Απόστολος Σαμαράς «Από τη Λαχανάδα στο Κολοράντο»


Πρεσβευτής για το Μαραθώνιο της Αθήνας
 
 
Δεκάχρονο παιδί μετανάστευσε ακολουθώντας την οικογένειά του από τη Λαχανάδα της Πύλου στο Ντένβερ του Κολοράντο. Από 14 χρόνων στη βιοπάλη, κατάφερε να δημιουργήσει με τα αδέλφια του επιχειρήσεις και να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο.
Σήμερα, ο Απόστολος Σαμαράς ασχολείται αποκλειστικά με το πώς θα φέρει περισσότερους Αμερικανούς, αλλά και κατοίκους από κάθε σημείο του πλανήτη, στην Ελλάδα. Όχι απλά για τουρισμό, αλλά και για να πάρουν μέρος στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
Πιστός και φέτος στο ραντεβού του, ο Απόστολος ήρθε στην Αθήνα για τον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Μαζί του ήρθαν και αρκετοί αθλητές απ’ ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο για να πάρουν μέρος στον αγώνα, αλλά και για να γνωρίσουν τις ομορφιές και την Ιστορία της Ελλάδας.
Τον συναντήσαμε πριν από λίγες μέρες στη Φοινικούντα, ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς, και μας μίλησε για την όμορφη περιπέτειά του.
Όταν το 1965 ο Ηλίας Σαμαράς ανακοίνωσε στην οικογένειά του ότι θα φύγουν για την Αμερική, ο μικρός Απόστολος, μαθητής της Τετάρτης Δημοτικού, έβαλε τα κλάματα. «Μπορεί να ήμουν ξυπόλυτος, αλλά είχα τους φίλους μου και περνούσα υπέροχα», μας λέει.
 
Δύσκολα χρόνια
Παρά τις αντιρρήσεις του η οικογένεια με τα τέσσερα παιδιά φθάνει μετά ένα μήνα ταξίδι στην Αμερική. Στο Ντένβερ του Κολοράντο τούς περιμένει ο αδελφός του πατέρα του, που βρίσκεται εκεί από το 1912.
Δύσκολα τα χρόνια, ο πατέρας και τα μεγαλύτερα αδέλφια εργάζονται ως πιατάδες στα ελληνικά εστιατόρια, ενώ ο μικρός Απόστολος προσπαθεί να μάθει γράμματα στο σχολείο.
«Δεν ήταν εύκολη η προσαρμογή, έμαθα όμως γράμματα με τη βοήθεια των συμμαθητών μου και της τηλεόρασης, καθώς και με ιδιαίτερα της δασκάλας μου, που της κούρευα το γκαζόν».
Στα 14 χρόνια του, λέγοντας ψέματα ότι έχει κλείσει τα 16, αναγορεύεται πιατάς σε ελληνικό εστιατόριο. Κάνει πολλές δουλειές έως ότου το 1968 ξεκινά με τον αδελφό του, Γιώργο, τη δική του δουλειά. Ελληνική ταβέρνα με ελληνική κουζίνα και μπουζούκια. Βλέπετε, το Ντένβερ έχει πάνω από 10.000 Έλληνες.
 
Αφιέρωμα
Κι ενώ όλα πήγαιναν πολύ καλά, ο Απόστολος διαβάζει στον τοπικό Τύπο ένα μικρό αφιέρωμα στο Μαραθώνιο της Αθήνας. «Είχα δει πόσος πολύς κόσμος τρέχει στην Αμερική, όμως κανείς απ’ αυτούς δε γνώριζε ότι υπάρχει αυτή η διοργάνωση στην Αθήνα, έτσι αποφάσισα να προσπαθήσω να την κάνω γνωστή».
Το 1994 φέρνει στην Ελλάδα για το Μαραθώνιο της Αθήνας 22 άτομα, τον επόμενο χρόνο τα άτομα γίνονται 80, για να φθάσουμε στο 2010, οπότε έρχονται στην Αθήνα 565 άτομα.
Πώς, όμως, κατάφερε να συγκεντρώσει τόσο μεγάλο αριθμό αθλητών; «Κάνω σοβαρή διαφήμιση σε περιοδικά, σε μικρότερες αθλητικές εφημερίδες, αλλά και στο ίντερνετ».
Μετά τα επεισόδια του Συντάγματος, που υπερπροβλήθηκαν από τα ΜΜΕ της Αμερικής, ο Απόστολος έχασε μέρος της «πελατείας» του, αφού οι Αμερικανοί μπέρδεψαν την Αθήνα με τη Βαγδάτη. «Μα πού θέλεις να μας πας, εκεί σκοτώνονται, δε βλέπεις τηλεόραση;» μου είπε μια Αμερικανίδα.
Με μεγάλη προσπάθεια ο Απόστολος κατάφερε να τους πείσει ότι η Αθήνα είναι μια ασφαλής πόλη, κι έτσι να έρθουν και φέτος αρκετοί. Οι αθλητές ήταν από ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Κολομβία, Ιράν, Νορβηγία και Αγγλία.
Όμως, ο ρόλος του Απόστολου δε σταματά στο Μαραθώνιο. Όπως λέει, «θέλω να μάθουν οι ξένοι την Ιστορία μας και τις ομορφιές της χώρας μου».
Έτσι, μετά το Μαραθώνιο, οι ξένοι επισκέπτονται την Ακρόπολη, τους Δελφούς, την Ολυμπία, την Επίδαυρο και άλλους αρχαιολογικούς χώρους.
Ο Απόστολος Σαμαράς υπήρξε για πολλά χρόνια εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ στη Βόρειο Αμερική, ενώ συμμετέχει ενεργά στις ομογενειακές οργανώσεις.
Τον περασμένο Οκτώβριο υποδέχθηκε στη Νέα Υόρκη τον πρωθυπουργό, συμπατριώτη και μακρινό συγγενή του, Αντώνη Σαμαρά, σε εκδήλωση της οργάνωσης «Ελληνική Πρωτοβουλία», που σκοπό έχει την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. «Πριν γίνει πρωθυπουργός μιλούσαμε, όμως τώρα με τόσες ευθύνες που έχει, δεν τολμάω να του τηλεφωνήσω».
Οι Ελληνοαμερικανοί έχουν ευαισθητοποιηθεί με την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες, έτσι τον προηγούμενο Αύγουστο οι Έλληνες του Ντένβερ προσέφεραν 23.000 δολάρια στην οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδας «Αποστολή». «Οι Έλληνες έχουν πάθει και χειρότερα, θα δουλέψουμε όλοι μαζί και θα βγούμε από την κρίση», μας λέει ολοκληρώνοντας τη συνομιλία μας ο Απόστολος Σαμαράς.
ΠΗΓΗ: Έθνος/του Πέτρου Τσώνη