ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Εργατικό Κέντρο: «Τέλος 2016 θα φανούν χαραμάδες ελπίδας»
Της Βίκυς Βετουλάκη
Σε δυναμικό «παρόν» όλων των εργαζομένων, έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, σήμερα στις 10.30 το πρωί, κάλεσαν χθες με συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού, Σωτήρης Τσώνης και η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία, Νικολίνα Λέκκα.
Αμφότεροι τόνισαν ότι μόνο με αντίδραση των εργαζομένων θα σταματήσει αυτή η εις βάρος τους λαίλαπα, υποστηρίζοντας πως το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ο επόμενος τομέας που θα υποστεί τις συνέπειες αυτής της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής.
Εργατικό Κέντρο
Ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι πλήρωσαν όλο το κόστος και ένιωσαν όλη την πίεση των μέτρων που πάρθηκαν: «Δεν υπάρχουν πια άλλες αντοχές. Δεν μπορούν ούτε οι μισθωτοί ούτε οι συνταξιούχοι να υποστούν νέες περικοπές και να προχωρήσουν σε νέες θυσίες. Οποιοδήποτε κόστος πρέπει να αναζητηθεί αλλού, ενδεχομένως σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Βέβαια, υπάρχουν νέες πιέσεις από την τρόικα και γι’ αυτό κάνουμε απεργία, ώστε να ακουσθεί η φωνή των συνδικάτων και η φωνή της κοινωνίας. Θέλουμε η κυβέρνηση να ακούσει τις ανησυχίες μας και τις προτάσεις μας για να μην έρθουν άλλα βάρη σε εμάς. Η ανεργία έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Μιλάμε για μια ανεργία που έχει φθάσει 27,6% και, απ’ ό,τι φαίνεται, το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, θα ανέβει περισσότερο. Οι εκτιμήσεις είναι ότι και τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα. Και το 2014 και το 2015 και το 2016 θα είναι δύσκολες χρονιές και οι πρώτες χαραμάδες που θα φανούν, θα είναι το τέλος του 2016».
Δραματικές αλλαγές
Από την πλευρά της η κα Λέκκα, ως Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, κάλεσε τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα κι όλους τους φορείς να συμμετέχουν στην απεργία που έχουν προκηρύξει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ μαζί με τη ΓΣΕΕ: «Ο αγώνας έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, κατανοώντας και τα προβλήματα των συναδέλφων. Από τη μια έχουμε το δημόσιο τομέα ο οποίος συρρικνώνεται διαρκώς, τη διαθεσιμότητα που θα οδηγήσει τους συναδέλφους σε απολύσεις, καθώς μειώνονται οι οργανικές θέσεις. Από την άλλη, δραματικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Στα δημοτικά σχολεία παραλίγο να μη λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία και πλέον λειτουργούν με εκπαιδευτικούς που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ. Στα σχολεία ειδικής αγωγής, για τους μαθητές ΑμεΑ δεν υπάρχει βοηθητικό προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Καταργήθηκε η τεχνική εκπαίδευση και με τον τρόπο αυτό άνοιξε ο δρόμος, να ανοίξουν ιδιωτικές σχολές τεχνικής εκπαίδευσης, με υψηλό κόστος και χωρίς να μπορούν τα παιδιά από τα χαμηλά οικονομικά στρώματα να συμμετέχουν. Η δημόσια υγεία έχει, επίσης, πάρα πολλά προβλήματα, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανασφάλιστων. Όλα αυτά είναι προβλήματα που δεν αφορούν μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά ολόκληρη την κοινωνία».
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή απεργία
Μετά την πανελλαδική κινητοποίηση της 18ης Οκτώβρη, επόμενος σταθμός η 6 Νοέμβρη. Όλα τα σχολεία, με το δικό τους τρόπο το καθένα, καλούνται να συνεχίσουν με συμμετοχή στην απεργία.
Οφείλει καθένας μας να αντιληφθεί ότι η συνέχεια των κινητοποιήσεων και των αγώνων μας, για προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, αποτελεί μέρος του αγώνα. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις στο χώρο εργασίας μας, για δωρεάν δημόσια υγεία, κατάργηση των χαρατσιών και προάσπιση της πρώτης κατοικίας. Αγωνιζόμαστε για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών μας. Αγωνιζόμαστε για μόνιμο και καλοπληρωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, για να μπορεί απερίσπαστο να ασχοληθεί με τη μόρφωση των παιδιών μας. Αγωνιζόμαστε για να έχουν τα παιδιά μας καθηγητές, βιβλία, σχολικές αίθουσες και μεταφορά στο χώρο μιας ουσιαστικής εκπαίδευσής τους.
Για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο, απαιτείται συμπόρευση τόσο με την υπόλοιπη σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα όσο και με το υπόλοιπο λαϊκό και εργατικό κίνημα. Η ανάπτυξη του μετώπου παιδείας είναι όσο πότε άλλοτε αναγκαία και καθοριστική.
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Συμμετοχή στη σημερινή απεργία
Την αγανάκτηση του οδοντιατρικού κόσμου για την επιδείνωση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο κλάδος με τις καινούριες περικοπές στις δαπάνες υγείας, οι οποίες απαξιώνουν την οδοντιατρική περίθαλψη και αποδυναμώνουν τις δημόσιες δομές, εκφράζει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας σε σχετικό δελτίο Τύπου, γνωστοποιώντας παράλληλα τη συμμετοχή του στη σημερινή απεργία.
Εκφράζει, δε, την αντίθεσή του στην απόφαση (3/11/2013) του ΣτΕ σχετικά με την προσφυγή για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του οδοντιάτρου.
Όπως αναφέρεται, «τα προβλήματα του κλάδου είναι τεράστια. Σ’ αυτά έρχονται να προστεθούν τα πάγια αιτήματα με επικέντρωση:
-στο Ν. 3919/2011 που, μετά την απόρριψη της αίτησης της Ε.Ο.Ο. για ακύρωση της εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή του πιο πάνω νόμου, αίρει κάθε περιορισμό στο ευαίσθητο επάγγελμά μας και το “ρίχνει” βορά στους επιχειρηματίες της υγείας, με τις ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού και την πλήρη καταστροφή του επαγγελματία, λειτουργού υγείας, οδοντιάτρου.
-στη διεκδίκηση από το ΤΣΑΥ (νυν Τομέας Υγειονομικών του ΕΤΑΑ) των οφειλομένων από την Πολιτεία ποσών (κοινωνικός πόρος, τριμερής χρηματοδότηση κ.λπ.), καθώς και των εργοδοτικών εισφορών. Διεκδικούμε δικαστικά την επαναφορά των “κουρεμένων” κεφαλαίων μας. Απαιτούμε τον εκσυγχρονισμό του Ταμείου (ηλεκτρονική κατάθεση εισφορών, εκκαθάριση εκκρεμουσών δαπανών κ.λπ.) για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων.
-στην παρέμβαση από τον υπουργό Εργασίας, σύμφωνα με την οποία να αποσυνδέεται από την κύρια σύνταξη το επιπλέον ποσό που αντιστοιχεί στο μονοσυνταξιούχο, ώστε να μην αποδεκατίζεται η σύνταξη των υγειονομικών αυτών που επί σειρά ετών έχουν καταβάλει επιπλέον εισφορές στο ΤΣΑ, ή την επιστροφή τους.
-στην υλοποίηση των προτάσεων της Ε.Ο.Ο. αναφορικά με την αποκομιδή των οδοντιατρικών αποβλήτων.
-στην προστασία των παραμεθόριων περιοχών από την εύκολη και επικίνδυνη μετάβαση ασθενών.
-στην αναβάθμιση της οδοντιατρικής στο ΕΣΥ τόσο στα οδοντιατρικά τμήματα των νοσοκομείων όσο και στα Κ.Υ., τόσο σε σχελεχιακό δυναμικό όσο και σε προγράμματα εργασίας.
-στη μείωση του ΦΠΑ των υλικών, ειδικού φορολογικού καθεστώτος για παραμεθόριες περιοχές κ.λπ.».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Στάση εργασίας έκαναν χθες γιατροί και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας και συγκεκριμένα για τις τεράστιες ελλείψεις του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Σήμερα, μάλιστα, θα συμμετάσχουν στην απεργία που έχει προκηρυχθεί.