Οικονομικό σαφάρι για έσοδα ξεκινά ο Δήμος Καλαμάτας


Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Οι Δημοτικές Αρχές καλούνται, στο νέο πλαίσιο κατάρτισης προϋπολογισμών, να εμφανίσουν ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα σε κάθε υπηρεσία. Βάσει εκτιμήσεων στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η εν λόγω διαδικασία θα βγάλει ελλειμματικές μία σειρά από υπηρεσίες σε Δήμους της περιφέρειας.
Αντί να προχωρήσουν σε αύξηση δημοτικών τελών και να επιβαρύνουν οικονομικά τους δημότες, δήμαρχοι προσανατολίζονται να στραφούν σε άλλες λύσεις, ευελπιστώντας πως θα είναι μια «φτηνότερη» επιλογή.
Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα, σε κάθε ευκαιρία, ο δήμαρχος Παν. Νίκας δηλώνει ότι η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά του Δήμου.
Χθες αναφέρθηκε στα χρέη των επαγγελματιών της Λαϊκής Αγοράς, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ:
«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ο δημότης οφείλει να καταβάλει τις υποχρεώσεις του προς το Δήμο, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να έχει και ο ίδιος απαιτήσεις για τις υπηρεσίες που του παρέχονται. Καταλαβαίνομε ότι υπάρχει πρόβλημα, μικροϊδιοκτήτες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης, αλλά και η επιχείρηση πρέπει να λειτουργήσει.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουμε και με τους επαγγελματίες που έχουν ενοικιάσει δημόσιο χώρο στην προκυμαία της παραλιακής ζώνης. Τα έσοδα αυτά είναι βασικός πόρος για τη λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αλλά και για την υλοποίηση έργων στην περιοχή. Θεωρώ ότι οι εκκλήσεις της Δημοτικής Αρχής για συμμόρφωση όλων με αυτό που επιτάσσει ο νόμος, θα εισακουστούν και δε θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άλλου είδους μέτρα».