Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Ανακοίνωση, μετά από αρκετές ημέρες σιωπής, εξέδωσε ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας και απαντώντας στις κατηγορίες που δέχθηκε από φιλοζωικές ιστοσελίδες ότι δεν παίρνει θέση για το θέμα.
Η ανακοίνωσή του έχει ως εξής: «Ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας (ΦΟΚ) ασφαλώς και δε συμμερίζεται την άποψη του δημάρχου Καλαμάτας κ. Νίκα, έτσι όπως διατυπώθηκε αρχικά σε δημοσίευμα της 5ης-11-2013 του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Θάρρος-tharrosnews.gr, σχετικά με την προτροπή διακοπής σίτισης των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας από πολίτες, άποψη που δε συνάδει με τον σκοπό του Σωματείου μας, δηλαδή την προστασία και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.
Είναι βέβαια γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί μεμονωμένες επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε ανθρώπους σε συγκεκριμένες γειτονιές της Καλαμάτας, όπου ο αριθμός των αδέσποτων είναι μεγάλος, όπως είναι η περιοχή του Πάρκου και της Τέντας.
Όμως, σίγουρα η λύση δεν είναι η διακοπή σίτισής τους, αλλά η συντονισμένη προσπάθεια μείωσης του πληθυσμού τους μέσω προγραμμάτων στείρωσής τους, ενημέρωσης των πολιτών, καθώς και η εξάλειψη του φαινομένου εγκατάλειψης ζώων από τους ιδιοκτήτες τους.
Πιο απλός και αποτελεσματικός θα ήταν ο εντοπισμός και η απομάκρυνση των μεμονωμένων αυτών επιθετικών ζώων από το κέντρο της πόλης, με συνεργασία του Δήμου και του ΦΟΚ.
Εξάλλου, η σίτιση των αδέσποτων από τους πολίτες επιτρέπεται, σύμφωνα με το Ν. 4039/2012 και την υπ’ αρ. 1/2013 εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Ο ΦΟΚ, θέλοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους, καθώς σκοπός του σωματείου είναι η προστασία και η φροντίδα των αδέσποτων ζώων, η μείωση του πληθυσμού τους και η ευζωία όσων υπάρχουν και όχι η δημιουργία εντυπώσεων, δεν προέβη μέχρι τώρα σε δηλώσεις, περιμένοντας από το δήμαρχο Καλαμάτας διευκρινίσεις σχετικά με την ως άνω δήλωσή του, τις οποίες τελικά έδωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα 10ης-11-2013 του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Θάρρος-tharrosnews.gr.
Κατόπιν των ανωτέρω, αναμέναμε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το δήμαρχο και άλλους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις και, κυρίως, για να συζητηθούν ουσιαστικές, αποτελεσματικές και υπεύθυνες προτάσεις σχετικά με το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην Καλαμάτα και την αντιμετώπιση των μεμονωμένων επιθετικών ζώων.
Σκοπός κοινός, άλλωστε, τόσο του Δήμου Καλαμάτας όσο και του ΦΟΚ, είναι η προστασία των πολιτών, η ευζωία των αδέσποτων και η ομαλή συνύπαρξη όλων, ανθρώπων και ζώων».
Από την άλλη πλευρά, η εθελόντρια Μαρίνα Γεωργούντζου, μέλος της πολυάριθμης ομάδας η οποία πρόκειται να διαχειριστεί το χώρο για το καταφύγιο ζώων, δήλωσε στο «Θάρρος» τα εξής: «Πριν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο χώρος είχε πραγματοποιηθεί επίσκεψη εκεί από ομάδα εθελοντών και υπευθύνων του Δήμου Καλαμάτας. Όπως διαπιστώθηκε, ο χώρος ήταν προβληματικός: καλυμμένος με μπάζα και σκουπίδια μεγάλου όγκου, με χαμηλό ύψος, που ως αποτέλεσμα είχε να πλημμυρίζει από τη βροχή, γεγονός που είχε οδηγήσει παλιότερα ακόμα και σε πνιγμό σκύλων!
Γι’ αυτούς τους λόγους υπάρχει συμφωνία με τους εθελοντές και το Δήμο Καλαμάτας να υπάρξει συνεργασία υπό δύο όρους: Να παραδοθεί ολόκληρος ο χώρος με εμβαδόν περίπου 8 στρέμματα και να υπερυψωθεί, ούτως ώστε να αποφευχθούν πλημμύρες και περαιτέρω κίνδυνος για τα ζώα.
Από την πλευρά των υπηρεσιών του Δήμου η απόφαση άλλαξε και αποφασίστηκε να μας παραχωρηθεί μικρότερος χώρος. Από την πλευρά μας αντιτιθέμεθα στην απόφαση και προτείνουμε: Να παραδοθεί ο χώρος που είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων, να γίνει τεχνική έκθεση του καταφυγίου ώστε να εγκριθεί αργότερα άδεια ίδρυσης και λειτουργίας με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, να οριοθετηθεί ο χώρος με σύρμα, να μπαζωθεί στο κατάλληλο ύψος σύμφωνα με τα τοπογραφικά υψόμετρα, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες κλίσεις και να φυτευτούν δέντρα. Το κτίσμα, όταν ολοκληρωθεί, να λειτουργήσει ως προσωρινός και βοηθητικός χώρος».