Προβλήματα από τις έντονες και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις στο Δήμο Μεσσήνης

Προβλήματα από τις έντονες και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις στο Δήμο Μεσσήνης

Τις πληγές του από την πρόσφατη κακοκαιρία μετρά ακόμη ο Δήμος Μεσσήνης. Η δε Δημοτική Αρχή, με τα συνεργεία της και τη συνδρομή της ΔΕΥΑΜ, δουλεύει προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές, αλλά και για να δράσει προληπτικά, σε ενδεχόμενα μελλοντικά προβλήματα.
Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, επισκέφτηκε τις πληγείσες από τη νεροποντή περιοχές και σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο καθημερινότητας κ. Βλαχοδημητρόπουλο, τους αντιδημάρχους Δημοτικών Ενοτήτων, τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους και το προσωπικό του Δήμου, το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή, καταβάλλουν προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών. Μάλιστα, όσο τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι ακόμα σε εξέλιξη, τα συνεργεία του Δήμου συνεχίζουν να καταγράφουν και να αντιμετωπίζουν νέα προβλήματα.
Λόγω των έντονων και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεων που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, παρουσιάστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με άμεση συνέπεια τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή και τις αγροτικές εγκαταστάσεις σε όλο το Δήμο Μεσσήνης.
Το πρόβλημα των πλημμυρών εστιάζεται στη Δ.Ε. Μεσσήνης και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μακαρίας, ανατολικά του Παμίσου, στην περιοχή δυτικά του Παμίσου και στην περιοχή της Μπούκας. Μεγάλη καταστροφή σημειώθηκε σε καλλιέργειες κηπευτικών και κυρίως πατάτας, ενώ ζημιές παρουσιάζονται και στην παραγωγή τριφυλλιού. Επίσης, παρουσιάζονται καταστροφές σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, περιφράξεις κ.α.
Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται και στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων, καθιζήσεων και υποχωρήσεων πρανών. Συγκεκριμένα, υπήρξαν υποχωρήσεις πρανών στις οδούς Βελίκα – Νιοχώρι, Κακόρευμα – Αγνάντι, Αβραμιού προς Στρέφι και σε άλλες περιοχές, καθώς και καθίζηση στο Αβραμιού. Επιγραμματικά, αναφέρθηκαν καταστροφές τοίχων αντιστήριξης, πτώσεις δένδρων και ζημιές σε αντλιοστάσια.
Μηχανήματα του Δήμου και περιστασιακά η περιστροφική τσάπα του ΓΟΕΒ εργάζονται για να αποκαταστήσουν ζημιές στο αποστραγγιστικό δίκτυο, το οποίο είναι αρμοδιότητα του ΓΟΕΒ και συγκεκριμένα στη διώρυγα 3Δ, στην αποστραγγιστική τάφρο Τ10, αλλά και σε όλο το παράπλευρο αποστραγγιστικό δίκτυο του κάμπου πάνω και κάτω από την εθνική οδό.
Πλέον, ο Δήμος Μεσσήνης θα υποβάλει αίτημα προκειμένου να κηρυχτεί πλημμυρόπληκτη η περιοχή του. Αναφορικά με την αγροτική παραγωγή, μετά την καταγραφή θα γίνει αίτημα για αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Για ζημιές που έχουν υποστεί υποδομές και τεχνικά έργα, η Δημοτική Αρχή θα αιτηθεί χρηματοδότηση για την πλήρη αποκατάστασή τους.