Σε συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπου συμμετέχουν 100 ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί, έχει ενταχθεί –μετά από πρωτοβουλία του- ο Δήμος Μεσσήνης, σύμφωνα με τα όσα είπε στο «Θ» ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Τουριστικής και Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Αθανασόπουλος.
Όπως εξήγησε, στόχοι της Δημοτικής Αρχής από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της είναι η οικονομική ανάπτυξη, η ενίσχυση της απασχόλησης και η βελτίωση των συνθηκών ζωής των δημοτών. Στην επίτευξη αυτών των στόχων σημαντικό ρόλο παίζει η συμμετοχή του Δήμου σε ευρωπαϊκά προγράμματα που προσφέρουν τη δυνατότητα ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου, μεταξύ των οποίων και το «Ευρωπαϊκό Σύστημα Τουριστικών Δεικτών»
Σημαντικός τομέας ο τουρισμός
Ο κ. Αθανασόπουλος, επισήμανε ότι ο τουρισμός είναι ο πιο σημαντικός τομέας της εθνικής οικονομίας και στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Ωστόσο, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είναι η ενίσχυση και η βελτίωση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με σκοπό τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας του κλάδου και εξήγησε πως «για να ενισχύσουμε την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε ένα εργαλείο διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στηρίζεται στη χρήση δεικτών. Το εν λόγω εργαλείο, γνωστό ως «Ευρωπαϊκό Σύστημα Τουριστικών Δεικτών», βασίζεται σε μια διαδικασία, την ευθύνη και τον σχεδιασμό της οποίας θα αναλάβουν τοπικά ενδιαφερόμενα μέρη, προερχόμενα από ένα ευρύ φάσμα σχετικών τομέων, που θα εργάζονται από κοινού στο πλαίσιο μιας ομάδας εργασίας.
Στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετέχουν 100 ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί, ανάμεσα τους και ο Δήμος Μεσσήνης, με τις 8 Δημοτικές του Ενότητες. Ως τουριστικός προορισμός, ο Δήμος Μεσσήνης φιλοξενεί σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα, όπως αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαία Μεσσήνη), μοναστήρια (Βουλκάνο, ναός της Σαμαρίνας, Ανδρομονάστηρο), κάστρα (Ανδρούσας, Σαφλάουρο κ.α.), φυσικά τοπία (Πολυλίμνιο) και μια μεγάλη ακτογραμμή με σπάνιας ομορφιάς παραλίες (Μπούκα, Ανάληψη, Καλαμάκι, Βελίκα κ.α.). Συνεπώς, υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης ενός πολυθεματικού και εναλλακτικού τουρισμού (πολιτιστικός, φυσιολατρικός, θρησκευτικός, αθλητικός κ.α.), που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τα τουριστικά θέρετρα της περιοχής (Πεταλίδι, Άγιος Ανδρέας, Λογγά, Χράνοι κ.α).
Επίσης, σημαντικό κεφάλαιο για τον τουρισμό της περιοχής αποτελούν και τα τοπικά προϊόντα (ελαιόλαδο, βρώσιμη ελιά, σύκα και πατάτα), με εξαιρετική ποιότητα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για την προσέλκυση επισκεπτών και την καθιέρωση μιας «γαστρονομικής» ταυτότητας στην περιοχή».
Χωρίς κόστος συμμετοχή του Δήμου
Όπως ανέφερε στη συνέχεια, «η συμμετοχή του Δήμου προέκυψε ύστερα από δική μας πρωτοβουλία, χωρίς κόστος συμμετοχής και παρακολούθησης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου 2013 και η α΄ φάση ολοκληρώνεται στις 15 Απριλίου 2014, με ενδιάμεσες προθεσμίες για υποβολή στοιχείων στις 15 Νοεμβρίου 2013 και στις 15 Φεβρουαρίου 2013.
Το σύστημα αποτελείται από μια σειρά δεικτών, 27 βασικούς και 40 προαιρετικούς, μια δέσμη εργαλείων και ένα σύνολο δεδομένων. Έχει σχεδιαστεί για να αποτελέσει ένα μέσο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να εφαρμοστεί από κάθε προορισμό χωρίς να απαιτείται ειδική κατάρτιση.
Είναι ευέλικτο. Μπορεί να επεκταθεί ή να περιοριστεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του εκάστοτε προορισμού, στα συμφέροντα των τοπικών ενδιαφερόμενων μερών και στα ειδικά ζητήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο προορισμός. Μπορεί επίσης να αποτελέσει χρήσιμο μέσο παρακολούθησης των επιδόσεων ενός προορισμού και λήψης καλύτερων αποφάσεων για τη διαχείρισή του, καθώς και να οδηγήσει στη χάραξη κατάλληλων πολιτικών.
Ορισμένα κίνητρα για την παρακολούθηση του Δήμου Μεσσήνης μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Τουριστικών Δεικτών είναι:
-Βελτίωση της πληροφόρησης που απαιτείται για τη λήψη των αποφάσεων
-Αποτελεσματική διαχείριση του κινδύνου
-Ιεράρχηση των δράσεων
-Συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων
-Βελτίωση της συμμετοχής της τοπικής κοινότητας και της υποστήριξης των ενδιαφερόμενων μερών στον κλάδο του τουρισμού
-Ενίσχυση της εμπειρίας των επισκεπτών
-Αύξηση καθαρών εξοικονομήσεων-εξοικονομήσεων κόστους
-Αύξηση της αξίας ανά επισκέπτη
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πρόσθεσε πως για το πρόγραμμα ενημερώθηκαν, προ ημερών, οι επαγγελματίες – επιχειρηματίες της περιοχής, αλλά και το ότι άμεσα θα συγκροτηθεί και η ομάδα εργασίας με έργο της τη συγκέντρωση σημαντικών στοιχείων για τις προοπτικές της περιοχής αλλά και για τις ‘αδυναμίες’ μας, ως τουριστικός προορισμός. Τα δεδομένα που συλλέγονται, θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση της πλήρους εικόνας του προορισμού, που μπορεί να ενταχθεί στα σχέδια εμπορικής προώθησης και επικοινωνίας, καθώς και στην κατάρτιση μακροπρόθεσμης στρατηγικής και πολιτικής. «Μέσω της βιώσιμης διαχείρισης του τουρισμού, αποσκοπούμε στην αναγνώριση των ορίων και των δυνατοτήτων των τουριστικών μας πόρων και στην ενθάρρυνση τουριστικής ανάπτυξης που θα συνδυάζει τη βελτιστοποίηση των άμεσων οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικοπολιτιστικών οφελών με τη διασφάλιση του μακροπρόθεσμου μέλλοντος της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας.
Ο τουρισμός μας αφορά όλους. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η ομάδα εργασίας των ενδιαφερομένων μερών θα απαρτίζεται από εκπροσώπους διάφορων ειδικοτήτων, ο καθένας εκ των οποίων θα συμβάλλει προσφέροντας τις γνώσεις, την τεχνογνωσία και τα δεδομένα που αφορούν τον κάθε κλάδο, θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια ακριβή εικόνα για την τουριστική βιομηχανία και για το πώς αλληλεπιδρά με άλλους τομείς της οικονομίας, της κοινότητας και του περιβάλλοντος σε τοπικό επίπεδο.
Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία να συνεργαστούμε και να συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση του τουρισμού που θα επιθυμούσαμε να έχουμε στον τόπο μας», είπε χαρακτηριστικά.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου