Δημοσίευμα την ενέπλεκε σε σκάνδαλο για παράνομο πλουτισμό
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά… 105 αιρετούς (πρώην και νυν δημάρχους, νομάρχες, περιφερειάρχες, αλλά και συμβούλους τους) έχει βάλει στο στόχαστρο το ΣΔΟΕ, κατηγορώντας τους για «μαύρο χρήμα» (φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό).
Μεταξύ των αιρετών που ελέγχονταν, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά του το «Έθνος της Κυριακής» στις αρχές του χρόνου, ήταν και η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Μεσσηνίας, Βασιλική Αντωνοπούλου- Τζανετέα.
Το επίμαχο δημοσίευμα
Στο εν λόγω ρεπορτάζ η εφημερίδα υποστήριζε, μεταξύ άλλων, ότι «ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών και ελέγχου του “πόθεν έσχες”, αφού έχουν προκύψει ενδείξεις για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Σύμφωνα, μάλιστα, με έγκυρες πληροφορίες, στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων αιρετών προσώπων βρέθηκαν μεγάλα ποσά που δε δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και το γενικότερο οικονομικό τους προφίλ και παραπέμπουν σε κρυφές πηγές χρήματος.
Πηγή του ΣΔΟΕ σημείωνε ότι τεκμηριωμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής παίρνουν το δρόμο για τον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων. Στον κατάλογο των ελεγχόμενων, που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα πρόσωπα, υπάρχουν και επτά δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που εντοπίσθηκαν για εμπόριο πλαστών και εικονικών τιμολογίων με προμηθευτές, και για τις περιπτώσεις αυτές, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, ερευνάται η εμπλοκή αιρετών και υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Δηλώσεις στο «Θάρρος»
Πάντως, μιλώντας στο «Θ», η κυρία Αντωνοπούλου – Τζανετέα από την πρώτη στιγμή δήλωσε έκπληκτη από το δημοσίευμα και τις σκοπιμότητες που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό. «Όπως είναι γνωστό σε όλους, δεν κατείχα ποτέ μου θέσεις, ούτε υπήρξα ποτέ σύμβουλος πλειοψηφίας, ώστε να έχω τη δυνατότητα να διαχειριστώ χρήματα. Είμαι δημόσιος υπάλληλος και η περιουσιακή μου κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να ελεγχθεί από τον οποιονδήποτε. Θεωρώ το συγκεκριμένο δημοσίευμα μόνο ως συκοφαντικό κατασκεύασμα», μας είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.
Πλήρης δικαίωση
Βεβαίως, μετά το δημοσίευμα, και προκειμένου να βρει το δίκιο της, η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Κατέθεσε αγωγές τόσο κατά της εφημερίδας όσο και κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ζήτησε και από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μια σαφή απάντηση. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τα γεγονότα τη δικαίωσαν απόλυτα.
Μάλιστα, σε γραπτή της δήλωση χθες σημειώνει: «Είναι γνωστό ότι σε δημοσίευμα της πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής” της 13ης Ιανουαρίου 2013 το όνομά μου συμπεριλαμβανόταν στους ελεγχόμενους από το ΣΔΟΕ για παράνομο πλουτισμό.
Μετά από ενδελεχή και εξονυχιστική έρευνα του εν λόγω οικονομικού σώματος σε όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία, τόσο στα δικά μου όσο και μελών της οικογένειάς μου (την ταχεία διεκπεραίωση της οποίας επεζήτησα), διαπιστώθηκε ότι ουδεμία μη νόμιμη προσαύξηση της οικογενειακής μου περιουσίας υπήρξε και πως ό,τι έχω αποκτήσει στη ζωή μου, είναι νόμιμο και αποτέλεσμα σκληρής και μακροχρόνιας εργασίας εμού και του συζύγου μου.
Ως εκ τούτου, καθίσταται απόλυτα σαφές ότι όσοι υπαινίχθηκαν το αντίθετο και με διέσυραν με χυδαίο τρόπο στα μάτια της κοινής γνώμης, θα λογοδοτήσουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη”.
Μάλιστα, η κυρία Αντωνοπούλου μάς έδειξε και το σχετικό έγγραφο του ΣΔΟΕ, μετά από αίτημα που υπέβαλε ο σύζυγός της, Βαγγέλης Τζανετέας, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που διενεργήθη από την Υπηρεσία μας στην κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών που τηρείτε σε τράπεζες της Ελληνικής Επικράτειας σε οποιαδήποτε μορφή, από το 2006 έως το Μάρτιο του 2011, καθώς και στους λογαριασμούς που τηρεί η σύζυγός σας Αντωνοπούλου Βασιλική, δε διαπιστώθηκε μη νόμιμη προσαύξηση της οικογενειακής σας περιουσίας».