Να μην υπογραφεί η συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά ,αλλιώς κινδυνεύουν ελιές Καλαμάτας και φέτα


Με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» έφυγε από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με παραλήπτες τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθαν. Τσαυτάρη και  Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, το αίτημα να μην επικυρωθεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. το Δεκέμβριο, διότι θίγονται τα συμφέροντα της Ελλάδας και πολύ σύντομα τα προϊόντα ΠΟΠ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών του νότου.  
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δ. Μανιάτης: «Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει πληροφορηθεί την πολιτική συμφωνία σχετικά με τα βασικά στοιχεία μιας συνολικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας (CETA) μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά.
Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χώρας των G8, που, πέρα από τις σημαντικές ευκαιρίες στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών – επενδύσεων, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει και προβλήματα, διότι με την επικύρωσή της τίθεται σε αμφιβολία η προστασία ορισμένων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως “πρεσβευτές των χωρών του νότου της Ε.Ε.”, μεταξύ των οποίων οι “Ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ” και η “Φέτα ΠΟΠ”, διότι ο Καναδάς παράγει ανάλογου τύπου τυρί και χρησιμοποιεί την κατοχυρωμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ονομασία.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το μονοπώλιο στη χρήση των ονομασιών “Ελιές Καλαμάτα ΠΟΠ”, που η γεωγραφική οριοθετημένη ζώνη παραγωγής είναι η Μεσσηνία, καθώς και “Φέτα ΠΟΠ”, που παράγεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη Λέσβο, που αποτελούν στοιχεία της ελληνικής παράδοσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιληφθεί ότι σε περίπτωση ολοκλήρωσης μιας τέτοιας συμφωνίας εκχωρείται η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας σε παραγωγούς άλλων χωρών, που σημαίνει ένα θανάσιμο χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και, κατ’ επέκταση, της ίδιας της Ε.Ε.
Το ερώτημα που τίθεται, είναι πώς πιστεύει η Ε.Ε. ότι στη χώρα μας θα δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα ή από τις νότιες χώρες της Ευρώπης, που βιώνουν αυτή την οικονομική κρίση, όταν εκχωρείται το βασικό συγκριτικό τους πλεονέκτημα, που είναι τα αγροτικά προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης;».