Στην Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας θα δημιουργηθεί η μία από τις τρεις Μονάδες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, για τη Διαχειριστική Ενότητα Μεσσηνίας, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, όπως ανέφερε χθες το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ στην Τρίπολη.
Στη Διαχειριστική Ενότητα Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας (πλην Μεγαλόπολης και Γορτυνίας), η Μ.Ο.Δ. θα δημιουργηθεί σε περιοχή του Δήμου Τρίπολης, στην Παλαιόχουνη Βαλτετσίου, και στη Διαχειριστική Ενότητα της Λακωνίας σε περιοχή του Δήμου Ευρώτα, στη Σκάλα. Οι, δε, δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης θα δημιουργηθούν, ο ένας στην Αργολίδα, σε περιοχή του Δήμου Άργους – Μυκηνών, στη Νέα Κίο, και ο άλλος στην Κορινθία, σε περιοχή του Δήμου Κορινθίων. Αυτές είναι οι δομές, στις αντίστοιχες θέσεις τους, που περιλαμβάνονται στην πρόταση της προσωρινής αναδόχου εταιρείας του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», στο φάκελο που εστάλη στο ΥΠΕΚΑ, για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων, για τις οποίες, όπως σημείωσε ο κ. Τατούλης, ενημερώθηκε προχθές από το ΥΠΕΚΑ.
Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι την προσεχή εβδομάδα η πρόταση θα αναρτηθεί για Δημόσια Διαβούλευση, στην οποία κάθε πολίτης, κάθε Αρχή και, φυσικά, η Περιφέρεια θα καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους, ενώ πρόσθεσε πως θα συγκληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση για το θέμα, κατά την οποία θα παρουσιαστεί το μοντέλο της ολοκληρωμένης διαχείρισης από την εταιρεία. Το ίδιο θα γίνει και στον ΦΟΣΔΑ.
Όπως είπε ο κ. Τατούλης, οι Μονάδες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Μ.Ο.Δ.) «είναι σύμφωνα με τους αυστηρούς όρους και τις δεσμεύσεις του διεθνούς διαγωνισμού, θα είναι μονάδες επισκέψιμες, μονάδες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μονάδες όπου η νέα γενιά και όλοι θα μάθουμε πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε το περιβάλλον!
[…] Θα είναι περιβαλλοντικά σχολεία. Δε θέλουμε να είναι κρυμμένα από τους πολίτες. Δε σκεπτόμαστε κάτι εναντίον των πολιτών και δεν μπορεί κανένας να μας πει ότι είναι πιο περιβαλλοντικά ευαίσθητος από εμάς».
Αφού επανέλαβε ότι θα είναι επισκέψιμες από σχολεία και πολίτες, εξήγησε ακριβώς τι είναι οι Μονάδες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης: «Είναι νοικοκυρεμένες μονάδες, ευέλικτες, λειτουργικές, οι οποίες θα κάνουν τρία πράγματα: Πρώτον, θα κάνουν τη διαλογή των ανακυκλώσιμων. Δεύτερον, θα διαχειρίζονται το οργανικό με την πιο φιλική μορφή παραγωγής ενέργειας, όπως είναι το βιοαέριο. Τρίτο, θα κομποστοποιούν με υψηλά πιστοποιημένο προϊόν το κομπόστ. Δε θα έχουν καμία οσμή και καμία παραγωγή αποβλήτων».
Πρόσθεσε δε, ότι το σχέδιο είναι πιο προωθημένο και από την πρόταση των Οικολόγων!
Για, δε, τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης, είπε: «Δεν είναι σταθερές δομές, αλλά μετακινούμενες, χωρίς οχλήσεις στο περιβάλλον».
Συνεχίζοντας επισήμανε πως, όπως προβλέπεται στο διαγωνισμό, ο έλεγχος στη λειτουργία των Μονάδων θα γίνεται ανά μήνα, από τους πολίτες, τους Δήμους, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, του ΥΠΕΚΑ, της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ρήτρα ότι ο ανάδοχος δεν αποζημιώνεται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Ο κ. Τατούλης τόνισε ακόμη πως το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου θεωρείται το πιο φιλικό και περιβαλλοντικό σχέδιο, και για την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα του οποίου η Ε.Ε. αποφάσισε να το χρηματοδοτήσει με 68 εκατομμύρια ευρώ, με το τελικό κόστος να είναι στο 50% περίπου απ’ ό,τι τα σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων σε άλλες Περιφέρειες!
Και σημείωσε: «Ο κανόνας και οι αρχές του σχεδίου είναι συνυφασμένες με τις αρχές του ΠΕΣΔΑ», συμπληρώνοντας πως αυτό αναστέλλει τον κίνδυνο επιβολής προστίμου από την Ε.Ε., που εφάπαξ πλησιάζει τα 50 εκ. ευρώ. «Είναι ένα έργο για τους πολίτες! Βαθύτατα περιβαλλοντικό. Το στηρίζουμε. Έχει τη στήριξη της κυβέρνησης. Έχει τη δική μας στήριξη, κατ’ εντολή των πολιτών, διότι μην ξεχνάτε ότι αυτό που υλοποιείται σήμερα είναι προεκλογική μας δέσμευση», σημείωσε ο περιφερειάρχης και συμπλήρωσε: «Ο υπουργός Περιβάλλοντος το χαρακτήρισε σωτήριο για τη χώρα». Επίσης, πως ο ειδικός γραμματέας Περιβάλλοντος έχει πει ότι «το μοντέλο ΣΔΙΤ είναι το πιο φερέγγυο», ενώ έκανε λόγο για ευρωπαϊκό ρεκόρ, με τους πλέον ταχείς ρυθμούς, αφού θα είναι το μοναδικό έργο που θα εκτελεστεί σε δύο χρόνια και ήδη έχει αρχίσει να συντάσσεται φάκελος, προκειμένου να βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή!
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης σημείωσε πως αντιλαμβάνεται την επιφύλαξη των πολιτών, αλλά και πολιτικών που αμαυρώνουν την προσπάθεια, και έκανε λόγο για παραπληροφόρηση περί «σκουπιδοεργοστασίων», λέγοντας: «Όλοι αυτοί που έσπευσαν να αμφισβητήσουν το έργο μας, δηλώνοντας στην αρχή ότι δήθεν θα φέρουμε την καύση ή μετά ότι δήθεν θα πάρει το έργο ο Μπόμπολας, διαψεύστηκαν. Και διαψεύστηκαν με πανηγυρικό τρόπο. Έτσι θα διαψευστούν και σε αυτά που λένε σήμερα, για σκουπιδοεργοστάσια και ότι δήθεν το έργο δε θα γίνει. Το έργο αυτό θα γίνει! Θα υλοποιηθεί όπως ακριβώς προβλέπεται».
Μάλιστα, έκανε έκκληση στους πολίτες να καταλάβουν το έργο και τη σημασία του, γιατί είναι έργο ορόσημο και θα είναι καύχημα για την Πελοπόννησο και τη χώρα!
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι όλες τις προηγούμενες μέρες δεν απαντούσε για το θέμα, λέγοντας πως υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες με βάση το νόμο, και ότι «αν αύριο, το ΥΠΕΚΑ δεν εγκρίνει την περιβαλλοντική μελέτη, αντιλαμβάνεστε ότι πλέον η πρόταση αυτή θα είναι έκπτωτη και θα αναγκαστεί ο διαγωνισμός να πάει στο δεύτερο. Εάν εγώ είχα παρέμβει νωρίτερα, αυτό πιθανόν να ήταν έννομο στοιχείο, που θα αποδυνάμωνε τη δική μας παρουσία και θα ενδυνάμωνε την άλλη άποψη, γι’ αυτό είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Γιατί άκουσα από τους κατοίκους της Καλλιρρόης, ότι δεν ήμασταν εκεί. Δεν ήμασταν εκεί για δύο λόγους: ο πρώτος λόγος ήταν γιατί λείπαμε σε μια μεγάλη πρωτοβουλία της Περιφέρειας στη Γερμανία και ο δεύτερος λόγος, γιατί, αν εμείς δεν είχαμε ενημέρωση, δε θα μπορούσαμε τίποτα να πούμε που να είναι αληθινό και σωστό. Κι εμείς θέλουμε τους πολίτες να τους ενημερώνουμε επακριβώς. Τώρα, λοιπόν, που εχθές (σ.σ. προχθές) μου εδόθηκαν τα επίσημα στοιχεία, πήραμε αυτή την πρωτοβουλία για να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες!», για τους οποίους τόνισε ότι τους εμπιστεύεται!
Στη συνέντευξη Τύπου παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ και δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, ο οποίος τόνισε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντική μέρα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την Αυτοδιοίκηση στην Πελοπόννησο, αφού ένα θέμα που επί δεκαετίες ταλάνιζε τις τοπικές κοινωνίες, φαίνεται να οδηγείται σε οριστική λύση». Συνέχισε δε, κάνοντας λόγο για διαχείριση που είναι η πλέον περιβαλλοντική και έρχεται σε πλήρη εφαρμογή της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας, σημειώνοντας πως «είναι η ώρα να τρέξουμε». Επίσης, αναφέρθηκε στην επιδίωξη του ΦΟΣΔΑ και για παράπλευρη δημιουργία ενός δικτύου πρόσθετων μικρών Σταθμών Μεταφόρτωσης για ελαχιστοποίηση του κόστους μεταφοράς.
Αντιδράσεις
Εμφανώς οργισμένος δέχθηκε τις εξελίξεις και τις ανακοινώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στο Δήμο Οιχαλίας, ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης.
Μιλώντας στο «Θ», ο κ. Μπάμης επισήμανε πως έχει ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το πώς θα χειριστεί το θέμα, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί η παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου και κατοίκων στην Τρίπολη τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Αναρωτήθηκε για ποιο λόγο θα πρέπει η Οιχαλία, είτε με το «Παλιοροβούνι» είτε με την Καλλιρρόη, να είναι ο αποδέκτης των σκουπιδιών όλης της Μεσσηνίας και τμήματος της Αρκαδίας, ενώ σημείωσε πως οι κάτοικοι της Άνω Μεσσηνίας δεν είναι πολίτες β΄ κατηγορίας για να αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο από τις Αρχές και διατράνωσε την απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Τέλος, τόνισε ότι δεν υπήρξε ενημέρωση του Δήμου μέχρι χθες, οπότε έγιναν και οι επίσημες ανακοινώσεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλλιρρόης, Αντ. Διαγούπης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στα όσα ανακοίνωσε ο κ. Τατούλης, σημειώνοντας: «Δε θα περάσει η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας σε τόσο μικρή απόσταση από τα χωριά και τις γεωτρήσεις μας».
Αναρωτήθηκε, δε, αν είναι τόσο καλή η κατάσταση, όπως την παρουσιάζει ο περιφερειάρχης, γιατί δεν κατασκευάζεται η μονάδα στην Καλαμάτα, και ζήτησε να πληροφορηθεί για ποιο λόγο δεν υπήρχε ενημέρωση νωρίτερα από τον κ. Τατούλη.
Επίσης, τόνισε πως οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι.
Στο πλαίσιο αυτό αναμενόταν να συνεδριάσει αργά χθες το βράδυ η ομάδα αγώνα, προκειμένου να συζητήσει για τις εξελίξεις και να αποφασίσει για τις όποιες κινητοποιήσεις.
Θα πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε ότι επιχειρήσαμε να έρθουμε σε επαφή και με την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ελένη Αλειφέρη, αλλά στάθηκε αδύνατο να επικοινωνήσουμε μαζί της.
του Ηλία Γιαννόπουλου