Στους 308 ανέρχονται οι Δήμοι που εντάσσονται οριστικά στην κεντρική βάση δεδομένων του Εθνικού ∆ημοτολογίου μετά από απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος. Μεταξύ αυτών και εκείνοι της Καλαμάτας και του Πύλου- Νέστορος.
Μετά την υπόθεση της μικρής Μαρίας έγινε επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσης της κεντρικής βάσης δεδομένων του Εθνικού Δημοτολογίου, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια λάθη στο μέλλον. Να υπενθυμίσουμε ότι το Ληξιαρχείο Αθηνών λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο 344 του 1976. Δηλαδή, με ένα νόμο που συντάχθηκε πριν 37 χρόνια και ο οποίος είναι διάτρητος και ανεπαρκής. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που μετά την υπόθεση της Μαρίας ο Δήμος Αθηναίων εντόπισε 600 ετεροχρονισμένες δηλώσεις γεννήσεων, μόλις για τα τελευταία 2 χρόνια.
Η ανάπτυξη της διαδικτυακής εφαρμογής του Εθνικού Δημοτολογίου, που έχει ξεκινήσει από τις 27 Μαΐου, προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» και στοχεύει στην εύκολη και άμεση ενημέρωση των δημοτολογίων για ληξιαρχικά γεγονότα. Ο πρώτος μεγάλος Δήμος που εντάχθηκε στην κεντρική βάση δεδομένων του Εθνικού Δημοτολογίου είναι των Πατρέων με ημερομηνία ένταξης τις 11 Σεπτεμβρίου 2013.
Από τη στιγμή που θα λειτουργήσει κανονικά η εφαρμογή, το ηλεκτρονικό σύστημα θα απαλλάξει τους ληξιάρχους από το φόρτο επικοινωνίας με τα δημοτολόγια της χώρας, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει το έργο των δημοτολογίων εξασφαλίζοντας την ασφαλή και έγκυρη ενημέρωσή τους.
Η πρόσβαση στο Πληροφορικό Σύστημα θα είναι δυνατή μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες στους 325 Δήμους της χώρας, με ασφαλή απομακρυσμένη σύνδεση μέσω του δημόσιου δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ. Οι υπεύθυνοι θα μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες όπως: διαγραφή θανόντα από δημοτολόγιο, διαγραφή νεόνυμφου από οικογενειακή μερίδα, καταχώρηση νεογνού στην οικογενειακή μερίδα κ.τ.λ. Το Σύστημα θα τροφοδοτείται αρχικά δύο φορές την εβδομάδα με νέα δεδομένα, τα οποία θα λαμβάνονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ληξιαρχικών Πράξεων, με το οποίο και διαλειτουργεί.