Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Κριτική επί του τεχνικού προγράμματος της Δημοτικής Αρχής για το 2014 ασκεί με δημόσια παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς. Εκείνο, όμως, που έχει ιδιαίτερη σημασία, στο κείμενο, είναι ότι για πρώτη φορά προτείνεται συγκεκριμένη πολιτική πρόταση εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φαββατάς αναφέρεται σε κοινή κάθοδο όλων των πολιτικών δυνάμεων του λεγόμενου δημοκρατικού χώρου, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να βγει ο δήμος Καλαμάτας από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει.
Ειδικότερα, ο δημοτικός σύμβουλος σημειώνει μεταξύ άλλων: “Μόνο ύποπτη και με πολλά ερωτηματικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ενέργεια του κ. Δημάρχου να προγραμματίσει δύο συνεχόμενα δημοτικά συμβούλια την περασμένη Πέμπτη.
Στις 8:00 μμ. σύμφωνα με την πρόσκληση επρόκειτο να συζητηθεί ο απολογισμός των οικονομικών καταστάσεων του δήμου, ο οποίος κατά το νόμο συζητείται μόνος του σε μια και μοναδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πρόκειται για τα οικονομικά πεπραγμένα της δημοτικής αρχής κατά το έτος 2012, γεγονός που απαιτεί εκτενή συζήτηση και λεπτομερή ανάλυση. Πώς όμως θα μπορούσε η αντιπολίτευση να έχει επαρκή γνώση του απολογισμού, όταν τον έλαβε μόλις 24 ώρες πριν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Ταυτόχρονα μισή ώρα αργότερα, στις 8:30, ξεκινούσε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο με 48 προς συζήτηση θέματα, μεταξύ των οποίων υπήρχαν θέματα υψίστης σημασίας για το μέλλον του δήμου, όπως είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 και το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Παρά όμως τις έντονες διαμαρτυρίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τις απαράδεκτες αυτές μηχανορραφίες του δημάρχου, εκείνος με περισσή αλαζονεία και αυταρχισμό αρνήθηκε την αναβολή του πρώτου δημοτικού συμβουλίου.
Γιατί άραγε; Μήπως ο κ. Δήμαρχος φοβάται τη δημόσια αντιπαράθεση και τον έλεγχο της αντιπολίτευσης; Μήπως ο κ. Δήμαρχος φοβάται την κριτική για το απαράδεκτο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Καλαμάτας για 2014, και προσπάθησε να το περάσει στα γρήγορα;
Είναι παραπάνω από σαφές πως για μια ακόμα φορά ο δήμαρχος εγκαταλείπει τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Καλαμάτας, αγνοεί τα τοπικά συμβούλια και αρέσκεται σε έργα υστεροφημίας, βιτρίνας και εντυπωσιασμού. Αισθητά μειωμένο είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 για καθαρισμό και ηλεκτροφωτισμό στις δημοτικές ενότητες των πρώην δήμων Άρεως, Θουρίας και Αρφαρών.
Εν αντιθέσει πληθαίνουν οι απευθείας αναθέσεις, οι μελέτες και οι φιέστες. Μόλις 86.000 ευρώ στη δημοτική ενότητα Θουρίας, 64.000 ευρώ στη δημοτική ενότητα Αρφαρών και 17.000 ευρώ στη δημοτική ενότητα Άρεως είναι τα ποσά που προβλέπονται από το Τεχνικό Πρόγραμμα για νέα έργα, που μπορεί να γίνουν, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, αν και τα ποσά ήταν μεγαλύτερα, σχεδόν κανένα νέο έργο δεν πραγματοποιήθηκε στα παραπάνω τοπικά διαμερίσματα.
Παρόλα αυτά, ο δήμος συνεχίζει να επιβάλλει τέλη καθαριότητας, κοινοχρήστων χώρων, τραπεζοκαθισμάτων και κοιμητηρίων. Ακόμα και από το δάνειο των 1.300.000 ευρώ η δημοτική αρχή δεν απέδωσε τίποτα στις παραπάνω περιοχές. Ανάλογη τύχη βέβαια περιμένει και τα ξεχασμένα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Καλαμάτας, ιδιαίτερα του Ταϋγέτου.
Αντί λοιπόν ο κ. Δήμαρχος να έχει ως μοναδική του μέριμνα την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών «κόβει και ράβει» το Τεχνικό Πρόγραμμα στα μέτρα των προσωπικών του φιλοδοξιών και των πολιτικών του φίλων.
Φαίνεται προφανώς πως το όραμα του κ. Δημάρχου για το μέλλον της πόλης μας περιλαμβάνει απευθείας αναθέσεις, επιλεκτικές μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις, ακόμα και παρά την αντίθεση άποψη των υπηρεσιών του δήμου, αδειοδοτήσεις για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων φίλων και κουμπάρων και πάσης φύσεως εξυπηρετήσεις ημετέρων.
Η αδιαφάνεια, η αναποτελεσματικότητα, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και η αλαζονική και αυταρχική συμπεριφορά, που δυστυχώς έχουν ταυτιστεί τα τελευταία χρόνια με τη δημοτική αρχή, πρέπει σταματήσουν οριστικά.
Ελπίζω να είναι αυτό το τελευταίο Τεχνικό Πρόγραμμα της παρούσας δημοτικής αρχής. Ελπίζω όλες οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης μας να παραμερίσουν τις τυχόν διαφορές τους, συμπορευτούν και να καταλήξουν σε ένα κοινό παρονομαστή. Είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να βγει η πόλη μας από το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, και να πορευτεί το δρόμο της ανάπτυξης, της ελπίδας και της προοπτικής”.