Μια πόλη για τα σκουπίδια…

Μια πόλη για τα σκουπίδια…

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
 
Κάθε Πέμπτη η ίδια ρουτίνα στο σπίτι που έμενα στο Σίδνεϊ: το απορριμματοφόρο νωρίς το πρωί να μαζεύει τους τρεις κάδους απορριμμάτων, οι οποίοι έβγαιναν στη γωνία του πεζοδρομίου μετά το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας. Οι δημόσιοι χώροι μπροστά στα σπίτια ήταν πάντοτε καθαροί και περιποιημένοι, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους χώρους στη δική μας πόλη – και όχι μόνο-, οι οποίοι παρουσιάζουν εικόνα απελπιστική: κάδοι λερωμένοι, σπασμένοι, μονίμως ανοιχτοί.
Όλα είναι θέμα στοιχειώδους αγωγής του πολίτη. Επιτέλους, ας το εμπεδώσουμε: δεν πετάμε κάτω χαρτιά, δε σπάμε τους κάδους, τους κλείνουμε πάντα, δεν αφήνουμε τα σκουπίδια στο πλάι, δεν τα τοποθετούμε σε σακούλες που είναι σκισμένες, δεν τα πετάμε στο οδόστρωμα από τα μπαλκόνια μας, δεν τα βγάζουμε όταν τα συνεργεία κάνουν απεργία.
Από τη δική τους πλευρά, οι αρμόδιοι θα πρέπει να βρουν μια αποτελεσματική μέθοδο για να είναι οι δημόσιοι χώροι κάθε ημέρα καθαροί. Γιατί μια κοινωνία που διεκδικεί το χαρακτηρισμό «πολιτισμένη» δεν μπορεί να παρουσιάζει στους δρόμους της την εικόνα που παρουσιάζουμε εμείς. Ούτε να προσπερνά το φασισμό των ανεκδιήγητων που επιμένουν να συμπεριφέρονται σαν ζώα.
Εκείνους που αναρωτιούνται πώς από μερικές σκισμένες σακούλες με αποφάγια στήνω σενάρια καταστροφής και με χαρακτηρίζουν υπερβολικό και εμμονικό, επειδή επιμένω να παρατηρώ το βόθρο γύρω μου, αντί να απολαμβάνω το γαλάζιο του ουρανού, τους παραπέμπω στις «καμπάνες» που μας ρίχνουν οι Ευρωπαίοι για τον τρόπο με τον οποίο – δε – διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας, βλάπτοντας το περιβάλλον. Παραμένοντας, την ίδια στιγμή, πρωταθλητές του παραλόγου: πληρώνουμε πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, αλλά εξακολουθούμε να αδιαφορούμε. Ούτε η τεράστια οικονομική ζημιά δε μας κάνει να δούμε με μεγαλύτερη προσοχή το θέμα! Δεν υπάρχει ελπίδα…
Καθημερινά οι σελίδες των τοπικών εφημερίδων, και όχι μόνο, έχουν φωτογραφίες άσχημων εικόνων. Προχθές ο φακός του «Θάρρους»… έκανε μια βόλτα στην οδό Νέδοντος, εκεί που παίζουν μικρά και μεγάλα παιδιά και αντίκρισε την κατάσταση που φαίνεται στις εικόνες…