Ο Γ. Καραμπάτος υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν στο Επιμελητήριο

Ο Γ. Καραμπάτος υπεύθυνος για  όσα συμβαίνουν στο Επιμελητήριο

Τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γ. Καραμπάτο, «δείχνει» ως υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν στο χώρο του θεσμού το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και οικονομικός επόπτης στην ΕΤΑΠ Μεσσηνίας, Γ. Κωστόπουλος.
Ο τελευταίος μίλησε στο «Θάρρος» για όσα συνέβησαν στην επεισοδιακή, όπως προέκυψε, συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας, που είχαν ως αποτέλεσμα να παραστεί η Αστυνομία, κάτι που ουδέποτε είχε συμβεί στην ιστορία του θεσμού έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013.
Όμως, ο κ. Κωστόπουλος δε «στέκεται» μόνο εκεί, αφού, όπως αναφέρει, αναλογούν ευθύνες και στο προεδρείο, που δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε, αλλά οξύνει τα πνεύματα.
Βάσει των λεγομένων του, προκύπτει πως θα πρέπει να καταβληθεί τεράστια προσπάθεια για να μειωθεί η απόσταση και η διαφορετική προσέγγιση στα ζητήματα, με αποτέλεσμα να φαίνεται μάλλον δύσκολη η γεφύρωση του χάσματος.
 
 
-Θα ήθελα το σχόλιό σας για όσα συνέβησαν τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.
«Πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και λογική και η καλοπροαίρετη διάθεση από όλες τις πλευρές, για να πέσουν οι τόνοι και να ασχοληθούμε με θέματα ουσίας, που θα βοηθήσουν την επιχειρηματική κοινότητα στους δύσκολους καιρούς.
Μεγάλη ευθύνη, δε, έχουν οι διοικούντες του Επιμελητηρίου, οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργούν εφεξής προς την επίλυση των προβλημάτων και το νοικοκύρεμα του Επιμελητηρίου κι όχι για το πώς θα καλύψουν κενά της προηγούμενης διοίκησης, όποια κι αν είναι αυτά. Ας αφήσουν ελεύθερους τους εργαζομένους να κάνουν απερίσπαστα τη δουλειά τους κι ας σεβαστούν την επιθυμία της επιχειρηματικής κοινότητας, που με την ψήφο της έβαλε στο Επιμελητήριο αυτούς που ήθελε η πλειοψηφία. Αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλες τις πλευρές».
 
-Πώς έφτασε, όμως, η κατάσταση σε αυτό το σημείο; 
«Αυτό που έγινε, να συνεδριάζει στην αίθουσα το Διοικητικό Συμβούλιο και απέξω να υπάρχει φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του γ.γ. της Διοικούσας Σωτ. Σαραντέα και του επικεφαλής της παράταξης “Νέο Επιμελητήριο”, Γ. Γκούμα, με αποτέλεσμα να καλέσει ο κ. Σαραντέας την Αστυνομία, είναι πρωτάκουστο και, κατά συνέπεια, πρωτοφανές.
Αν και το προεδρείο διατείνεται πως είναι έμπειρο, δεν μπορεί να διαχειριστεί μια κρίση. Όλοι κρινόμαστε βάσει των ενεργειών μας στα δύσκολα και στα “δύσκολα” της τελευταίας συνεδρίασης, το προεδρείο αποδείχθηκε ανεπαρκές, μη μπορώντας να είναι συνεπές στο ρόλο του, με αποτέλεσμα να προκαλέσει επιπλέον όξυνση κι από εκεί και μετά να γενικευτεί το κλίμα έντασης, που οδήγησε στην εκτράχυνση της κατάστασης και στην αποχώρηση Σαραντέα από τα έδρανα του προεδρείου, για να καταλάβει μια καρέκλα από το Δ.Σ. Μόλις δε ο κ. Γκούμας βγήκε από την αίθουσα, τον ακολούθησε ο γ.γ.
Το τι έγινε μεταξύ τους δε γνωρίζω. Γνωρίζω, όμως, ότι κάτι έγινε, αφού μετά από σύντομο διάστημα είδαμε τους αστυνομικούς να ανοίγουν την πόρτα.
Τα γεγονότα αυτά είναι θλιβερό να συμβαίνουν. Όμως, θα ήθελα από τους έμπειρους συναδέλφους μου να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία του θεσμού. Δεν πρέπει να πληγώνεται ο θεσμός, πρέπει να κρατήσουμε το κύρος του Επιμελητηρίου ψηλά, την ίδια στιγμή που μια τροποποίηση του προϋπολογισμού θα μπορούσε να περιμένει μία εβδομάδα να συζητηθεί, δεδομένου ότι προτάθηκε διακοπή της συνεδρίασης.
Ταυτόχρονα, το προεδρείο θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Να σέβεται την προσωπικότητα του καθενός, να μην του καταρρακώνει την υπόσταση, αλλά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις όποιες διατυπώσεις. Αν ήθελα να πλήξω το θεσμό, θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για όσα συμβαίνουν στις συνεδριάσεις και τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που, κατά καιρούς, διατυπώνονται».
 
-Όσα συμβαίνουν, εκτιμάτε πως οδηγούν το Επιμελητήριο βήματα πίσω;  
Δεν μπορώ να το πιστέψω. Οι διοικούντες δεν έχουν αντιληφθεί τα νέα οικονομικά δεδομένα για τη χώρα και τις επιχειρήσεις μας.
Δε γίνεται στην πρόσφατη τροποποίηση του προϋπολογισμού να υπάρχουν 65.000 ευρώ λιγότερα έσοδα από τις εισφορές (μείωση  16,5%) και ταυτόχρονα να ζητείται αύξηση εξόδων για να καλυφθούν οι μετακινήσεις των μελών του Δ.Σ. Σημειολογικά, στην προκείμενη χρονική στιγμή έπρεπε το επιπλέον των απαιτούμενων εξόδων να καλυφθεί από τους ίδιους τους μετακινούμενους, αφού προεκλογικά ο πρόεδρος έλεγε στους ψηφοφόρους ότι δε θέλει ούτε μισθό ούτε οδοιπορικά έξοδα μετακίνησης.
Το πιο εξόφθαλμο δε της τελευταίας συνεδρίασης, είναι ότι ζητήθηκε να ψηφίσουμε 7.447 ευρώ ως απόδοση ΦΠΑ στο Δημόσιο.
Όπως αναφέρεται στην έγγραφη εισήγηση του οικονομικού επόπτη Αναστ. Μαρκόπουλου, “επειδή δεν είχε αποδοθεί ο αναλογούν ΦΠΑ που είχε τιμολογηθεί σε ποσό είσπραξης επιχορήγησης, αναγκαστήκαμε να αποδώσουμε με έκτακτη περιοδική δήλωση, παρά το γεγονός ότι το Επιμελητήριο ως ΝΠΔΔ δεν υπόκειται σε καθεστώς ΦΠΑ και προς τούτο, να εγγράψουμε στον προϋπολογισμό κονδύλι με κωδικό αριθμό 3397 και πρόβλεψη ποσού 7.447 ευρώ”.
Αν έπρεπε να πληρώσουμε ΦΠΑ, έπρεπε να το είχαμε κάνει από την πρώτη στιγμή κι όχι να αναγκαζόμαστε να τον πληρώνουμε εκπρόθεσμα και το μισό από τα χρήματα αυτά να είναι πρόστιμο, και να πληρώνει χρήματα η επιμελητηριακή κοινότητα κι όχι οι υπεύθυνοι. Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι; Γιατί δεν υπήρξε επαρκέστερη ενημέρωση επί της εισήγησης; Μέχρι πότε θα υπάρχει αυτή η σκοταδιστική αντιμετώπιση;
Γιατί δε μου έχει δοθεί ακόμη απάντηση σε έγγραφο αίτημά μου που είχα καταθέσει από τις 14 Μαρτίου 2013 για το συγκεκριμένο θέμα, που όλοι γνωρίζουμε, παρά ταύτα κανείς δεν τολμά να αναφέρει ούτε το όνομά του; Πρόκειται για το πρόστιμο που επιβλήθηκε, επειδή καθυστέρησε τέσσερα χρόνια η απόδοση του ΦΠΑ, ενέργεια που ακολούθησε “υποχρεωτικά”, μετά το δημοσίευμα μεγάλης αθηναϊκής εφημερίδας για το Επιμελητήριο, στις αρχές της χρονιάς.
Πρόκειται για το ίδιο γεγονός, για το οποίο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 24 Ιουλίου 2013, προτού παραιτηθεί ο κ. Καραμπάτος, είχε αναφέρει πως “για το συγκεκριμένο τιμολόγιο ο έλεγχος που ακολούθησε από το ΣΔΟΕ οφείλεται σε κάποιους συναδέλφους του Επιμελητηρίου που κάνουν τη στρουθοκάμηλο, που χαίρονται για τον έλεγχο του ΣΔΟΕ καθοδηγούμενοι από το μένος τους απέναντί μου, χωρίς στοιχεία, χωρίς να γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του επιμελητηριακού θεσμού και του δημόσιου λογιστικού, προχώρησαν σε καταγγελίες αστήρικτες, θέλοντας να απαξιώσουν το τεράστιο έργο που πραγματοποίησα τα τελευταία 13 χρόνια […].
Αυτό εκτιμήθηκε, κύριοι συνάδελφοι, όπως κι η δουλειά μας συνολικά, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μας ξαναδώσουν και πάλι την πρωτιά σε ψήφους στις τελευταίες εκλογές, παρά την έντονη πίεση που δέχθηκε η επιχειρηματική κοινότητα από μεγάλο πολιτικό κόμμα και τους παράγοντές του”.
Θα ήθελα δε να παρατηρήσω ότι οι ενέργειες του κ. Καραμπάτου να παραποιεί τα γεγονότα, να τα ερμηνεύει κατά το δοκούν, να προσπαθεί με κάθε τρόπο να παραμείνει στη Διοίκηση κάνοντας συμφωνίες αντίθετες με τη θέληση του εκλογικού σώματος (συμφωνίες με Δημ. Αδαμόπουλο και Γ. Γκούμα), είναι αυτές που έχουν φέρει το Επιμελητήριο πίσω. Το Επιμελητήριο είναι συλλογικός θεσμός κι όχι ατομικό σόου. Για να κάνει, λοιπόν, ο κ. Καραμπάτος το προσωπικό του σόου, δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα.
Του φταίνε, όμως, οι συνάδελφοί του, τα πολιτικά κόμματα και πάει λέγοντας…».  

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου