Θα τους δώσει βοήθεια 40.000 ευρώ το επιμελητήριο
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Μόνοι και αβοήθητοι είναι οι εξαγωγείς της Μεσσηνίας, οι οποίοι προσπαθούν, σε πείσμα των δύσκολων καιρών, να συνεχίσουν να εξάγουν αγροτικά προϊόντα στο εξωτερικό και να κρατήσουν τη θέση τους στην αγορά.
Κι επειδή η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, ζήτησαν τη στήριξη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, σε αυτή την προσπάθεια, που θα φέρει χρήματα και στη Μεσσηνία.
Σχετικά μάς μίλησαν η κα Εύα Βαλτζή και ο κ. Ηλίας Κανάκης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά προϊόντα.
Εύα Βαλτζή
Σύμφωνα με την κα Βαλτζή, το θέμα ξεκινά από τη μία έδρα που υπάρχει στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για το εξαγωγικό τμήμα, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι η αιχμή του δόρατος μαζί με τον πολιτισμό και τον τουρισμό ως προς την είσοδο χρημάτων στη χώρα μας: «Δε ζητήσαμε τίποτε παράνομο, μια ενίσχυση. Οι εξαγωγείς δίνουμε τον υπέρ πάντων αγώνα αβοήθητοι. Στις εκθέσεις που συμμετέχουμε βλέπουμε και τους Τούρκους και τους Ισπανούς εξαγωγείς. Οι Τούρκοι δεν έχουν να πληρώνουν κανένα έξοδο, ούτε για περίπτερα ούτε για τίποτα. Το ίδιο και οι Ισπανοί».
Κατά την κα Βαλτζή, ενώ καταβάλλονται συνδρομές, δεν υπάρχει αντίκρισμα: «Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι δε θα πρέπει να μας πληρώνουν για να πηγαίνουμε βόλτες. Αυτό, όμως, είναι μια λανθασμένη άποψη. Στις εκθέσεις δε συμμετέχουμε μόνο για να πάμε βόλτα, γιατί η συμμετοχή μας έχει τεράστια έξοδα. Μόνο και μόνο τη μεταφορά των προϊόντων μας αν υπολογίσετε, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Πρέπει να κινητοποιούμε τις γνωριμίες μας, τις επιρροές μας, ζητώντας βοήθεια για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Και ας μην ξεχνάμε και το σημαντικότερο: αν μαραζώσουν οι εξαγωγές, μαράζωσε και ο πρωτογενής τομέας».
Θέλοντας να δείξει τη σημασία που θα έπρεπε να υπάρχει στον τομέα των εξαγωγών, ανέφερε χαριτολογώντας πως ο πρόεδρος του εξαγωγικού τομέα θα πρέπει να είναι και πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Φέρνοντας δε τα δεδομένα και στην ελληνική πραγματικότητα, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο συμμετέχουν οι Κρήτες στις εκθέσεις, κάνοντας μια καταπληκτική δουλειά, προβάλλοντας όχι μόνο τα προϊόντα τους, αλλά και τον τόπο τους, σε σημείο που κάποιος ξένος να νομίζει ότι η Κρήτη είναι διαφορετικό κράτος από την Ελλάδα.
Η κα Βαλτζή θυμήθηκε και τους αγώνες των προγόνων, προκειμένου να καταστήσουν την Καλαμάτα brand name σε ολόκληρο τον κόσμο. «Τώρα, όμως, ουδείς ενδιαφέρεται», συνέχισε και μας περιέγραψε την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα, λέγοντας: «Με την ψυχή στο στόμα διαλέγουμε εκθέσεις, με την πιο μικρή συμμετοχή, απλώς για να πάμε και να υπάρχουμε. Αλλιώς δε θα φαινόμαστε πουθενά».
Κλείνοντας ανέφερε πως, σύμφωνα με όσα πληροφορήθηκε, η Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου αποφάσισε στην προχθεσινή της συνεδρίαση να διαθέσει 40.000 ευρώ ως βοήθημα στους εξαγωγείς.
Ηλίας Κανάκης
«Διαθέτω 70.000 ευρώ για να έχω παρουσία στις εκθέσεις. Όμως, τόσα χρόνια είμαι αβοήθητος», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Κανάκης.
Με τη σειρά του επισήμανε ότι πρωτογενής τομέας, εξαγωγές και τουρισμός είναι πηγές πλούτου για την Ελλάδα, ενώ οι εξαγωγείς με τη συμμετοχή τους στις εκθέσεις συμβάλλουν ταυτόχρονα στην τουριστική προβολή του τόπου τους.
Δεν πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες, αναρωτήθηκε και αναφέρθηκε, επίσης, στην απόφαση της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου να διατεθούν 40.000 ευρώ.