«Ντροπή σας», «να παραιτηθείτε», φώναζαν χθες στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου εργαζόμενοι και γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί των ασθενοφόρων μετά την κατάργηση της αντίστοιχης υπηρεσίας, αλλά και για την κατάσταση με την έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Ο δε αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς «τ’ άκουσε» σαν να ήταν ο… υπουργός, αφού οι εργαζόμενοι ζητούσαν απάντηση στην ερώτησή τους: «Τι έχετε κάνει για τα προβλήματά μας, που είμαστε 10 μέρες διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους;» και ικανοποιητική εξήγηση δεν μπορούσαν να πάρουν.
Επιπτώσεις στους πολίτες
Οι διαμαρτυρόμενοι έφθασαν νωρίς το μεσημέρι στο Διοικητήριο και με ντουντούκες και πανό ανέβηκαν όλοι στον 4ο όροφο, φωνάζοντας συνθήματα.
Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Αλευρά. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Λευτέρη Πουρνάρας, εξήγησε στον κ. Αλευρά ότι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι η απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί των ασθενοφόρων θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στους πολίτες. Και εξήγησε: «Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τις διακομιδές των ασθενών από και προς το νοσοκομείο. Μπορεί να μην είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά πρέπει να παρέμβει στη λογική, τι θα γίνει με τους πολίτες της και ιδιαίτερα με ανθρώπους που δεν έχουν οικονομική άνεση».
Από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο κ. Κώστας Χαραλαμπόπουλος σημείωσε ότι, όταν ένας άνθρωπος μπορούσε να συνεχίσει τη νοσηλεία ή αποθεραπεία στο σπίτι του, αλλά δεν μπορούσε να πάει μόνος τους, μεταφερόταν από το νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Τώρα αυτό δε θα μπορεί να γίνει και θα πρέπει να πληρώσει ιδιωτικό ασθενοφόρο, με το κόστος να είναι πολύ υψηλό.
Οι εκπρόσωποι του Σωματείου εξήγησαν ότι το θέμα αφορά 11 οδηγούς στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και περίπου άλλα τόσα άτομα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Περίπου 1.350 οδηγούς σε όλη την Ελλάδα.
Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Φερεντίνος, εξήγησε ότι τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά, τις διακομιδές για Αθήνα και χρονίως πάσχοντες και δε θα μπορούν να εξυπηρετούν τις άλλες ανάγκες.
Επίσης, ενημέρωσαν τον κ. Αλευρά γι’ άλλα προβλήματα στο νοσοκομείο, όπως τη μη τέλεση των τακτικών χειρουργείων εξαιτίας έλλειψης αναισθησιολόγων.
Μικρή ένταση
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Αλευράς συναντήθηκε με τους διαμαρτυρόμενους, επισημαίνοντας πως πρώτη φορά βλέπει όλους τους εργαζομένους να συμπαρίστανται σε ένα μικρό αριθμό συναδέλφων τους που πλήττεται.
Όπως είπε, από την πρώτη στιγμή διαφωνεί με τη διαθεσιμότητα, όμως πιστεύει ότι το Δημόσιο χρειάζεται κινητικότητα. Πρόσθεσε ότι η παιδεία και η υγεία είναι ευαίσθητοι τομείς και δεν πρέπει να γίνονται αυθαίρετες απολύσεις, ενώ ζήτησε να του καταθέσουν υπόμνημα, προκειμένου να το στείλει στο υπουργείο Υγείας.
Ορισμένοι εκ των διαμαρτυρομένων εξαγριώθηκαν, φωνάζοντας στον κ. Αλευρά ότι στους αγώνες αυτούς θα έπρεπε να πρωτοστατεί η Αυτοδιοίκηση και να μην παριστάνει τους κυβερνητικούς εκπροσώπους.
Στη συνέχεια του επιτέθηκαν λεκτικά, ρωτώντας τον τι έχει κάνει ο ίδιος για να τους βοηθήσει, εδώ και 10 ημέρες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.
Μετά τη μικρή ένταση που δημιουργήθηκε, οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν, δίνοντας ραντεβού για σήμερα στη 1.00 μετά το μεσημέρι, σε γενική συνέλευση στο νοσοκομείο, όπου θα αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.
Της Βίκυς Βετουλάκη