Φορώντας μαύρα περιβραχιόνια που υποδηλώνουν πένθος, εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα και γιατροί του πρώην ΙΚΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες το πρωί στο χώρο των πρώην υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, θέλοντας να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις προθέσεις του υπουργού Υγείας να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Η κινητοποίησή τους θα συνεχιστεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, όπως γνωστοποίησε στα Μέσα Ενημέρωσης η πρόεδρος του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), Χρύσα Γεωργακαράκου, ενώ τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Μ. Μιχαήλ, αλλά και η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ Μεσσηνίας, Δήμητρα Κολινιάτη, μίλησαν για συνειδητή υποβάθμιση του χώρου της υγείας.
Την αντίθεσή τους στις όποιες αλλαγές εξέφρασαν και ασφαλισμένοι, οι οποίοι δήλωσαν πως εξυπηρετούνται από την υφιστάμενη κατάσταση, σημειώνοντας: «Αναγκαστικά θα πάμε σε άλλους γιατρούς, αν έχουμε χρήματα. Αν δεν έχουμε, θα πεθάνουμε στο κρεβάτι».
Οι γιατροί
Σε δηλώσεις της η κα Γεωργακαράκου ανέφερε: «Ο αγώνας μας αφορά τους ασφαλισμένους, επειδή διαλύεται το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ο ασφαλισμένος δε θα έχει δωρεάν πρόσβαση σε καμία ειδικότητα, όπως έχει μέχρι τώρα, επειδή ο ΕΟΠΥΥ θα είναι μόνο αγοραστής παροχών υγείας και όχι πάροχος. Πρόκειται για ένα μοντέλο που είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν και απέτυχε, αλλά εξακολουθούν να επιμένουν σε αυτή τη θέση.
Οι περισσότεροι γιατροί απολύονται, το προσωπικό μπαίνει σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα, οι διοικητικοί υπάλληλοι μπαίνουν και αυτοί σε περιπέτειες και ζητούμε από τους ασφαλισμένους να σταθούν στο πλευρό μας.
Όσοι έχουν χρόνια προβλήματα, δε θα έχουν πρόσβαση στον ειδικό γιατρό. Η Ιατρική έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και δεν είναι δυνατό να γυρίζουμε 100 χρόνια πίσω. Ένας γιατρός θα καλείται να αντιμετωπίσει τα πάντα. Αυτό είναι απαράδεκτο.
Μας οδηγούν στην εξαθλίωση. Ο μέσος όρος ζωής έχει μειωθεί, οι σοβαρές παθήσεις έχουν αυξηθεί. Οι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να μειώνουν τα φάρμακά τους, να μην πηγαίνουν στο γιατρό. Οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι πλέον. Η κατάσταση είναι τραγική, αλλά αυτό που γίνεται, ξεχειλίζει το ποτήρι. Μπορεί το σύστημα να μην ήταν άψογο, αλλά οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνταν από πολλές ειδικότητες.
Πού θα πάει όλος αυτός ο κόσμος; Στο νοσοκομείο; Είναι στα όριά του».
Στη συνέχεια ανέφερε πως οι γιατροί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, θα απολυθούν, χωρίς να γνωρίζουν ποιο θα είναι το μέλλον τους. «Αν υποχρεωθούμε», σημείωσε, «στο πλαίσιο της κινητικότητας να υπηρετήσουμε σε πολύ μακρινή απόσταση, ισοδυναμεί με απόλυση» και κατέληξε λέγοντας πως δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα εξυπηρετήσει όλους όσοι απευθύνονται στο ΚΕΠΑ, ή πού θα παρέχεται οδοντιατρική φροντίδα, αφού δεν υπάρχει κάτι άλλο αντίστοιχο στον ΕΟΠΥΥ.
Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Μ. Μιχαήλ, δήλωσε τη συμπαράσταση στους απεργούς και πρόσθεσε ότι μπορεί η κινητικότητα – απόλυση να αφορά στη συγκεκριμένη περίοδο τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ, αλλά τίποτε δεν αποκλείει σε σύντομο διάστημα να αφορά και τους γιατρούς άλλων κλάδων και άλλους εργαζόμενους.
«Αν δεν αντισταθούμε, ο κόσμος θα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Δε θα υπάρχει κανένας να γράψει το υποτιθέμενο φτηνό φάρμακο που προτείνει ο υπουργός. Είμαστε αποφασισμένοι να συμπαρασταθούμε στον αγώνα των συναδέλφων του ΙΚΑ, όπως κι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και να παλέψουμε μέχρις εσχάτων.
Η μέθοδος που επιχειρείται να εφαρμοστεί, είναι προκρούστεια. Απολύονται όλοι και στη συνέχεια βλέπουμε ποιοι χρειάζονται. Θαρρώ ότι όταν υπάρχει πρόβλημα, γίνεται πρώτα αξιολόγηση των αναγκών. Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστιο ζήτημα και ανάγκες, που δεν έχουν αξιολογηθεί. Αυτό το απολύονται 1.000 ή 1.500 θα πρέπει να επισημάνω πως δεν είναι αριθμοί, αλλά άνθρωποι και οικογένειες ολόκληρες, κάτι που δεν έχει λάβει κανείς υπόψη του», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ακούμε τον υπουργό να λέει ότι όποιος έχει χρήματα θα χειρουργείται πιο γρήγορα σε σχέση με κάποιον άλλον που δεν έχει, για την ίδια πάθηση. Το δεχόμαστε χωρίς να αντιδρούμε. Αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει όγκο στο παχύ έντερο κι έχει χρήματα, θα χειρουργηθεί μέσα στην εβδομάδα. Αν δεν έχει, θα χειρουργηθεί σε τρεις μήνες. Τότε θα είναι χαμένη υπόθεση. Θα έχει ήδη δώσει μεταστάσεις».
Ο κ. Μιχαήλ μίλησε για συστηματική υποβάθμιση της υγείας παντού, παρατηρώντας πως «δεν είναι μόνο ο ΕΟΠΥΥ. Στα νοσοκομεία δε γίνονται προσλήψεις. Γιατροί που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται και σταδιακά πηγαίνουν όλα σε απαξίωση, με απώτερο σκοπό να περάσουμε σε μια ιδιωτική ασφάλιση καθ’ ολοκληρία. Μέχρι τότε, εκτός από τις χιλιάδες αυτοκτονίες της κρίσης, θα έχουμε και χιλιάδες νεκρούς από τέτοιες καταστάσεις, όπου υπολογίζονται περίπου 2.400 άτομα να καταλήγουν από την έλλειψη κλινών στις ΜΕΘ».
Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ
Η πρόεδρος των υγειονομικών υπαλλήλων, Δήμητρα Κολινιάτη, ανέφερε ότι «στο ΙΚΑ υπάρχουν και οι υποδομές και το προσωπικό, που μπορούν να δώσουν δωρεάν φροντίδα στους ασφαλισμένους. Το πρόβλημα είναι ότι μπαίνουμε σε διαθεσιμότητα. Είμαστε 2.500 εργαζόμενοι υγειονομικοί, χωρίς να μπορεί κάποιος να μας εξασφαλίσει ότι δε θα απολυθούμε. Αυτό είναι το πιο σοβαρό. Θα μπορούσαμε με τις υποδομές που έχει ο ΕΟΠΥΥ να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και να παραμείνουμε στο χώρο που είμαστε, προς όφελος των ασφαλισμένων και της δωρεάν περίθαλψης».
Όπως είπε, προβλέπεται οι υπάλληλοι να ενταχθούν στις υγειονομικές περιφέρειες και να είναι στη διάθεσή τους για μετακινήσεις στα όριά τους, χωρίς κανείς να εξασφαλίζει πόσο μακριά θα πάνε ή αν θα απολυθούν.
«Πίσω από τις αποφάσεις αυτές κρύβονται συμφέροντα. Προσπαθούν να ωθήσουν τον κόσμο στα εξωτερικά ιατρεία και να απαξιώσουν τον ΕΟΠΥΥ. Το επόμενο βήμα θα είναι να απαξιώσουν τα ιατρεία», υπογράμμισε καταλήγοντας.
Οι ασφαλισμένοι
«Αν κλείσει το ΙΚΑ, πού θα πηγαίνουμε εμείς; Είναι πολύ εξωφρενικά αυτά που πάνε να γίνουν. Δε νομίζω ότι είναι σωστό. Έρχομαι εδώ μια ζωή. Όλοι οι γιατροί μάς εξυπηρετούν και οι νοσηλεύτριες το ίδιο. Αν κλείσει το ΙΚΑ, δεν ξέρω τι θα κάνουμε», σημείωσε από την πλευρά της μια ηλικιωμένη.
Μια άλλη σημείωσε: «Μας κλείνουν το σπίτι της υγείας μας. Κακώς, πολύ κακώς το κάνουν αυτό. Πώς θα πάρουμε εμείς οι φτωχοί άνθρωποι τα φάρμακά μας; Πώς θα γιατρευτούμε; Κακώς. Αναγκαστικά θα πάμε σε άλλους γιατρούς, αν έχουμε χρήματα. Αν δεν έχουμε, θα πεθάνουμε στο κρεβάτι. Λυπάμαι πάρα πολύ».
Ένας ασφαλισμένος πρότεινε: «Να φύγουν όλοι, είναι μεγάλη αλητεία. Ποιος θα έρθει, δεν ξέρω. Με ενδιαφέρει να παίρνω τη συνταξούλα μου και τα φάρμακά μου, για να μπορέσω να ζήσω. Εγώ δεν έχω λεφτά για να βγω έξω στους γιατρούς. Τα χρήματα που παίρνω για σύνταξη είναι πολύ λίγα και δε φτάνουν. Έρχομαι εδώ και περιμένω, πότε θα μου γράψουν τη συνταγή για τα φάρμακά μου».
Ανακοίνωση Ιατρικού Συλλόγου
Για το θέμα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας δηλώνει πως στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και καλεί «όλους τους συναδέλφους να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ κατά της διαθεσιμότητας, η οποία θα υποβαθμίσει περαιτέρω την πρωτοβάθμια περίθαλψη και θα οδηγήσει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε απόγνωση».
Επίσης, συνυπογράφει, όπως αναφέρεται, αντίστοιχη ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, όπου υπάρχει το ενδεχόμενο πανιατρικών κινητοποιήσεων, προς αποτροπή της πλήρους διάλυσης όλων των δημοσίων δομών Υγείας, που θα επιτείνουν την ανθρωπιστική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου