Μέριμνα του Δήμου για τα αδέσποτα σκυλιά


Άμεση θα είναι η παρέμβαση του Δήμου Καλαμάτας για παροχή τροφής και νερού οργανωμένα, μέσω του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, σε αδέσποτα ζώα, ιδίως σκύλους, μέχρι να ολοκληρωθεί το καταφύγιο γι’ αυτά σε δημοτική έκταση 10 στρεμμάτων, στη δυτική πλευρά της Καλαμάτας.
Η παρέμβαση οργανωμένης σίτισης θα γίνει με στόχο την αποφυγή επιθέσεων σε ανθρώπους από αδέσποτα. Σημειώνεται πως το τελευταίο χρονικό διάστημα οι επιθέσεις από αδέσποτα ζώα σε ανυποψίαστους διαβάτες, μεταξύ των οποίων παιδιά, έχουν αυξηθεί σε αριθμό. Τα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας και, δυστυχώς, σε πάρκα και κοντά σε σχολεία.
Επίσης, ο Δήμος θα διαθέσει αυτοκίνητο για την περισυλλογή των επικίνδυνων αδέσποτων ζώων με την αρωγή του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, ο οποίος θα τα διαχειρίζεται κατάλληλα.
Με πρωτοβουλία του δημάρχου συγκλήθηκε χθες σύσκεψη και τα συμπεράσματά της είναι τα ακόλουθα:
1. Να γίνει άμεσα καταβολή ποσών στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του Φιλοζωικού Ομίλου για τις στειρώσεις που έχουν γίνει. Η σύμβαση που υλοποιείται είναι ύψους 13.000 ευρώ συν το ΦΠΑ.
2. Να αγορασθεί άμεσα ικανός αριθμός σάκων τροφής για σκύλους, οι οποίοι θα αποθηκευθούν στις εγκαταστάσεις του Δήμου Καλαμάτας και θα χορηγούνται στο Φιλοζωικό Όμιλο ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε αυτός με σχέδιο και οργάνωση να παρέχει τροφή – και νερό το καλοκαίρι – σε αδέσποτα ζώα. Η σίτιση των ζώων θα πρέπει να γίνεται μακριά από σχολεία, πάρκα και συστάδες πολυκατοικιών, για να αποφεύγονται οι επιθέσεις σε ανθρώπους.
3. Να διαθέσει ο Δήμος όχημα (κλειστού τύπου) με τον οδηγό του για την περισυλλογή από μέλος του Φιλοζωικού των επικίνδυνων αδέσποτων σκύλων. Η διαχείριση των ζώων θα γίνεται από το Φιλοζωικό Όμιλο όπως ορίζει ο νόμος. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν τραυματισθεί στην Καλαμάτα περισσότεροι από δέκα πολίτες, από αδέσποτους σκύλους που τους επιτέθηκαν.
Σε βραχυπρόθεσμο στάδιο θα ολοκληρωθεί η α΄ φάση της συγκρότησης του καταφυγίου αδέσποτων ζώων, που θα αποτελέσει κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς ο πληθυσμός αυτών των άμοιρων ζώων αυξάνεται, επειδή πολλοί ιδιοκτήτες τα εγκαταλείπουν. Το καταφύγιο αδέσποτων ζώων θα περιλαμβάνει και ιατρείο, όπου θα γίνονται στειρώσεις, αλλά και αποθήκη τροφής. Ο Δήμος κινείται για την έκδοση άδειας λειτουργίας.
Ο δήμαρχος τόνισε την αναγκαιότητα των παραπάνω παρεμβάσεων, δεδομένου ότι η λύσσα – νόσος εξαφανισμένη έως τώρα από την Ελλάδα – έχει κάνει απειλητική την εμφάνισή της και εξαπλώνεται προς νότο.
Από την άλλη πλευρά, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από αθηναϊκές ιστοσελίδες. Χαρακτηριστικά, μία από αυτές, με τίτλο «Γιατί παραμένει σιωπηλός ο Φιλοζωικός Σύλλογος Καλαμάτας;», αναφέρει: «Ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν κατάλαβε μάλλον τη μήνυση που του έγινε από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και συνεχίζει να προκαλεί δημόσια το φιλοζωικό κόσμο της χώρας.
Μάλλον ο δήμαρχος ή οι συμβουλάτορές του ερμηνεύουν κατά το δοκούν το νόμο, αφού αυτός ξεκάθαρα μιλά για στείρωση, περίθαλψη και επανένταξη στο ίδιο σημείο από όπου τα περισυνέλεξαν, και σε καμία περίπτωση εκτός αστικού ιστού, στα όρη και στα λαγκάδια.
Επίσης τεχνηέντως, για ακόμα μία φορά, αποφεύγει να αναφερθεί στις δικές του υποχρεώσεις (στείρωση, περίθαλψη, επανένταξη) και έργο, με σκοπό τη μείωση των αδέσποτων ζώων, όπως αυτές προκύπτουν από τον ίδιο νόμο (4039/2012), αλλά και τον προγενέστερό του (3170/2003).
Γιατί ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας δεν αντιδρά; Όλοι θα περίμεναν το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής να έχει ήδη προβεί σε κάποια καταδικαστική δημόσια δήλωση για τις προθέσεις του δημάρχου, αλλά μέχρι σήμερα δεν είδαμε και δεν ακούσαμε τίποτα. Αλήθεια δεν αναρωτηθήκατε γιατί;
Ας το δούμε μαζί το γιατί. Στις 6/11/13 στην επίσημη σελίδα του Δήμου Καλαμάτας, υπήρξε ευχαριστήριο δελτίο Τύπου για τη συνεργασία του Δήμου με το Φιλοζωικό Σωματείο.
Εκεί ο δήμαρχος τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των ζώων και επιζητά για ακόμα μία φορά την αγαστή συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο, όπως την είχε μέχρι τώρα.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το σωματείο θα βγει άμεσα να καταδικάσει τις προθέσεις του και ότι δεν υπάρχει συνεργασία σε αυτές τις αναχρονιστικές πρακτικές που είναι ξεκάθαρα ενάντια στην ευζωία των αδέσποτων, αλλά και ενάντια στο νόμο».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη