οι ομιλίες συνεχίστηκαν με τον κ. Κώστα Μακρή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Εταιρειών Μακρής από την Αυστραλία και καταγωγή από το Λυγουριό.
Ξεκίνησε φτωχός, φτάνοντας αυτή τη στιγμή να είναι από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες της Αυστραλίας και ένας από τους λίγους Έλληνες που προσκλήθηκαν από τη Βασίλισσα της Αγγλίας.
Τόνισε δε, πως θέλει να κάνει έργα στην Ελλάδα, αλλά, δυστυχώς, δεν τον προσέγγισε κανείς, ενώ αντίθετα «χτύπησε αυτός πόρτες».
Συνεχίζοντας κατέκρινε την τακτική στην Ελλάδα να συλλαμβάνονται επιχειρηματίες για χρέη, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις είναι αυτές που θα πληρώσουν τα χρέη της Ελλάδας και δεν είναι δυνατόν να τους φέρονται έτσι.
Η κα Χαρά Νικολακοπούλου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου (Μ. Βρετανία), η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή για τη συμβολή της στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του στόματος και του δέρματος, κατάγεται από το Μουζάκι και μίλησε για τα Ω3 λιπαρά οξέα.
Αναφέρθηκε στην ελληνική διατροφή και τη μεγάλη της θεραπευτική αξία, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην εγκατάλειψη της Ελλάδας από τους νέους. Έκανε ακόμη λόγο για φόβο των νέων να μείνουν την Ελλάδα, τονίζοντας ότι  πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίες οι επιτυχίες Ελλήνων στο εξωτερικό, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Να μας δοθούν ευκαιρίες να δημιουργήσουμε στη χώρα μας», και προσθέτοντας ότι ακόμα και ξένοι επιστήμονες θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα.
Επίσης, η κα Νικολακοπούλου παρατήρησε ότι πρέπει να διορθωθεί το μάρκετινγκ στην Ελλάδα, καθώς τα προϊόντα μας δεν είναι γνωστά στο εξωτερικό.
Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι το κράτος πρέπει να βοηθήσει τους νέους αγρότες και τη γεωργία γενικότερα, να δοθούν κίνητρα και να εφαρμοσθούν νέες τεχνολογίες, καθώς «διαφορετικά σε λίγο δε θα τα παράγει κανείς».
Ο Μεσσήνιος Περικλής Παπαδόπουλος, διευθυντής και καθηγητής του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο San Hose στην Καλιφόρνια – ερευνητής στο Κέντρο Ames της NASA (ΗΠΑ), μίλησε για την τεχνολογία του διαστήματος και το διαστημικό τουρισμό.
Όπως σημείωσε, το 2014, ίσως και τα Χριστούγεννα, η Virgin θα κάνει τις πρώτες πτήσεις στο διάστημα. Για τη διαστημική πύλη στην Καλαμάτα υπογράμμισε ότι είναι ένα μοναδικό σημείο εκτοξεύσεων είτε από αεροδρόμιο είτε και έξω από το λιμάνι.
Οι εκτοξεύσεις στο διάστημα γίνονται πάντα προς ανατολάς και χρειάζεται ελεύθερη απόσταση 1.000 χλμ. Η Ελλάδα είναι το μόνο σημείο της Ευρώπης που διαθέτει αυτά τα προσόντα.
«Μπορεί να είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά στο διαστημικό τουρισμό, αλλά δεν μπορείς να έχεις διαστημικό τουρισμό χωρίς συμβατικό τουρισμό και τις υποδομές του και η Μεσσηνία τις έχει», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Στη συνέχεια παρουσίασε την πρώτη ελληνική διαστημική αποστολή, το δορυφόρο Λ sat, το Φεβρουάριο του 2013, ο οποίος θα μείνει σε τροχιά γύρω από τη γη ένα χρόνο, αλλά την ελληνική ομάδα.
Η κα Ηρώ Τσιμπρή, γενική διευθύντρια και συντονίστρια Leader στην Αναπτυξιακή Εταιρεία της Αχαΐας, μίλησε για την αξιοποίηση τοπικών πρωτοβουλιών μέσα από τα προγράμματα Leader. Το νέο πρόγραμμα, όπως είπε, θα αναπτύξει όσα δεν είχαν τα προηγούμενα, και θα καλυφτεί το σύνολο των αγροτικών περιοχών της Ελλάδας, με μεγαλύτερα ποσοστά επιδότησης.
Ο ιδρυτής του ellines.com, της Πρώτης Διαδικτυακής Χώρας στον κόσμο, Χρήστος Μπάρλας, με καταγωγή από την Αρκαδία, ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους, ενώ υποσχέθηκε ότι το ellines.com θα συνεχίσει να ανακαλύπτει Έλληνες που διακρίνονται.
Κλείνοντας το συνέδριο ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είπε πως αποδείχθηκε πως οι Έλληνες μπορούν να δημιουργούν μια δική τους εικόνα για τη χώρα τους.
Εξέφρασε τη χαρά του που η Πελοπόννησος έχει μπει μπροστά σε αυτό, τονίζοντας ότι η μόνη ελπίδα αυτού του τόπου είναι οι ίδιοι οι πολίτες τους και η προσπάθεια όλων μας.
«Πιστεύουμε ιδιαίτερα στην αυτάρκεια της Περιφέρειάς μας. Για εμάς η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πράγματι ένας πλανήτης. Για το φυσικό της πλούτο. Την τουριστική της δυναμική. Τα αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, την καινοτομία στην τυποποίηση και τη σημαντική έρευνα γύρω από πιλοτικά προϊόντα. Δεν μπορούμε, λοιπόν, παρά να στηρίξουμε τους ανθρώπους μας, που κουβαλούν στην πλάτη τους την τοπική οικονομία. Μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων θα είμαστε σε θέση, στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου, να καλύψουμε ένα σημαντικό κενό που έχει αφήσει η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και έχει ασφαλώς να κάνει με το κορυφαίο ζήτημα ρευστότητας στην αγορά, προσφέροντας κεφάλαια κίνησης και εγγυήσεις που αυτήν τη στιγμή πραγματικά “καίνε” τους ανθρώπους της επιχειρηματικότητας», σημείωσε εμφατικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Τέλος, τόνισε πως η «βία του λαϊκισμού είναι η πιο επικίνδυνη, αφού τη βρίσκεις παντού, ως άκρο, ακόμη και μέσα στο αυτοχαρακτηριζόμενο κέντρο».

Της Βίκυς Βετουλάκη