ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
Συλλαλητήριο και πορεία πραγματοποιούν στην Καλαμάτα η Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, μαζί με το Σύλλογο Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τους εργαζομένους στις διοικητικές υπηρεσίες του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου της Καλαμάτας, καθώς και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.
Το συλλαλητήριο άρχισε στις 7.00 στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και αυτή τη στιγμή οι διαδηλωτές πραγματοποιούν πορεία στις κεντρικές οδούς της Καλαμάτας.
Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή θα επισκεφθεί την Καλαμάτα ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρης Καλομοίρης, και στις 6.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», θα μιλήσει στους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα.
Η επίσκεψη του κ. Καλομοίρη εντάσσεται στο πλαίσιο της οργάνωσης της απεργίας που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου από κοινού με τη ΓΣΕΕ.
Όχι στην εξειδίκευση μαθητών
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ, Βασίλης Γεωργιόπουλος, ανέφερε πως μπορεί οι εκπαιδευτικοί να σταμάτησαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, όμως δε σταμάτησαν τον αγώνα τους και στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκε το σημερινό συλλαλητήριο.
Όπως σημείωσε, οι εκπαιδευτικοί έχουν υποστεί πολλές διώξεις στο όνομα της εξυγίανσης του σχολείου, η οποία ποτέ δεν προχώρησε.
Αναφέρθηκε ακόμη στην ψήφιση του νόμου για το «Νέο Λύκειο», λέγοντας πως η εξειδίκευση που προβλέπει έχει αρνητικά και όχι θετικά, αναφέροντας ως παράδειγμα το εξής: ένας μαθητής που θέλει να δώσει για Ιατρική, δε θα κάνει καθόλου μαθηματικά. Χαρακτηριστικά είπε ότι ένα παιδί που εξειδικεύεται, δεν αποκτά κριτική σκέψη και αυτό δεν είναι καλό.
Μιλώντας για τον τελευταίο νόμο που προβλέπει παρουσιολόγιο για τους εκπαιδευτικούς, σχολίασε πως αυτό γίνεται είτε από άγνοια είτε από εκδικητική κίνηση, καθώς εμμέσως υπάρχει εις τριπλούν. Ο εκπαιδευτικός αποδεικνύει την παρουσία του, καθώς υπογράφει το απουσιολόγιο των μαθητών, το βιβλίο ύλης που συμπληρώνει, καθώς και το βιβλίο του διευθυντή για τα συμβάντα της ημέρας.
Κατέληξε δε, λέγοντας πως έρχονται νέα μέτρα, πιο οδυνηρά, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, ενώ αυτή τη φορά θα ζητηθεί μεγαλύτερος φόρος αίματος από τους πολίτες.
Αλλαγή οικονομικής πολιτικής
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Χριστίνα Λαδά, τόνισε πως συνολικά ο χώρος του Δημοσίου δέχεται σφοδρή επίθεση, ενώ όσα είδαμε περί διαθεσιμότητας δεν είναι ούτε περιστασιακά ούτε τυχαία. Παρατήρησε πως ήδη βρισκόμαστε στο δεύτερο μήνα του σχολικού έτους και ακόμα υπάρχουν χιλιάδες κενά και χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες. Τα σχολεία στενάζουν από ελλείψεις, είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον κόσμο να αφυπνισθεί και να δραστηριοποιηθεί.
«Να έρθουν όλοι στο συλλαλητήριο. Να δώσουμε μήνυμα ότι αυτά που σχεδιάζουν θα μείνουν στα χαρτιά», σχολίασε.
Τέλος, η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Νικολίνα Λέκκα, υπογράμμισε ότι ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και η τριτοβάθμια εκπαίδευση και μίλησε για επίθεση που δέχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Είπε πως αρχικά η κυβέρνηση μιλούσε για αξιολόγηση των υπαλλήλων και μόλις χθες ο υπουργός είπε ότι δεν προλαβαίνουν να γίνει αξιολόγηση και πως δε φτάνουν οι επίορκοι, αλλά πρέπει να φύγουν κι άλλοι.
Κάλεσε δε στο συλλαλητήριο να δώσουν το «παρών όλοι οι εργαζόμενοι και όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς τα προβλήματα είναι ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Κλείνοντας παρατήρησε πως η λύση πρέπει να δοθεί από την Ευρώπη και αυτό είναι η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.