Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Τις πληγές τους από τις προχθεσινές καταστροφές λόγω της έντονης βροχόπτωσης μετρούν ακόμα οι κάτοικοι της Καλαμάτας και του συνολικού πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου. Από τα χωριά του Ταϋγέτου μέχρι τις περιοχές των πρώην Δήμων Θουρίας, Αρφαρών και Άριος.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το βαρομετρικό σύστημα που εισήλθε στη χώρα μας μετατράπηκε σε μετεωρολογική βόμβα, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα.
Στην Καλαμάτα, το ύψος της βροχής μετρήθηκε στα 100 χιλιοστά, ενώ στα Αρφαρά έβρεξε μέσα σε μία ημέρα την ποσότητα ενός μήνα. Αυτή ήταν και η βασική αιτία, για τη Δημοτική Αρχή, πρόκλησης των σοβαρότατων προβλημάτων σε υποδομές, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
Από την περιοδεία μας, όμως, στις περιοχές που επλήγησαν, αλλά και απ’ όσα αναφέρθηκαν στις συνεδριάσεις των αρμόδιων οργάνων στο Δήμο Καλαμάτας, οδηγούμεθα σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα.
Αιτίες των συνεπειών της νεροποντής είναι η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και δικτύων όμβριων υδάτων, ο μη καθαρισμός των φρεατίων, το μπάζωμα και η τσιμεντοποίηση των φυσικών ρεμάτων, αλλά και η ανυπαρξία ετοιμότητας για άμεση παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού. Δεν είναι δυνατό με ένα – έστω και ακραίο φαινόμενο- να έχουμε τόσες καταστροφές.
Απάντηση στο πρόβλημα δεν είναι η ένταση του φαινομένου, αλλά η ανεξέλεγκτη αύξηση του οικοδομημένου χώρου, είναι η μείωση των «κενών χώρων», όπως είναι οι καλλιέργειες και οι χέρσες εκτάσεις.
Κάπως έτσι φτάσαμε στην Καλαμάτα με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα. Μια πόλη με ελάχιστες πλέον δυνατότητες διήθησης του νερού στη γη, με τεράστιες αδιαπέραστες επιφάνειες, με αδυναμία συγκράτησης των υδάτων της βροχής, που κάνουν πια ταχύτατες… κατεβασιές.
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τα πολλά βουλωμένα φρεάτια στους δρόμους, τις κακοτεχνίες και τις λακκούβες, οι οποίες με λίγη βροχή μετατρέπονται σε λίμνες.
Δραματικές είναι και οι αλλαγές που έγιναν στα ρέματα και οδήγησαν σε μείωση του συνολικού μήκους των ανοιχτών κλάδων τους. H εξέλιξη της κατάστασής τους μεταφράζεται στην εικόνα ρεμάτων, ακόμη και μεγάλων, που καλύφθηκαν ή «τροποποιήθηκαν» είτε εξ ολοκλήρου είτε σε μεγάλα τμήματα, με κλειστούς αγωγούς και, βέβαια, πάνω τους θεμελιώθηκαν καταπατήσεις, αυθαίρετες τσιμεντο-κατασκευές, δόμηση παντός είδους και δρόμοι. Κι έτσι η βροχή από ευλογία μετατρέπεται σε κατάρα. Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων χρόνων, αλλά δεκαετιών.
Η προχθεσινή κακοκαιρία κι όλες οι συνέπειές της ήταν μια υπενθύμιση ότι το περιβάλλον είναι εκεί, υπάρχει, κι όσο το πληγώνεις, ακόμα κι αν σε υπομένει και σε ανέχεται, κάποια στιγμή θα σε εκδικηθεί! Και δεν είναι περιγραφή ενός παραμυθιού σε παιδάκια, είναι μία πραγματικότητα, που τόσα χρόνια τώρα αγνοούσαμε επιδεικτικά, όλοι.
Γιατί όταν δεν έχεις τα κατάλληλα φρεάτια, όταν μπαζώνεις ρέματα για να χτίσεις, όταν δε σε αφορά το βουνό που κάηκε, όταν δε σε αφορά να έχεις «πράσινο» στην περιοχή σου, τότε φυσικό κι επόμενο είναι να βλέπεις περιοχές ολόκληρες να είναι σχεδόν βυθισμένες κάτω από τα νερά, υπόγεια να πλημμυρίζουν, ανθρώπους να κινδυνεύουν και την ίδια στιγμή να μην μπορείς να αντιδράσεις ως άτομο, ως πυροσβεστικό σώμα, ως ανήμπορος μπροστά στην αγανακτισμένη φύση απέναντι στον άνθρωπο, απέναντι σε εσένα τον ίδιο.
Πρόληψη… μία λέξη πολύ σημαντική, που δεν της δίνουμε σημασία, αλλά έχει ουσία.
Κινητοποίηση για να κηρυχθεί πλημμυρόπληκτη η περιοχή
Από εκεί και πέρα, ας δούμε πώς έδρασαν οι πολιτικοί. Να κηρυχθεί πλημμυρόπληκτη η περιοχή του Δήμου Καλαμάτας είναι ο άμεσος στόχος της Δημοτικής Αρχής. Η κήρυξη πλημμυρόπληκτης της περιοχής αυτής συνεπάγεται τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από το κράτος για την αποκατάσταση ζημιών σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, καθώς και σε επιχειρήσεις. Για το θέμα αυτό, ο δήμαρχος Παν. Νίκας είχε επικοινωνία με το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλο Γεωργιάδη και μέχρι την Παρασκευή θα του έχει αποσταλεί η αναγκαία έκθεση, με σκοπό να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.
Ο δε δήμαρχος επανέλαβε και στη χθεσινή σύσκεψη των αρμόδιων φορέων Πολιτικής Προστασίας πως σε όλες τις χώρες οι υποδομές κατασκευάζονται με σκοπό να ανταποκρίνονται σε μεσαίες συνθήκες, σημειώνοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και σε μεγάλες χώρες του εξωτερικού.
Για την ανακούφιση εκείνων των δημοτών που το νερό πλημμύρισε τα σπίτια τους, μεριμνά η Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, που βρίσκεται στο ισόγειο του Διοικητηρίου και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τους αρμόδιους υπαλλήλους στα τηλ. 27213 61858 και 27213 61864.
Ο κ. Νίκας επισήμανε ακόμη ότι όσοι έχουν σχετικά μικρές ζημιές στην οικοσκευή τους μπορούν να το δηλώσουν και η αρμόδια κοινωνική λειτουργός θα κάνει αυτοψία και θα εκδώσει σχετική απόφαση, ώστε να τους χορηγηθεί έκτακτο βοήθημα μέχρι 585 ευρώ. Εάν οι ζημιές στην οικοσκευή είναι μεγαλύτερες, τότε την αυτοψία θα κάνει τριμελής επιτροπή, προκειμένου να χορηγηθεί βοήθημα. Εφόσον το σπίτι δεν είναι κατοικήσιμο, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να παράσχει φιλοξενία (τέτοια ανάγκη δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής). Χρήματα υπάρχουν και είναι διαθέσιμα για άμεση ενίσχυση.
Εφόσον υφίστανται ζημιές σε κτήρια και επιχειρήσεις, αρμόδια είναι η Επιτροπή Ελέγχου Κτηρίων και Επιχειρήσεων, που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (Διοικητήριο, 4ος όροφος, γραφείο αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά).
Για τις ζημιές στο φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο, τις καλλιέργειες και τις συναφείς ιδιωτικές υποδομές, αρμόδια είναι η Επιτροπή της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών του Δήμου Καλαμάτας, Παπατσώνη 4 (πίσω από το Ιερό του Ναού Αγίου Νικολάου). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν τα τηλ. 27213 60846 και 27213 60844. Οι γεωτεχνικοί έχουν κάνει ήδη τις αναγκαίες επισημάνσεις για τις αγροζημίες και άμεσα αναμένεται να γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.
Ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αγροτική οικονομία
Οι ζημιές στην αγροτική οικονομία συνιστούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πλήγμα στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, εντοπίζονται δε κυρίως κατά μήκος του ποταμού Άρι. Ο Δήμος Καλαμάτας, προ 3 μηνών περίπου, είχε υποβάλει αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εσωτερικών για την επιχορήγησή του για τον καθαρισμό του ποταμού (αναγκαίο ποσόν περίπου 300.000 ευρώ), όμως τούτο δεν κατέστη εφικτό λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι σε χωράφι με σπανάκι στο Πήδημα, τα ορμητικά νερά εναπέθεσαν δεκάδες παλαιά ελαστικά, που άγνωστος είχε ρίξει σε ρέμα στα ανάντη της περιοχής.
Δηλώσεις παρατάξεων
Από την άλλη πλευρά, επικεφαλής και μέλη δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή για αμέλεια.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας επισκέφθηκε χθες το πρωί τις περισσότερες πληγείσες περιοχές και έκανε λόγο για απουσία πολιτικών πρόληψης της Δημοτικής Αρχής, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων προ μηνών.
Με τη σειρά του ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Ν. Φωτέας, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «μια μέρα έντονων βροχοπτώσεων έφτασε για να αποδείξει τη γύμνια των έργων βιτρίνας του δημάρχου. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε με το χειρότερο τρόπο, αφού με επανειλημμένες παρεμβάσεις και παρατηρήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε στηλιτεύσει την ανεπάρκεια και την έλλειψη οράματος του δημάρχου για την πόλη.
Έγκαιρα είχαμε τονίσει ότι τόσο το έργο της Φαρών όσο και το έργο της Κρήτης είναι τεχνικά ανεπαρκή και πολιτικά άνευ ουσίας αλλά όπως φαίνεται ο δήμαρχος περί άλλων τυρβάζει».
Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Φαββατάς τονίζει ότι «η ΕΜΥ είχε από μέρες προειδοποιήσει για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και έντονες βροχοπτώσεις. Καμία προετοιμασία, όμως, δεν είχε πραγματοποιηθεί, κανένα έργο δεν είχε γίνει για την αποτροπή αυτών των αποτελεσμάτων. Κανένα φρεάτιο δεν είχε καθαριστεί, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι σκουπίδια που παρασύρονταν από τα ορμητικά νερά, ενώ οι υπεύθυνοι δεν απαντούσαν στα αγωνιώδη τηλεφωνήματα των πολιτών».
Δείτε ΕΔΩ τις ζημιές από τις πλημμύρες στην Τριφυλλία
Μάχη με τις Λάσπες έδωσαν κάτοικοι δίπλα στο κέντρο της Καλαμάτας