Δριμεία επίθεση κατά της σημερινής Δημοτικής Αρχής Δυτικής Μάνης εξαπέλυσε, μιλώντας στο «Θ», ο τέως δήμαρχος Αβίας, επικεφαλής σήμερα του συνδυασμού της μειοψηφίας «Πρώτα η Μάνη», Παναγιώτης Μπασάκος.
Μεταξύ άλλων, μέμφθηκε τη Δημοτική Αρχή για τον τρόπο που ενεργεί και μίλησε για εγκατάλειψη του ορεινού όγκου και κοροϊδία. Μίλησε, επίσης, για τη μη τήρηση διαδικασιών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας πως πληροφορήθηκε από τον Τύπο για την αυριανή συνεδρίαση, ανέφερε πως η περιοχή ζει από τον εθελοντισμό κι όχι από τη Δημοτική Αρχή, ενώ άφησε αιχμές για αδιαφάνεια. Υποστήριξε ακόμη πως η Δημοτική Αρχή κάνει και κακή διαχείριση της καθημερινότητας, ενώ, τέλος, ανακοίνωσε πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ως επικεφαλής ενός ευρύτερου σχήματος, αφού έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και επαφές με άτομα, φορείς και αυτοδιοικητικά στελέχη.
Ικανοποίηση
Ο κ. Μπασάκος άρχισε να μιλά, δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία του έργου που εκτελείται στο Ακρογιάλι, καθώς η περιοχή στην τελευταία κακοκαιρία δεν είχε τις ζημιές του παρελθόντος, αλλά μικρότερες, δεδομένου ότι έχει εκτελεστεί μόνο το 1/3.
Πρόσθεσε πως δημοπρατήθηκαν και τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης της ίδιας περιοχής και ένα μεγάλο πρόβλημα, η λειτουργία της αποχέτευσης από τις Κιτριές έως τα όρια του Δήμου με την Καλαμάτα, σε ένα – δύο χρόνια θα είναι έτοιμη. Θα υπάρχει μόνο σε αναμονή η ανάπλαση, για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του από την Περιφέρεια, επίκειται δημοπράτηση. «Έτσι, πλέον θα μπορούμε να μιλάμε για κάτι το ξεχωριστό, αφού η Αβία αλλάζει πρόσωπο. Η δική μου ικανοποίηση συνίσταται στο να συναντώ τους κατοίκους, να νιώθω δικαιωμένος για τον αγώνα που κατέβαλλα και να μου μιλούν όλοι, αλλά, κυρίως, από το γεγονός ότι επαγγελματίες που ούτε καν μου μιλούσαν, τώρα μου κάνουν και το τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά.
Προβλήματα
«Απομένει η ολοκλήρωση του ΣΧΟΟΑΠ Δ.Ε. Αβίας και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Δημοτική Αρχή, ενώ απομένει η παραλαβή της β΄ φάσης, το σταμάτησε, με γελοίες- κατά την άποψή μου- δικαιολογίες. Τα ΣΧΟΟΑΠ αυτά είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους και διαφορετικά και δε θα πρέπει να είναι σε εξάρτηση όλες οι περιοχές», συνέχισε και επιτέθηκε κατά της Δημοτικής Αρχής, κατηγορώντας την για εγκατάλειψη: «Οι κτηνοτρόφοι του εγκαταλελειμμένου ορεινού όγκου έκαναν έρανο να μαζέψουν χρήματα για πετρέλαιο, προκειμένου το γκρέιντερ της Π.Ε. Μεσσηνίας να μαζέψει ό,τι μπορεί από τους χωματόδρομους.
Μιλάμε για πλήρη εγκατάλειψη, για κοροϊδία. Να ανακοινώνεται ο δρόμος Μεγάλη Μαντίνεια – Κρίσκιος με 112.000 ευρώ και τελικά να διατίθεται ποσό 12.000 ευρώ για κάποια ρείθρα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και στον απολογισμό του ο Δήμος να λέει ότι έχει ταμειακό υπόλοιπο στις 31 Δεκεμβρίου 2012 περίπου 940.000 ευρώ.
Άρα, μάλλον ψέματα λένε. Αν είχαν τα χρήματα, θα τα είχαν δουλέψει. Κι αν δεν τα δούλεψαν το 2012, θα τα δούλευαν το 2013 που λένε ότι δεν έχουν χρήματα. Ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι δύο έργα, το Βελονά – Λαγκάδια που ήταν από το ΟΠΑΑΧ και η ύδρευση της Καρδαμύλης με 650.000 ευρώ, με μελέτες έτοιμες, το μεν δεύτερο δεν έχει δημοπρατηθεί καθόλου, ενώ το πρώτο αντιμετωπίζει προβλήματα. Η δημοπρασία ακυρώθηκε λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, ο ενδιαφερόμενος προσέφυγε αρμοδίως, ο Δήμος δεν έστειλε ό,τι απαιτείται στην αρμόδια επιτροπή και το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Κι ετοιμάζεται να ξεκινήσει διαδικασία νέας δημοπράτησης και, μακάρι, να μπορέσει το έργο να απορροφήσει τα 450.000 ευρώ του ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά στη μελέτη – κατασκευή αποχέτευσης της Μάνης με διαδημοτική συνεργασία με την Καλαμάτα, που έχει προενταχθεί αρχικά με 8 εκατ. ευρώ, φιλοδοξία ήταν να εκπονηθεί η μελέτη και να έχουμε έστω μικρή απορρόφηση από το ΕΣΠΑ. Δεν υπάρχει πληροφόρηση για την εξέλιξή του κι όλα δείχνουν ότι δεν παρακολουθείται από κανέναν και, κατά τα φαινόμενα, έως το 2015 δε θα έχει ολοκληρωθεί ούτε η μελέτη. Άρα, αντιλαμβάνεστε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Δήμος μας.
Πέραν τούτου, θα προσθέσω πως δημοσιεύσατε ότι τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Προσωπικά, δεν έχω πάρει ούτε πρόσκληση. Στα θέματα είναι η μετάβαση στις Βρυξέλλες για τους ορεινούς Δήμους. Τρία χρόνια τώρα δεν εκμεταλλευτήκαμε ούτε ένα από τα πλεονεκτήματα που έχουμε και τώρα πάμε να μάθουμε τι θα κάνουμε από το 2015-2020», αναρωτήθηκε.
Όλα από τους εθελοντές
Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Όλα επαφίονται στον εθελοντισμό. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι έκοψαν τα χορτάρια στα χωριά, σε Στούπα και Καρδαμύλη έδρασε ο Σύλλογος Επαγγελματιών και η “Γαία” φυλά σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η περιοχή ζει από τον εθελοντισμό κι όχι από τη Δημοτική Αρχή».
Απολογισμός
Όπως είπε στη συνέχεια, «απολογισμός στο Δήμο δεν έγινε, εντάλματα δεν παρουσιάζονται, δαπάνες δε δικαιολογούνται, ενώ, όταν ζητήσαμε στο Δ.Σ. να μας διαβαστεί ο απολογισμός, ο δήμαρχος και η πλειοψηφία αποχώρησαν. Δε μας διάβασαν τις δαπάνες για καθαριότητα ή ύδρευση ή τις παρέλειψαν και ομολόγησε ο αντιδήμαρχος Κυβέλος πως ο Δήμος δεν έχει κλαδικό λογιστικό σχέδιο και για αυτό δεν έχει ούτε ορκωτό λογιστή, ούτε αποτελέσματα χρήσεως, ούτε τίποτε, ενώ η απόφαση απολογισμού του 2011 ακυρώθηκε, το ίδιο αναμένεται και για του 2012. Δεν έχει γίνει απογραφή και χωρίς απόφαση του Δ.Σ. είδαμε έναν υπάλληλο της ΔΕΥΑΚ, τον κ. Θαν. Τριάντο, να κάνει απογραφή στο Δήμο Δυτικής Μάνης ως ορκωτός λογιστής, κι όλη η κοινωνία ας βγάλει τα συμπεράσματά της για το ποιος κοροϊδεύει ποιον».
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «η παρούσα Δημοτική Αρχή κάνει κακή διαχείριση και της καθημερινότητας. Τρία χρόνια μας κοροϊδεύει λέγοντας πως θα κάνει Λαϊκή στον Κάμπο και Λαϊκή δε βλέπουμε. Τρία χρόνια τώρα σε κάθε τεχνικό πρόγραμμα καταγράφονται τσιμεντοστρώσεις κι έχουμε βαρεθεί να μας κοροϊδεύουν.
Δεν υπάρχουν χρήματα. Τι έχει πληρωθεί από τη ΣΑΤΑ; Τι μελέτες έχουν καταθέσει; Αυτά απαξίωσαν να μας τα απαντήσουν. Στον απολογισμό δε, ο δήμαρχος ζητούσε από τον πρόεδρο να μας δώσει το λόγο να μιλήσουμε κι εκείνος αρνείτο, θεωρώντας πως παρεμβάσεις μας επί διαδικαστικών θεμάτων συνιστούσαν πρωτολογία και δευτερολογία, αντίστοιχα».
Απορρίμματα
Για τα απορρίμματα, επισήμανε: «Ήταν ένας άλλος τομέας που δεν έγινε παρουσίαση στον απολογισμό του 2012. Για το 2013 είπε πως από 1η Ιανουαρίου έως 31 Ιουλίου γινόταν αποκομιδή με ιδιώτες χωρίς σύμβαση ή απόφαση. Τον Αύγουστο έγινε ανάθεση 40.000 ευρώ στο γνωστό σκουπιδοεργολάβο Διαμαντόπουλο και από 1ης Σεπτέμβρη έως σήμερα έχει υπογραφεί σύμβαση ανάθεσης 200.000 ευρώ με τον ίδιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Χρησιμοποιούνται παράνομοι σταθμοί μεταφόρτωσης, ενώ έχουμε και μια παράνομη χωματερή με οργανικά κάτω από την Πλάτσα.
Όταν δε δίνουν 60 ευρώ τον τόνο οι σκουπιδοεργολάβοι και 10 ευρώ για τη μεταφορά τους από την Καλαμάτα, δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί για τη Μάνη να ζητούν 150 ευρώ τον τόνο, δηλαδή 50.000 ευρώ το μήνα».
Απειρία της Δημοτικής Αρχής;
Στο ερώτημα αν είναι ζήτημα απειρίας της Δημοτικής Αρχής, απάντησε: «Είναι ζήτημα νοοτροπίας του δημάρχου. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει να χάσει αν πει ότι αυτά έκανε. Ποιος δε θέλει να είναι και τυπικά, αλλά και ουσιαστικά εντάξει, ιδιαίτερα σήμερα», αναρωτήθηκε.
Επικεφαλής ευρύτερου σχήματος
Τέλος, απέκλεισε κάθε φήμη πως θα είναι υποψήφιος σε άλλο Δήμο πλην της Δυτικής Μάνης. «Η αυτοδιοικητική μου πορεία είναι στο Δήμο Δυτικής Μάνης» είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε ξεκινήσει επαφές και συνεννοήσεις με άτομα, αυτοδιοικητικά στελέχη και φορείς, που δε με στήριξαν την προηγούμενη φορά και θα με στηρίξουν τώρα, με δήλωσή τους. Πιστεύω πως θα σώσουμε το παρόν και θα θέσουμε στη διάθεση του κόσμου τη γνώση μας, την εμπειρία μας και την πορεία μας ως μέτρο σύγκρισης με όσα γίνονται τώρα και πιστεύουμε ότι θα τύχουμε της εμπιστοσύνης του κόσμου».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου