Της Βίκυς Βετουλάκη
Τη δέσμευση προς τους κατοίκους του Δήμου Οιχαλίας, πως η Περιφέρεια δε θα δεχθεί να γίνει κανένα έργο χωρίς την αυστηρή τήρηση των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος και τη σύνταξη μελετών για την προστασία αρχαιολογικών χώρων, υδροφόρου ορίζοντα, σεισμικότητα περιοχής κ.ά., ανέλαβε χθες βράδυ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, σχετικά με την κατασκευή των μονάδων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.
Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής παρακολούθησαν χθες τη συζήτηση, ενώ αντέδρασαν έντονα σε κάθε προοπτική να γίνει εργοστάσιο στην Καλλιρρόη.
Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι αυτές τις ημέρες θα επισκεφθεί την περιοχή και θα συζητήσει μαζί τους, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με εκπροσώπους της ανάδοχης εταιρείας ΤΕΡΝΑ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη μελέτη και θα γίνει αναλυτική συζήτηση.
Χθες συζητήθηκε μόνο η επερώτηση που είχαν καταθέσει για το όλο θέμα οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, Σωτήρης Παναγιωτόπουλος και Αριστείδης Σταθόπουλος.
Επερώτηση
Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Τατούλης ενημέρωσε για την πραγματοποίηση της ειδικής συνεδρίασης την επόμενη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι στη χθεσινή θα συζητούνταν μόνο η επερώτηση, ενώ θα τοποθετούνταν και οι φορείς.
Ζήτησε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις και πως το σχέδιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης έχει συζητηθεί με τους δημάρχους. Τόνισε ακόμη πως είναι μεγάλο ψέμα ότι γνωρίζει την περιβαλλοντική μελέτη, καθώς αυτή είναι ευθύνη των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, με κατοίκους να φωνάζουν στον περιφερειάρχη «αυτά να τα κάνεις στο χωριό σου» και τον κ. Τατούλη να απαντά ότι αυτή τη στιγμή η Αρκαδία θα πάρει το βάρος των στερεών αποβλήτων τριών νομών και θα ξεπεράσει σε ποσοστό έργου το 55%.
Αναπτύσσοντας την επερώτησή τους, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως απροειδοποίητα έμαθαν ότι τα σκουπίδια θα πηγαίνουν σε περιοχή μόλις 300 μέτρα από τα σπίτια και από τις δύο γεωτρήσεις από τις οποίες υδρεύεται η περιοχή. Ρώτησε πότε έγινε η ΜΠΕ από τον ανάδοχο για τη συγκεκριμένη περιοχή και ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις.
Συμπληρώνοντας ο κ. Σταθόπουλος, αναρωτήθηκε «ποιος υγιής νους» εμπνεύστηκε να γράψει τον επικήδειο της Καλλιρρόης και τόνισε πως οι κάτοικοι έχουν υποχρέωση να υπερασπισθούν την περιοχή.
Τοποθετηθείς ο δήμαρχος Οιχαλίας, Φ. Μπάμης, είπε ότι ως δήμαρχος δεν είχε καμία ενημέρωση και πως η μελέτη είναι φτιαγμένη «στο πόδι».
«Κανείς δε θα σκεφτόταν να πάει τα σκουπίδια 300 μέτρα από ένα χωριό, που έχει το νερό που πίνει κάτω από τα πόδια του, σε μια χιλιοβασανισμένη περιοχή, από σεισμούς, από τις μονάδες στη ΒΙΠΕ. Αυτό μας έλειπε, να έρθουν και τα σκουπίδια στον τόπο μας. Και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αλευράς μού είπε ότι το διάβασε από τις εφημερίδες. Οι πολίτες μου αιφνιδιάσθηκαν και έχουν το δίκιο τους. Κατέβηκε η Τέρνα, ενημέρωσε κάποιους, μοίρασε και θέσεις μπόνους, όπως μάθαμε, και εμείς τι κάνουμε εκεί; Τι ρόλο παίζουμε; Είχατε υποχρέωση να μας ενημερώσετε. Τι παριστάνω εκεί; Στο Δήμο μου κάνω κουμάντο εγώ», δήλωσε ο κ. Μπάμης, διευκρινίζοντας πως δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με δυναμικές κινητοποιήσεις και πως μέχρι τώρα υπάρχει άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια, αλλά έχει υποχρέωση να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου Οιχαλίας.
Αντιδράσεις
Ο τοπικός πρόεδρος της Καλλιρρόης, Αντώνης Διαγούπης, τόνισε πως άλλος είναι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξή της. «Δεν υπάρχουν άγονες περιοχές, απόκρημνα σημεία να βάλετε τα σκουπίδια; Ερχόσαστε μέσα στο σπίτια μας να καταστρέψετε το μέλλον μας; Κάνετε λάθος αν θεωρείτε ότι είμαστε κάτοικοι δεύτερης διαλογής», πρόσθεσε.
Εκ μέρους της διαπαραταξιακής επιτροπής της περιοχής, η κα Ελένη Αλειφέρη επισήμανε πως κανείς δεν μπορεί να συναινέσει σε αυτή την επιχειρούμενη εγκατάσταση, συμπληρώνοντας πως είναι συνειδητή απόφαση του συνόλου της περιοχής να πράξει όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για να το αποτρέψει.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δ. Δράκος, είπε ότι η επιλογή της Καλλιρρόης τον εξέπληξε, τονίζοντας πως πρέπει να βρεθεί εναλλακτική λύση και να πειστεί η εταιρεία γι’ αυτό.
Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο κ. Γόντικας κάλεσε τους κατοίκους να βγάλουν από τώρα τα τρακτέρ στις πλατείες και να μην εφησυχάσουν, και ζήτησε να τεθούν τρεις όροι: Όχι σε εγκατάσταση σε γη υψηλής παραγωγικότητας, η χωροθέτηση των μονάδων να γίνει με ευθύνη του κράτους και να μη γίνει καμία χωροθέτηση από το ΥΠΕΚΑ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού. Τέλος, είπε ότι δεν τον πείθει ο περιφερειάρχης πως δε γνώριζε.
Ο κ. Νίκος Πατσαρίνος από την «Αγωνιστική Συνεργασία» αναρωτήθηκε ποιος πιστεύει ότι μέσα σε 60 ημέρες μπορεί να γίνει σοβαρή χωροθέτηση, επισημαίνοντας πως το θέμα των απορριμμάτων είναι των δημοτών και πρέπει από αυτούς να αντιμετωπισθεί.
Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Λ. Μπούκλης σημείωσε ότι το φορτίο των σκουπιδιών δεν πρέπει να το πάρει μια περιοχή, πως κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα τηρηθούν όσα συμφωνούνται, αλλά και πως στο συγκεκριμένο σημείο δεν μπορεί να γίνει εγκατάσταση.
Δεσμεύσεις
Ο περιφερειάρχης, κλείνοντας τη χθεσινή συζήτηση, αναφέρθηκε στις ανεξέλεγκτες χωματερές, επισημαίνοντας πως τόσα χρόνια το πρόβλημα δε λύθηκε, ούτε από τις Δημοτικές Αρχές ούτε από το κράτος
Διάψευσε λέγοντας πως ούτε αυτός ούτε ο Δήμος Οιχαλίας γνώριζαν την περιβαλλοντική μελέτη. Ο ίδιος ενημερώθηκε από το ΥΠΕΚΑ την Πέμπτη το πρωί και αμέσως αποφάσισε να δώσει συνέντευξη για να ενημερωθούν οι πολίτες.
«Δεν είπα εγώ πουθενά ότι συμφωνώ με τη μία ή την άλλη θέση. Η έγκριση της ΜΠΕ είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ. Το έργο, όπως το έχουμε προτείνει, δεν έχει εγκριθεί ως μια μεγάλη επένδυση, αλλά αυστηρά ως ένα περιβαλλοντικό έργο. Από την πρώτη ώρα λειτουργίας του έργου, η αξιολόγησή του θα είναι σε μηνιαία βάση. Αν δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, οι Δήμοι δε θα πληρώνουν το τίμημα. Οι χώροι που θα εγκατασταθούν οι δομές θα είναι κλειστοί και ο ανάδοχος θα υποχρεώνεται να έχει ειδικό πρόγραμμα επισκέψεων από σχολεία.
Χωρίς μελέτη για τους αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς μελέτη για τις επιδράσεις στον υδροφόρο ορίζοντα, της κυκλοφοριακής συμφόρησης, για τα δάση και χωρίς τη μελέτη αντισεισμικότητας, δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα στην περιοχή. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθούμε οποιοδήποτε έργο χωρίς την αυστηρότητα τήρησης των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος», τόνισε ο κ Τατούλης, λέγοντας στους κατοίκους ότι σήμερα ή αύριο θα επισκεφθεί τη Καλλιρρόη.
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση χθες της Περιφέρειας αναφέρεται ότι ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στη διευρυμένη σύνθεσή της με τη συμμετοχή όλων των αντιπεριφερειαρχών, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και του εκτελεστικού γραμματέα, αποφάσισε ότι εξουσιοδοτεί τον περιφερειάρχη να είναι ο μόνος αρμόδιος να διαχειριστεί τα ζητήματα που άπτονται της εξέλιξης της διαγωνιστικής διαδικασίας, μέχρι και τη συμβασιοποίηση του έργου.
Μάλιστα, τονίζεται: «Η Εκτελεστική Επιτροπή δεσμεύεται να εξακολουθήσει να εργάζεται προσηλωμένη στο στόχο της, χωρίς ίχνος λαϊκισμού και ιδιοτέλειας».