Γαλάζιο κίνημα ακινήτων, με ανοιχτό το φαινόμενο να μην ψηφίσουν το φόρο

Γαλάζιο κίνημα ακινήτων, με ανοιχτό το φαινόμενο να μην ψηφίσουν το φόρο

Η συμπολίτευση συγκλονίζεται από το νέο φόρο ακινήτων. Ένας νόμος που γράφεται και σβήνεται εδώ και ένα χρόνο έχει φέρει βουλευτές επαρχίας απέναντι στους βουλευτές των αστικών κέντρων και έχει προκαλέσει τόσο έντονες αντιδράσεις, ώστε χθες οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος αποφάσισαν να δοθεί παράταση για την κατάθεσή του μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας (επρόκειτο να κατατεθεί τη Δευτέρα).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών πηγών, αν γίνουν δεκτές αρκετές προτάσεις των βουλευτών, όπως έχουν δεσμευτεί ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θα προκύψει μια τρύπα 300 εκατομμυρίων, η οποία κάπως -αλλά πώς;- θα πρέπει να καλυφθεί.
Όπως είναι γνωστό, οι βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Σαμπαζιώτης, έχουν βγει τις τελευταίες ημέρες «στα κάγκελα», με αφορμή τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Οι συγκεκριμένοι χαρακτηρίζουν άδικη τη φορολόγηση και σημειώνουν ότι η υπερφορολόγηση θα εμποδίσει την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας.
Ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης χθες πήγε ένα βήμα μπροστά. Έτσι, μιλώντας στον Real Fm, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, σε περίπτωση που δεν αρθούν οι αδικίες.
«Πρέπει πριν έρθει για ψήφιση, να αρθούν όλες οι αδικίες, να εξορθολογιστεί, ει δυνατόν να αποσυρθεί, μέχρι -αφού εφαρμοστεί η εναλλακτική μας πρόταση- να το μελετήσουμε προσεκτικά», τόνισε ο κ. Σαμπαζιώτης.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο να το καταψηφίσει σε περίπτωση που δε γίνουν οι επιθυμητές αλλαγές, απάντησε: «Δε θέλω να μπω μπροστά σε αυτή τη διλημματική διαδικασία βάζοντας την άμαξα μπροστά από τ’ άλογα, δεν πρέπει να λειτουργούμε κάτω από το καθεστώς των εκβιασμών. Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος».
Πρόσθεσε ωστόσο: «Πάντα μένει ανοιχτό ένα τέτοιο το ενδεχόμενο, γιατί δεν μπορεί ψηφίζοντάς το να προδίδω την οικογένεια μου, τους γονείς που είναι αγρότες και το κοινωνικό μου περιβάλλον και μη ψηφίζοντάς το να προδίδω τον πρωθυπουργό μου και την παράταξή μου που στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις».
Ο κ. Σαμπαζιώτης διευκρίνισε, επίσης, αναφερόμενος στο κίνημα των «γαλάζιων» βουλευτών που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, ότι «ούτε ξαφνικά γίναμε αντάρτες ούτε φραξιονιστές μέσα στη Ν.Δ. και την κυβέρνηση. Είμαστε καταγόμενοι από αγροτικές περιοχές, με φιλότιμο που ο κοινωνικός μας ιστός είναι ο αγροτικός μας κόσμος».
«Στηρίζουμε μια κυβέρνηση που πιστεύουμε ότι αποτελεί την μοναδική πολίτική πρόταση εξόδου από την κρίση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», είπε.
Αναφορικά με την συνάντηση που είχαν με τον Γιάννη Στουρνάρα το βράδυ της Τετάρτης, σημείωσε ότι «κερδίσαμε πολλά» και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός ασχολείται 4 μέρες, ενώ υπαναχώρησε και μας ζήτησε προτάσεις μέχρι τη Δευτέρα, τις οποίες θα κοιτάξει με τους ειδικούς του επιστήμονες».
«Καταδείξαμε τις αδυναμίες, τις στρεβλώσεις και αδικίες που προκύπτουν από το νομοσχέδιο. Φύγαμε από το χαράτσι που είχε κριθεί αντισυνταγματικό προς την είσπραξη για να πάμε σε κάτι δικαιότερο και σωστότερο», τόνισε και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια προχειρότητα που περιέχει πολλές αδικίες. Όπως είπε, έχει γραφτεί από ανθρώπους που δε γνωρίζουν τι θα πει χωριό και επαρχία.
Ο κ. Σαμπαζιώτης είναι μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. που πρότειναν να παραμείνει το «χαράτσι» για άλλο ένα χρόνο, μειωμένο κατά 10% και παράλληλα να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία μέσω του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που θα καλύψει το 10%.
 
Πολιτική υποκρισία
Για ορισμένους, όμως, η υποκρισία, η δήθεν κοινωνική ευαισθησία βρέθηκε στο απόγειό τους, με την παραπάνω παρέμβαση. Κι αυτό, διότι έπρεπε να φτάσουν στο πιο ιλαρό στάδιο της φορολογικής πολιτικής, να φορολογήσουν δηλαδή αδίστακτα ελιές, στάνες, παραπήγματα, για να αισθανθούν οι βουλευτές υπόλογοι απέναντι στους ψηφοφόρους τους.
Όταν ψήφιζαν, με μανία σχεδόν, τα μνημόνια, δεν ένιωθαν την ίδια οργή, νόμιζαν ότι επιτελούσαν σωτήριο εθνικό έργο; Θα ήταν αστείο, ένα κακόγουστο θεατρικό πανηγύρι, εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό για το μέλλον της πολιτικής και της οικονομίας. Πολλώ δε μάλλον, όταν εισερχόμενοι στο γραφείο του υπουργού εξέθεσαν απλώς αντιρρήσεις και επιφυλάξεις. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν την κυβερνητική πολιτική ώστε να αποφασίσουν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Σε επίπεδο θεάματος, όμως, νομίζουν ότι κέρδισαν τις εντυπώσεις, ότι δήθεν κόπτονται για τη διαφύλαξη των χαμηλών εισοδημάτων. Στην ουσία δεν πρότειναν τίποτε ή, τέλος πάντων, ό,τι πρότειναν ανήκει στη σφαίρα της αστειότητας.
Η «εξέγερση» απλώς εμπλουτίζει το θέατρο που παίζεται σε βάρος του ελληνικού λαού. Όφειλαν, όμως, να γνωρίζουν ότι τα θεατρινίστικα τερτίπια δεν έχουν πλέον απήχηση στην κοινωνία.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη