Ζητούν αλλαγή πολιτικής και σχέδιο κοινωνικής συνοχής για να κλείσει ο κύκλος της κρίσης
Άμεση αλλαγή πολιτικής για να κλείσει ο κύκλος της κρίσης και εθνικό σχέδιο κοινωνικής συνοχής για να απομονωθούν και να εκμηδενιστούν κοινωνικά και πολιτικά οι νεοναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, ζητούν στελέχη της κίνησης των 75 του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ορισμένα από τη Μεσσηνία.
Απαιτούν άμεσα ένα Εθνικό Σχέδιο για την Κοινωνική Συνοχή και την έξοδο από την κρίση. Χαρακτηρίζουν αναγκαία την παρέμβαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, σημειώνουν, ωστόσο, πως πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά και σε βάθος οι λόγοι που οδήγησαν στην εμφάνιση και ανάπτυξη του φαινομένου της Χρυσής Αυγής.
Με την παρέμβαση τους θέτουν άμεσα τρεις προτεραιότητες: εθνικό σχέδιο για την κοινωνική συνοχή, εθνική στρατηγική που θα δώσει προοπτική, άλλη πολιτική με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο.
Εθνικό σχέδιο για την κοινωνική συνοχή
Η Κίνηση ζητά ένα σχέδιο για την αξιοπρεπή σίτιση και στέγαση των νεόπτωχων, και επέκταση του επιδόματος ανεργίας και στους μακροχρόνια άνεργους.
Επίσης, την «άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος για 400.000 θέσεις εργασίας, καθώς και προγράμματα ενίσχυσης, με 3 δισ., μέσω ΕΣΠΑ, των νέων που είναι άνεργοι, για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, με μικρές και μεσαίες επιδοτήσεις».
Ζητά, τέλος, έλεγχο των τιμών με αποφασιστικό χτύπημα των καρτέλ.
Η Εθνική Στρατηγική πρέπει να έχει τρεις άξονες. αναδιανομή πόρων και φόρων, απονομή δικαιοσύνης, αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.
Ζητούν άμεση διοχέτευση της ρευστότητας στην αγορά από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες.
Ζητούν να ενημερωθούν από τις «τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, πόσα χρήματα έχουν διαθέσει στην πραγματική οικονομία και πόσα προγραμματίζουν να διατεθούν το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή που αρνούνται να προβούν σε «κουρέματα» χρεών στους Έλληνες δανειολήπτες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), αλλά δέχονται να πουλήσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους στο 30% της αξίας τους σε distress funds του εξωτερικού».
Ζητούν να αντληθούν άμεσα στοιχεία του καταλόγου των 700.000 ατόμων, που εξήγαγαν τα τελευταία 12 χρόνια στο εξωτερικό ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ».
Τέλος, ζητούν ένα νέο φορολογικό σύστημα, απλό και σταθερό, με βάση το περιουσιολόγιο, που να στηρίζει τις επενδύσεις.
Ως προς την απονομή δικαιοσύνης, αναφέρουν ότι δεν μπορεί σε τρία χρόνια να έχουν κοπεί δισεκατομμύρια από την κοινωνική πολιτική και ταυτόχρονα να μειώνονται οι εισακτέοι στις σχολές δικαστών, που θα χρησίμευαν για να εκκαθαρίσουν τις εκκρεμούσες υποθέσεις. Η εκκαθάριση αυτή θα δημιουργήσει ανάχωμα στην αφαίμαξη των εύκολων στόχων.
Ως προς το πολιτικό σύστημα, ζητούν επανατοποθέτηση της πολιτικής πάνω από την οικονομική διαπλοκή και τα συμφέροντα που βουλιάζουν τη χώρα, αλλά και ξεσκέπασμα όλων εκείνων που μέσα από το πολιτικό σύστημα συνεχίζουν να τους υπηρετούν.
Θέτουν ως βασική προτεραιότητα του πολιτικού συστήματος το ζήτημα ενός Εθνικού Στρατηγικού πλαισίου μεταρρυθμίσεων και επιστροφής στις αγορές, που θα οδηγούσε μέσα στο 2014 σε έξοδο από το μνημόνιο και στην ανάπτυξη.
Προτείνουν διαπραγμάτευση κρίσιμων πτυχών του προγράμματος με τους εταίρους της Ε.Ε. και ειδικά εν όψει των ευρωεκλογών, επισημαίνουν την ανάγκη αναζήτησης συμμαχιών για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση.
Ζητούν, επίσης, ένα νέο πολιτικό πλαίσιο για τη διαφάνεια, την αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση πολιτών με μεγαλύτερη αναλογία, μικρές περιφέρειες κ.λπ., ενώ θέτουν και ζήτημα ουσιαστικής Συνταγματικής αναθεώρησης.
Επισημαίνουν τις ευθύνες μέρους του πολιτικού συστήματος για τη «θεωρία των δύο άκρων», που είναι μια αντιδραστική θεωρία, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που λειτουργεί καταστροφικά και τυχοδιωκτικά.
Προτείνουν, με αφορμή την πώληση αναγκαίων κοινωνικών αγαθών (ΟΛΠ, ύδρευση, σιδηρόδρομοι), ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας κράτους και αγορών, όπου η Πολιτεία θα διασφαλίζει τα αναγκαία κοινωνικά αγαθά, χωρίς μονοπωλιακές αντιλήψεις και με ανταγωνισμό του ιδιωτικού τομέα. Αρνούνται τη λογική της ιδιωτικοποίησης των πάντων από τη μία ή των κρατικών μονοπωλίων από την άλλη.
Προτείνουν Μέτωπο Εθνικής Συνευθύνης και Συνεννόησης από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού φάσματος, με στόχο το οριστικό τέλος των μνημονίων το 2014 και τον αποκλεισμό κάθε ενδεχόμενου νέων μνημονίων ή νέων μέτρων.
Καυτηριάζουν την αναντιστοιχία της πρώην «υστερικής –αντιμνημονιακής» ρητορείας του κ. Σαμαρά και άλλων, να καταγγέλλουν το 2011 την κυβέρνηση Παπανδρέου, παρά την επίτευξη «κουρέματος» πολύ πάνω από 50% του ιδιωτικού χρέους, και σήμερα να μην προβάλλουν επιτακτικά την – από πολλούς διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς αλλά και το γραφείο της Βουλής – προτεινόμενη μερική διαγραφή του σημερινού κρατικού χρέους.
Κάνουν ειδική αναφορά στο ρόλο του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας πως «δεν ήταν μονόδρομος η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και η πλήρης συμπόρευση με τη Ν.Δ. Υπήρχαν εναλλακτικές, που αποκλείστηκαν. Η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει με Οικουμενική Κυβέρνηση ή με το ΠΑΣΟΚ να παρέχει απλώς κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης, υπό συγκεκριμένους όρους και εγγυήσεις.
Η είσοδος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, χωρίς πρώτα να έχουν συμφωνηθεί οι προϋποθέσεις και οι όροι της συμφωνίας, τραυματίζει την αξιοπιστία της συγκατοίκησης. Δεν είναι προοδευτική αντίληψη πρώτα να μοιράζονται οι καρέκλες και μετά να συμφωνούνται οι πολιτικές», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Αντιδρούν στην ταύτιση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, και απαιτούν να υπάρξει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο διαφοροποίησης από τη Δεξιά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να κοπούν οι γέφυρες με την Αριστερά, χωρίς να τρέφει κανείς αυταπάτες.
Ηλίας Κανάκης και Γεωργία Βασιλάκη
«Γίνεται, όσο μειώνεται το ΑΕΠ αυτής της χώρας, να πάει μπροστά ο τόπος και να βγούμε από την κρίση; Όχι», ήταν το ερώτημα και η απάντηση που μας έδωσε ο Ηλίας Κανάκης, ο οποίος ανέφερε ως παράδειγμα ότι απουσίασε κάποιες ημέρες στο εξωτερικό και είδε ότι εκεί δεν έχουν διόδια από Γαλλία προς Γερμανία ή Βέλγιο και του κακοφάνηκε με το που μπήκε στο αυτοκίνητό του για να επιστρέψει στην Καλαμάτα.
Κι αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν όσο ακριβαίνουν τα καύσιμα να καταναλώνονται καύσιμα; Δε θα πρέπει να κάνει κύκλο το χρήμα»;
Ανέφερε πως είναι τεράστια η απόσταση που χωρίζει την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ από τη σημερινή ακολουθούμενη πολιτική και κατέληξε λέγοντας: «Η λογική όλων όσοι κυβέρνησαν από το 2000 και μετά, συμπεριλαμβανομένου και του Κ. Σημίτη, ήταν πως θα έχουν μεγαλύτερο κέρδος τα μεγάλα κεφάλαια, με ανταπόδοση να δίνουν χρήματα για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής»
«Είμαστε οι ρομαντικοί του ΠΑΣΟΚ», περιορίστηκε να σχολιάσει από την πλευρά της η πρόεδρος της Αρτεμισίας, Γεωργία Βασιλάκη.
Το κείμενο, από πλευράς Μεσσηνίας, υπογράφουν οι: Θοδ. Αβιζιώτης, πρώην μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ, Ιωάννα Αθανασοπούλου, συνταξιούχος, Άρης Αλεξόπουλος, σύνεδρος, Κώστας Ανδρεάκος, δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ, διευθυντής Γυμνασίου Παραλίας, Χαρίκλεια Βαρβάτου, σύνεδρος, Γεωργία Βασιλάκη, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αρτεμισίας, φοροτεχνικός, Δημ. Γελάσης, εκπαιδευτικός, Ηλίας Κανάκης, πρώην μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, Ηλίας Μπαξιβανάκης, πρώην πρόεδρος εργαζομένων στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, σύνεδρος, Δημ. Πουλόπουλος, εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Θάλεια Σταυροπούλου, οικοκυρά, Στ. Στραβόλαιμος, πρώην μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ, Ελένη Τριανταφυλλίδη, πρώην αναπληρώτρια γραμματέας διοίκησης Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Ελένη Φίλιου – Κορρέ, σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας και Αθαν. Ψαλλίδας, πρώην μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ.