Πελοποννησιακός… πόλεμος για το στέμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Πελοποννησιακός… πόλεμος για το στέμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Θα ήταν αδύνατο για την εμπνεύστρια του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Μελίνα Μερκούρη, το 1985, να προβλέψει ότι η ιδέα της θα κατέληγε το 2013 σε- ούτε λίγο ούτε πολύ- «πελοποννησιακό πόλεμο». Ήδη τρεις πόλεις (Καλαμάτα, Τρίπολη, Ναύπλιο) μονομαχούν για το ποια θα επικρατήσει στην απόφαση των Βρυξελλών το 2015.
Επιπλέον, δεν είναι μόνο ο Μοριάς που ερίζει. Στο χορό έχουν μπει και ο Πειραιάς, η Σύρος, η Καβάλα, αλλά και η Ξάνθη. Δηλαδή, πρόκειται για γενική σύρραξη!
Όλα ξεκίνησαν από την Τρίπολη, ακολούθησε η Καλαμάτα, και στο τέλος μπήκε το Ναύπλιο στη λίστα με τις υποψηφιότητες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021. Την πρόταση για να επιλεγεί το Ναύπλιο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 εισηγήθηκε ο δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, σε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου των προηγούμενων ημερών.
Ο κ. Κωστούρος τόνισε πως η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας έχει υπέρ της σημαντικά επιχειρήματα για την επιλογή της, όπως: το ιστορικό υπόβαθρο, το προϊστορικό και βυζαντινό παρελθόν της περιοχής, την αρχιτεκτονική του Ναυπλίου που είναι χωρίς άλλο το καθρέφτισμα της ιστορικής του μοίρας, την υποδομή σε υφιστάμενους ή εν δυνάμει υπαίθριους συναυλιακούς χώρους, όπως το Βουλευτικό, το Παλαμήδι, το Μπούρτζι και εν κατακλείδι ολόκληρη την παλιά πόλη. Επίσης, το νεότερο θεσμό διεθνούς εμβέλειας, το Φεστιβάλ Ναυπλίου. Η πρόταση υπερψηφίσθηκε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Ναύπλιο είχε θέσει και πάλι υποψηφιότητα το 1997, αλλά την τελευταία στιγμή την απέσυρε, προς χάριν της Θεσσαλονίκης.
Πάντως, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης φρόντισε να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της Καλαμάτας ως μη «σοβαρή». Αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος ενός ανάλογου εγχειρήματος, αλλά δεν ξεκαθάρισε γιατί τα παραπάνω ισχύουν μόνο για την Καλαμάτα και όχι, ας πούμε, για την Τρίπολη!
Από την πλευρά του, ερωτώμενος ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, για την υποψηφιότητα του Ναυπλίου για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται την υποψηφιότητα αυτής της πόλης ή άλλων πόλεων ως εχθρική ενέργεια κατά της Καλαμάτας, αλλά ως συμμετοχή σε μια ανταγωνιστική διαδικασία, όπου επιβάλλεται – με δικαιοσύνη, αντικειμενικότητα και εντιμότητα – να προκριθεί η πόλη που έχει τον πληρέστερο φάκελο.
Απ’ αυτή τη διαδικασία θα βγουν ωφελημένες ακόμα και όσες πόλεις αποτύχουν να προκριθούν, με την προϋπόθεση ότι δούλεψαν με σοβαρότητα.
Για τις αρνητικές δηλώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου σχετικά με την υποψηφιότητα της Καλαμάτας, ο δήμαρχος δήλωσε ότι είναι δυσεξήγητες και, πάντως, χωρίς πολιτική σημασία, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο το… χάσμα που τους χωρίζει.
Απ’ όλη την ιστορία θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κόστος της υποψηφιότητας μπορεί να ξεκινήσει από 25.000 ευρώ και να φτάσει άγνωστο σε τι ύψος, ανάλογα με το φάκελο που θέλει να παρουσιάσει. Βέβαια, στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, προκαλούν διάφορα ερωτήματα το πού και το πώς θα βρεθούν τα χρήματα.
Το βραβείο, πάντως, είναι ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και δίνεται κάποιους μήνες πριν από την έναρξη των όποιων εκδηλώσεων στην τιμώμενη πόλη. Εκτός, όμως από τη συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης, ενισχύσεις μπορεί να δοθούν από την Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Η επιδότηση φτάνει μέχρι το 60% του συνολικού προϋπολογισμού του υποβληθέντος σχεδίου, κάτι που σημαίνει ότι η πόλη που θα κερδίσει την κούρσα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταποκριθεί στο ρόλο της. 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη