Ανοίγει το ΕΜΠ από Δευτέρα, νέες απεργίες στο ΕΚΠΑ


Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισαν στην γενική συνέλευση της Πέμπτης να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με δύο νέες 24ωρες απεργίες, την Παρασκευή και τη Δευτέρα. 

Στο Πολυτεχνείο, οι συνάδελφοί τους αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και το ίδρυμα να επαναλειτουργήσει από Δευτέρα. 

Εν τω μεταξύ, τη στήριξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έλαβε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας, μετά τη συνάντησή τους το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι θέμα συζήτησης ήταν η χάραξη «σχεδίου Β», με πιθανότερο εκείνο της επιστράτευσης, για την περίπτωση κατά την οποία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφασίσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους στις συνελεύσεις τους που είναι σε εξέλιξη.

Ωστόσο αποκλείστηκαν όλα τα σενάρια περί επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός στηρίζει και καλύπτει όλες τις κινήσεις που έχει κάνει ως σήμερα ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσιος Πελεγρίνης σε σκληρή δήλωση που διένειμε σήμερα, Πέμπτη, αναφέρει ότι «τo Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια».

«Δηλώνω ότι θα υπερασπιστώ το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών, την τιμή και την υπόληψή μου εκεί που κάθε έλληνας πολίτης δικαιούται. Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια. Επαφίεμαι στην πανεπιστημιακή κοινότητα για να αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της» καταλήγει ο κ. Πελεγρίνης.

Σύνοδος Πρυτάνεων: Άδικη η παραπομπή Πελεγρίνη

Στο μεταξύ, σκληρή ανακοίνωση κατά της παραπομπής του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εξέδωσε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων στην οποία κάνει λόγο για «κλίμα εκφοβισμού και διώξεων».

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, πιστή στην αρχή ότι τα προβλήματα της Παιδείας αντιμετωπίζονται με διάλογο και απαιτούν συνθήκες συναίνεσης, ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες μια ύστατη διαμεσολαβητική προσπάθεια για την ανάκληση της πρωτοφανούς απόφασης του υπουργού Παιδείας να παραπέμψει πειθαρχικά τον πρύτανη του ΕΚΠΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τελικός σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η διαμόρφωση κλίματος καταλαγής και αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η επαναφορά του ιστορικού ιδρύματος σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας. Δυστυχώς, ο υπουργός επέμεινε στον ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, όσο και επικίνδυνο για την ομαλότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δρόμο της όξυνσης της κατάστασης και της δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και διώξεων» προσθέτουν οι πρυτάνεις.

«Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, η οποία απερρίφθη από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, είναι άδικη και αβάσιμη. Επιπλέον, επιτείνει την κρίση γιατί πυροδοτεί την ένταση και διαμορφώνει κλίμα σύγκρουσης και αντιπαράθεσης. Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ επισφραγίζει την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση που η ίδια έχει προκαλέσει με την εφαρμογή του καταστροφικού για τα πανεπιστήμια μέτρου της διαθεσιμότητας. Το προεδρείο της Συνόδου εμμένει στην αναγκαιότητα άμεσης ανάκλησης της πειθαρχικής δίωξης από τον υπουργό και στη συνέχιση του διαλόγου με όλες τις πλευρές, προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το κείμενο υπογράφουν ο πρύτανης ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνόδου, Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρύτανης Χαροκοπείου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας. 

Newsroom ΔΟΛ